Salming

Alla inlägg under maj 2013

Av Strutsboa - 23 maj 2013 15:14

Boston Bruins Årgång 79 är ett brännbollslag med fanatisk publik som efter flera års seedning ifjol tyvärr missade seedning då de åkte ut redan i seedningsmatchen. Vi på Salmingbloggen tog oss ett snack med lagets lagkapten och brännare, Anton Edlund, för att få hans syn på vad som gick fel ifjol och hur han ser på årets säsong.


För att inledningsvis ge läsarna en bild av hur det kan se ut när Boston Bruins Årgång 79 spelar sina matcher så visas nedan några bilder från fjolårets gruppspel. Boston har hundratals supportrar och har således mer publik på sina matcher än vad många kvartsfinaler som spelas i yran har och det är imponerande och givetvis väldigt roligt med engagemenaget som dessa supportrar visar. Jag skrev ett inlägg ifjol på bloggen där jag beskrev laget mer ingående (klicka här för det inlägget!), men i kort kan jag nämna att laget har en stark hockeyanknytning och flera av lagets spelare spelar i antingen IF Björklöven eller Tegs SK. Bland supportrarna finns mängder av hockeyspelare där det årligen brukar dyka upp ett antal NHL-spelare, som t.ex David Rundblad, Oliver Ekman-Larsson, Adam Larsson och Tim Erixon.


(Klicka för förstoring)
              


Till att börja med Anton, vad säger du egentligen om er fjolårssäsong?



-Vi är väldigt missnöjda såklart, att missa seedning var en stor besvikelse.


Vad var det som gick fel?



-Övik Red Socks som vi åkte ut mot gjorde en bra match. Vi hade ett varv inne när vi missade för mycket och drog på oss en utebränning samtidigt som vi inte lyckades bränna ut dem. Övik slog bättre än oss om man ser till hela matchen. Matchen blev lika och vi förlorade på färre innepoäng så vi spelade bra ute. Men visst var det surt att åka på innepoäng.


Jag förstår det, har ni gjort några förändringar på trupp eller träningsupplägg för att ta revansch i år?


-Vi har plockat in Jesper Ericson till den här säsongen. Jesper har visat på försäsongen att han kommer att hjälpa oss mycket både som spelare och person. Vi är jätteglada att vi fått in Jesper i laget. Vad gäller träningsupplägg så är det ingen direkt skillnad. Vi tycker det är grymt kul att vara ute och slå och spela, så vi försöker ta oss ut så ofta det passar.


Okej, så vad tror du då om era chanser i år? Vad är målsättningen?


-Målsättningen är som alltid guld på Ängarna!! Men det är vi nog inte ensamma om att ha. Först tar vi gruppen och ser till att göra den på ett bra sätt och sen vill vi såklart ta tillbaka seedningsplatsen. Efter det kan allt hända.


På tal om er stora supporterskara så sa du i en annan intervju att ni använder mun-mot-mun metoden för att locka fler supportar, kan du utveckla det lite mer?



-En gammal klassisk groda! Jag fick frågan hur vi kunde ha så många supportrar, och skulle då svara något i stil med "och sen har det bara vandrat från mun till mun". Men det bjuder jag så gärna på!


Haha, jag föstår. Förutom supportrar har ni ju även en väldigt bra souvenirförsäljning. Hur har det sett ut i år, är intresset lika stort? Har ni några nyheter i kollektionen?

 

-Intresset är enormt. Blir faktiskt förvånad varje år, det är inget man kan förvänta sig. Det är väldigt kul såklart. Vi har en halsduk och en röd keps som är nytt för i år. Båda sakerna verkar uppskattade.


(Ovan nämnda souvenirer)
    


Du brukar säga att "målet är alltid guld på ängarna", vilket du även nämnde idag, men om det inte blir ni som vinner vilka tror du då ligger bäst till?


