Salming

Direktlänk till inlägg 8 juni 2017

Analys av Brännbollsyran 2017 - del 2 av ???

Av Strutsboa - 8 juni 2017 00:30

I den här delen tänkte jag skriva om vår egen väg under Brännbollsyran 2017 och fokusera enbart på våra matcher under helgen som var. 


Gruppspel:

Vi spelade gruppspelet på fredag kl. 16.00 och exakt samma tid så hade jag en tentamen att skriva. Sedan jag började spela med Salming så var detta min första tävlingsmatch med laget som jag inte kunde närvara på och jag har faktiskt bara missat en enda träningsmatch under alla dessa år.

Vi hamnade i alla fall i en grupp med Team Helvete Norr, Epiglottis och Hårt & fort. Av dessa lagen så kände jag bara igen Hårt & fort, vilket är ett lag som har varit seedat ett par gånger och där bland annat Peter Sundelin och några andra innebandyspelare spelar. Ett av de två förstnämnda lagen (vet inte vilket), dök aldrig upp, så det blev bara två matcher för vår del. Det slutade med två segrar och gruppseger, där Hårt & fort tog andraplatsen och således också gick vidare till slutspel. I och med att det bara blev två matcher, så blev det en relativt tidig hemfärd från ängarna trots att vi hade den sista gruppspelstiden. Pizza och lite taktiksnack hemma hos mig fick avrunda fredagen och fungera som uppladdning inför lördagens slutspel.

32-delsfinal:
I 32-delsfinal fick vi möta Övik Redsocks. Vi började ute och lyckades bränna ut Övik två gånger. I innespelet lyckades vi ta oss runt och slutsiffrorna skrevs till 83-48. Det blev en ganska bra start för oss, där vi slog tillräckligt bra för att inte behöva slita ihjäl oss i löpningarna, men samtidigt fick möta ett ganska bra motstånd så att vi tvingades vakna till direkt på första matchen.  

16-delsfinal:
Därefter blev det i princip en repris, för i 16-delsfinal väntade nämligen Övik Redsocks White! Övik Redsocks har alltså två lag och det slumpade sig så att vi fick möta båda dessa direkt efter varandra, rätt sjukt måste man faktiskt säga! I den här matchen så fick vi börja och slå och det gick väl sådär. Den första matchen på 1-slag kan alltid vara lite lurig, men vi tog oss i alla fall runt utan utebränning, men ledningen var inte jättestor i paus. Övik Redsocks White gjorde det riktigt bra ute, samtidigt som vi alltså inte riktigt fick spelet att fungera. I andra halvlek blev Övik Redsocks White utebrända två gånger och resultatet skrevs till 93-61.


Jag vill passa på att tacka båda Övik Redsocks lagen för bra matcher och trevligt bemötande. Jag vet att ni har en dröm om att båda lagen ska bli seedade samtidigt och med spelet som Övik Redsocks stundtals visade upp så tror jag absolut att det kan gå vägen snart! 

8-delsfinal:
I 8-delsfinal väntade Übermensch. Ett lag som vi har mött två gånger förut (semifinal -09 och semifinal -12) och där vi har varsin seger. Vi vann lotten och valde att börja ute i den ganska kraftiga motvinden. Übermensch fick ett par löpbränningar som satte laget i lite kris, men de klarade sig ett par gånger som sista slagare och såg länge ut att undvika utebränning. Men med ungefär en minut kvar att spela så åkte man till sist på en utebränning. En utebränning i den vinden och den relativt tungsprungna banan är dock helt okej och matchen var långt ifrån avgjord. I innespelet för Übermensch så förtjänar i första hand Erik Andersson och Mikael Samuelsson stort beröm. De var nästintill felfria inne och en stor anledning till att man undvek utebränning så länge. 

Ledning i paus alltså för oss i Salming och nu skulle 12 minuter "bara" spelas av för att säkra kvartsfinalplatsen. Det började riktigt bra slagmässigt och under de första 5-6 minuterna så var det sällan som vi var mer än 3-4 spelare ute på konerna. Någonstans i mitten började dock slagandet se allt sämre ut, i kombination med att motvinden tilltog en aning. Med ungefär 3 minuter kvar att spela så hände det som inte fick hända - vi blev utebrända. Den stora ledningen åkte direkt ned till 1p ledning och nu var vi tvungen att få en bra avslutning för att lyckas vinna en tight match. Slagandet direkt efter utebränningen var inte bra och vi hamnade nästan i en knipa direkt. Ett par träffar i rad gjorde dock att vi återigen var i rullning. Med näst sista slagare på tid så stod det oavgjort och vi hade 1-1-1 på konerna. Johan slår en perfekt träff i motvinden och vi testar en 2-konslöpning in. Ett bra kast från bakplan gör att det ser ut att bli en bränning, men bollen tappas och vi tar ledningen med 1p. Nu är vi helt plötsligt 1-1-0 på konerna, leder med 1p och har sista slaget på tid. Emil kliver snabbt in och slår ett poängslag som sitter och vi vinner alltså matchen med 1p, 82-81.

Det blev alltså en gastkramande match där vi hade stolpe in. Ifjol var första gången som vi blivit utebrända på 6 år i Yran och då blev vi straffade direkt av Raska. Den här gången hade vi tur att klara oss trots att vi gjorde vår sämsta insats för dagen. Tilläggas bör att det som sagt var en tuff bana, en tuff vind och bra motstånd, men vi fick aldrig riktigt spelet att stämma i den här matchen. Det var till stor del Johannes Ivarsson, Johan Boström och Hanna Elfving som såg till att vi trots allt lyckades vinna den här matchen. Chockblandad glädje summerar nog den här 8-delsfinalen på ett ganska bra sätt för vår del.

Kvartsfinal:
På förhand trodde många att vi skulle få chans till revansch mot Raska i kvartsfinal, men det visade sig att de hade åkt ut i seedningsmatch mot Plakat Pirat och att det istället var Kenya Bridgeklubb som stod för motståndet. Kenya har varit i såväl kvartsfinal som semifinal tidigare och de har setts ganska flitigt på ängarna i år, både på träning och förcup, så vi visste att det var ett bra lag vi skulle