-Jag tror ni i Salming har en väldigt bra chans att försvara titeln och det är inget jag säger för att intervjun görs till Salmingbloggen. I övrigt är det väldigt svårtippat, det känns öppnare än på länge faktiskt. Lagen som brukar vara med där uppe kommer nog vara med i år också. Tråkigt svar, jag vet. 

Fem snabba med Anton Edlund:


Spel på ett slag eller två slag?
Ett slag!

Bengal eller rökbomb?
Bengal!

Hämta bollen ur bäck eller brännässlor?
Bäcken!

Universitet eller ängarna?
Kan inte välja tyvärr!

Mun-mot-mun eller mun-mot-buckla?
Mun mot buckla!



Vi på Salmingbloggen vill tacka Anton Edlund för att han tog sig tid att delta i intervjun. Utöver detta vill vi även passa på att önska laget lycka till i årets Yra och tipsa alla som gillar att se bra brännboll med mycket publik att bege sig till Finalbanan på Universitetetsområdet på fredag 31 maj kl. 17.00 där Boston Bruins Årgång 79 spelar sitt gruppspel i årets brännbollsyra!


Slutligen måste vi även passa på att uppmärksamma Yrans vackraste sving, Jens "Federer" Ledin bjuder nämligen på en estetiskt perfekt enhandsbackhand! 


   

Av Strutsboa - 22 maj 2013 09:45

Igår var det spel på ängarna mellan Salming och Dom Röda och gårdagens tre träningsmatcher kan nog benämnas som "uteslakten på ängarna". Matcherna spelades i gynnsamma vindar och sol, så förhållandena att slå var fina, men slagandet som det på bjöds från båda lagen var nog bland det bästa innespelet under de senaste åren...

De första två matcherna såg riktigt bra ut från båda lagen, förutom en väldigt kort svacka i första matchen som ledde till utebränning för Dom Röda. Båda lagen slog ned mängder av markbollar och utelagen blev mer och mer frustrerade över att knappt en lyra togs. Dessa två matcher var som sagt väldigt bra, men inget direkt extraordinärt - det var varken första eller sista gången som två lag spelade bra innespel. Den sista matchen däremot, den var omänsklig och jag avundas faktiskt de tiotal Bostonsupportrar som fick äran att se matchen. Brännbollsgodis.

Dom Röda börjde att slå och det var snudd på omöjligt att ta en lyra. Johan Hjelmer, Frida Sandström, Jesper och Markus Karlberg och Stefan Rehn höll ned bollen och framförallt den förstnämnda var helt omutbar i matchen. Jag räknade inte, men jag skulle inte bli förvånad om han slog 5-6 ickelyror som samtliga dessutom kunde löpa på. Hur var det möjligt med så mycket markbollar? Jo, för att framförallt Andreas Rågfeldt, men även Mattias Nyberg slog kanonslag som samtliga spelare joggade, för att inte säga gick, 2-koner på. Andreas varvade dessutom i matchen efter att ha slagit in i granen längst bort i banan. Poängräknarna i lagen hade lite olika siffror, sifforna var mellan +24p och +30p, så det är ju bara att lyfta på hatten och imponeras av slagandet.

Uppgivenhet från Salming? Delvis. Men samtidigt var det ett perfekt tillfälle att testa sina gränser och verkligen ge upphämtningen en chans i alla fall.

Vårt spel fungerade också makalöst bra. Precis som Dom Röda lyckades vi slå ned bollen mycket och började sakta men säkert ta in poäng efter poäng. Eric, Petter och Karin var de tre spelarna som i första hand fick slita som djur och slå mycket i ett försök att hålla ned bollen, vilket oftast lyckades ganska bra. Övriga spelare hissade väldigt bra, vilket gav oss tre möjlighet att konsekvent hålla ned bollen. När matchen blåstes av hade vi tagit in 24p i innespelet.

Helt fantastiskt spel av båda lagen som sagt där Dom Röda drog det längsta strået. Varvningen var nog det som skilde lagen åt, eftersom båda slog så fantastiskt bra i övrigt. Jag har spelat och sett brännboll i typ 20 års tid och det är inte ofta jag kan minnas tillbaka till ett bättre spel från båda lagen. Under mina 7-8 år som seriös brännbollsspelare har jag heller aldrig blivit så brutalt slaktad i utespelet som igår.

Hatten av till Dom Röda för tre fantastiska matcher, där den sista som sagt var helt sagolik. Lyckas ni hålla något ens i närheten av den här nivån under yran så ska alla lagen verkligen se upp för er. Årets utropstecken hittills och det finns egentligen inget som säger att det inte skulle kunna gå riktigt långt i år.

Matchens stjärnor:

*** Johan Hjelmer
(Matchens gigant, slog bollen precis där han ville. Breddade vi så slog han i mitten. Breddade vi inte så slog han på kanten. Stod vi på konerna så slog han över oss. Jag kan fortsätta hela dagen, men jag tror att ni fattar. Väldigt frustrerande att möta igår...)

** Andreas Rågfeldt
(Klockade de flesta slagen så att alla gick 2-koner och varvade dessutom efter att slagit hela vägen in i granen. Till stor del hans förtjänst att Dom Röda kunde slå så mycket markboll i samtliga matcher och varvningen blev game-breaker i tredje)

* Johan Boström (Med tanke på att han, förutom ett slag, bara hade klockrena träffar i alla 3 matcherna och löpte 2-koner på eget slag på i princip samtliga slag, så hade han förjänat tre stjärnor i de flesta matcherna. Den löjliga nivån igår gjorde ändå att Hjelmer och Rågfeldts insatser värderades aningen högre denna gång) 

Av Strutsboa - 19 maj 2013 08:30

Det unga laget Styva 2.0 gjorde en imponerande insats på fjolårets VM och har börjat etablera sig rejält då de också spelar några av sommarcuperna i Umeå. Salmingbloggen ringde upp lagledare Jörgen Nilsson för en pratsund.


Har lagnamnet någon koppling till Styva lemmar slår till, och hur har det gått för laget genom åren?

Jag kände sedan tidigare Östen Eriksson. När jag flyttade till Umeå 2005 peppade jag honom att starta upp laget igen. Då många gamla lagmedlemmar inte kunde vara med värvade jag in lite kompisar. Vi åkte ut i gruppspelet det året. Till Dark Dog Cup värvade vi in några från Gozzi och spelade på deras namn.


2006 hade BKV Mighty Sorks lagt ner sitt lag. Vi plockade in Christer Forsberg, Robban Millbert och Lina Bergström därifrån och spelade på deras seedningsplats. Peter Olofsson och PK från Ume 69:ers, Lilla gubben, Jörgen Eriksson ex-Rel och en ung lovande Bobbo Hedman numera BCZ ingick också i truppen. Vi slog ut Solna Brännboll i 16-del och åkte sedan ut mot Esox i 8-del.


2007 spelade vi Brännbollscupen och sommarcuper under namnet Styva Lemmar. Sonen Oskar var med redan då men hade inte vuxit till sig. Vi tappade Bobbo och Ume 69:ers hade återförening. Laget lades ner och startades upp 2011 i nuvarande sättning.


Hur har laget sett ut sedan nystarten?
Stommen i laget är: Oskar Nilsson 15, Oskar Stensson 15, Isak Gustavsson 15, Ludvig Carlborg 15, Emma Hörnlund 15, Tobias Sikström 15, Jörgen Nilsson 44. Vi har två nyförvärv till stora cupen. Hugo Hägglund från Sista bossen och Olivia Ederlöf från tjejlaget På rymmen. Båda imponerade på första träningen och kommer att få nyckelroller direkt. Till småcuperna får vi förstärkning med Alicia Nilsson som har en kastarm modell bättre. Hon kastar rent överjävligt bra, framför allt med precision.


Oskar och Jörgen gästspelade i Hjärnsläpp på Finalcupen 2012

 


Vi gissar att de flesta i laget håller på med någon idrott på sidan av brännbollen?
Alla i laget inklusive undertecknad har en bakgrund inom innebandy och fotboll utom Alicia som spelar handboll liksom sin far. Killarna utom Oskar ingår alla i Umeå City IBK som bland annat vunnit Sveriges största ungdomsturnering och två av dem är landslagsaktuella.


Hur har det gått resultatmässigt dessa två år?
Första året mötte vi Rockklassiker i vår allra första match alla kategorier och förlorade denna med 5 poäng. Sedan var de andra lagen i gruppen svaga och vi slutade tvåa.

I fjol hade vi minst sagt tuff lottning. Esox i gruppspel (förlust 8 poäng) sedan säkra vinster. I ena matchen lyckades alla utom en i laget slå varvning. Efter en stenhård match på lördagmorgon mot Estamos (seger en poäng) ställdes vi mot Salming i seedningsmatch. Hedersam förlust med 10 poäng som Du säkert minns. Siste man en gång bara, det var ni också vill jag minnas. Däremellan tuffa matcher i sommarcuperna.


Vi på bloggen tippar att ni väldigt snart är bland de 32 seedade. Vad säger du om det?

Målsättningen med laget har varit att gå ett steg längre varje år: -11 gruppspel, -12 lördagsmatch -13 seedningsmatch -14 topp 32 osv för att 2017 vara i semifinal. Vi ligger ett år före schemat, men målet i år är fortfarande att spela lördag match 2. Och att vinna ett par matcher i förcupen/nationaldagscupen.



Vad tycker du om det nya upplägget på Brännbollsyran?
Jag tror det blir en succé rent publik- och spelmässigt men ekonomiskt kan det ändå bli röda siffror tyvärr vilket äventyrar framtiden. Arken, Gurra, Pernilla m fl gör ett jättejobb. Men det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke som Sally Santesson sa. Blir det samma väder som idag (18 maj) så kan det vara starten på en ny era.


Tippa topp 10!

Utan inbördes ordning:

BCZ

Übermensch

Salming

High Rise or slice

Dom röda

Bullen

Västteg

Fantomen

På Bana 1

BK Rel


Känns som att det är jämnare utanför topp 8 i år i och med att BK Rel, Kenya och Raska-laget har tappat bra spelare. Salming, BCZ, Bullen och Übermensch känns som de fyra bästa lagen, men i och med att gaffeln lottas kan de väl ställas mot varandra redan i åttondel och det öppnar upp för Dom röda eller Västteg att nå kvarten. Lag som Esox,Fama, Boston Bruins och Högst är större kan med rätt lottning också vara topp tio. Svårt att se att inte Salming eller BCZ är ett av finallagen dock men sedan ska ju finalen spelas hem också. Förcupen kanske ger lite svar på kapaciteten på mellanskiktet.





Av Strutsboa - 17 maj 2013 14:12

Det har kommit till bloggens kännedom att Adam "Jäger" Lindberg inte kommer att delta på årets VM. Adam har genom åren spelat med Sista Bossen, Fastball och BCZ. Enligt rykten var han redo för comeback i Fastball i år, men så blev det inte.


Adam skickade ett sms till bloggen som löd: -Första Yran jag missar på typ 15 år. Men nästa år då jävlar!


Jäger

 

Av Strutsboa - 15 maj 2013 13:00

Nu har omröstningen kring "Den eviga frågan..." fått vara uppe ett tag och det är 22 personer som har lagt sina röster. Utöver detta har även Jesper (Dom Röda), Jörgen (Styva 2.0), Arkhult (BCZ) och Jukka (Hjärnsläpp) skrivit sina åsikter via kommentarer. Jag ska nu försöka sammanställa resultatet hittills och delge mina egna åsikter i frågan.


Först och främst kan vi konstatera att det verkar finnas väldigt skilda åsikter i denna fråga. I omröstningen så svarade 9 personer att lagets bästa spelare ska slå så mycket som möjligt, 7 svarade att alla i laget bör slå ungefär lika mycket och 6 personer ansåg att man oftast ska spara de säkraste slagarna till sist. Detta visar på att det inte verkar vara någonting som bara vi i Salming haft "problem" med, utan de flesta tycker olika. Även bland kommentarerna vi fick, som samtliga var ifrån seriösa och duktiga spelare, så skilde sig åsikterna. Nedan kommer en snabb sammanfattning av vad som skrevs.


Sammanställning kommentarer:


Till att börja med så verkar det som att de flesta är överens om att det beror på flera olika faktorer. Vilken typ av slagare den säkraste slagaren är (1-konsslagare eller 2-konsslagare?) och hur matchbilden ser ut är två faktorer som nämns.


Om vi glömmer ovanstående faktorer så verkar det ändå som att Arkhult och Jesper anser att de säkraste slagarna ska sparas till ganska sent i slagordningen, båda nämner dock att det nödvändigtvis inte behöver innebära sista slagare. Jesper nämner att den säkraste slagaren t.ex kan slängas in när ett par spelare i rad har missat och man vill försöka undvika en "kollektiv ihopklappning", medan Arkhult nämner att det är en matematisk fråga där man vill att de säkraste slagarna ska slå när det finns så många spelare som möjligt ute på konerna så att man får maximal utdelning av slagen.


Jukka håller med i det som Arkhult och Jesper säger, men han tycker ändå att de säkra slagarna behöver slå med jämna mellanrum för att kunna behålla skärpan. Med detta menar han alltså att spelaren inte ska tvingas slå som sista slagare efter 7-8 minuter utan att ha ett enda slag i matchen och han anser att endast 1-2 slag för den säkraste slagaren är för lite.


Jörgen uttrycker sig tydligt och skriver "Jag tycker definitivt inte att den säkraste ska sparas till siste man". Han nämner även att säkra slagare ska användas för att det inte ska bli för många spelare på första konen och skriver t.ex att om man är 3 spelare på första konen så bör den säkraste slagaren slå för att försöka ge lite andrum till laget. Sammanfattningsvis anser Jörgen att de säkraste slagarna ska slå antingen medel (3-4 slag) eller mycket (5-6 slag).


Egna reflektioner:


Jag vill börja med att tacka för åsikterna som har kommit in, jag tycker att samtliga resonemang är vettiga och jag är som sagt väl medveten om att det är svårt att veta vad som är "rätt". I grova drag är det förklaringarna i dessa 4 kommentarer som har varit grunden i den "problematik" vi själva har haft i hur situationerna bör hanteras.


Vissa i vårt lag vill att de säkraste spelarna för dagen bör sparas till sist, medan andra tycker att de säkraste slagarna ska slå mycket. En motivering till det sistnämnda har varit "Pittsburgh vilar inte Crosby och Malkin i 2 perioder för att kunna slänga in de utvilade i 3:e om matchen är jämn". Även om liknelsen är lite extrem, så kanske personen har en poäng i det? Ett annat motiv till att låta de säkra slagarna slå mycket har varit att man inte ger motståndarna något hopp i deras utespel om man rullar runt på 4-5 spelare hela tiden.


Fördelar som har nämnts med att istället spara de säkraste slagarna till sist har bland annat varit att dessa personer ofta är mer van att stå som sista slagare och därför kanske bättre klarar av pressen det innebär. Vissa anser även att det sprider en trygghet till laget om man vet att de säkraste slagarna är kvar i slutet och kan försöka reda ut tuffa situationer som uppstår.


En annan sak som har diskuterats är det som Arkhult nämner; man vill helst att de säkraste slagarna ska slå med så många som möjligt på konerna. Men då kommer givetvis en följdfråga, hur vet man egentligen vad som är bäst? Om en spelare sparas till 7:e slagare och slår 3 slag per match ger det = 6 löpare * 3 slag = 18 löpningar. Är det då bättre än att personen istället slår som 5:e slagare 6 gånger = 4 löpare * 6 slag = 24 löpningar?


Trots många diskussioner så brukar det i slutändan oftast bli så att vi sparar de säkraste spelarna till sist. Huruvida detta är rätt eller fel går nog egentligen aldrig att svara på, men man kan konstatera att BK Rel ofta har kört samma upplägg (när Anders Sjöstedt är med eller att Pelle står kvar själv), så helt fel borde det inte vara...



Ytterligare kommentarer i frågan mottages tacksamt och om jag har tolkat någon kommentar fel så får ni gärna rätta mig.

Av Strutsboa - 14 maj 2013 21:01

Precis som det ofta har varit den senaste tiden så var det inget bra väder på ängarna ikväll, troligen årets sämsta brännbollsväder till och med. Trots det horribla regnet så blev det ändå två matcher mot BK Rel och på banan bredvid spelade Bränn inte bullen mot Dom Röda.


Idag såg båda matcherna väldigt likadana ut, Salming började inne båda gångerna och slog oerhört säkert. Jag tror att vi var 7:e slagare en eller två gånger totalt och vi gavs till och med utrymme att slå några markbollar i respektive match. Ingen utebränning på två matcher i svåra förhållanden mot ett bra lag, då finns det inte så mycket att klaga på. Samtliga spelare i Salming spelade bra och alla förtjänar således beröm. BK Rel lyckades inte hantera regnet lika bra idag och det slutade med två utebränningar i vardera match.


För vår del blev det med andra ord en trevlig kväll på ängarna trots det hemska vädret.


Dagens stjärnor:
*** Johan Boström, Eric Boström, Johannes Ivarsson, Petter Lundqvist, Emil Granberg, Julia Pettersson och Peter Holm
** Jeanette Asplund
Jörgen Eriksson (spelade inne med båda lagen)

Av Strutsboa - 13 maj 2013 20:12

Igår spelade Salming tre matcher mot Boston Bruins årgång 79. Vädret var strålande, vindförhållandena goda och spelet såg bra ut för båda lagen. Det var med andra ord en bra dag på ängarna!

Salming hade för dagen halva laget borta och ställde endast upp med 6 spelare från sitt ordinarie lag, Peter Holm (Svinto) och David Lundkvist (Bränn inte bullen) lånades därför in för att få ihop fullt lag. Boston dök upp med 9 spelare och saknade endast Daniel Wälitalo och Linn Johansson. För övrigt hade Boston ett tiotal fans med sig som förgyllde stämningen på ängarna.

De två första matcherna såg ungefär likadana ut. Båda lagen klarade sig från utebränningar men Salming lyckades hålla ned bollen mer och Boston tappade en del lyror i utespelet. Efter matchen fick jag frågan om vad jag trodde resultatet blev, jag svarade då att jag trodde på seger med ungefär 10p. Tredje matchen så lämnade David laget för spel med Bullen och vi fortsatte försöka spela snålt trots detta. Stundtals blev det lite väl snålt spelat och det slutade till sist med en utebränning, vilket även Boston fick.

Sammanfattningsvis tre ganska jämna matcher, där det var roligt att se hur snålt vi kan spela när vi försöker. Liten plump att åka på en utebränning, men det är sånt som händer. En stor eloge till Boston som spelade bra i samtliga matcher och var svåra att bränna ut. Om Boston kan spela på den där nivån kan de definitivt gå mot en rolig yra i år. Vi spelade nämligen bra och ändå blev det tre ganska jämna matcher.

Kul även att ha Petter tillbaka i landet och på brännplattan, även om han inte riktigt nådde ett av mina fantastiska kast som gick just över och just bredvid honom...

Matchens stjärnor:
*** Peter Holm
** Patrik Nevalainen (Boston)
Petter Lundqvist

Av Strutsboa - 12 maj 2013 11:55

Nytt datum blir den 8 juni


Fjolårsvinnarna Salming

 



Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards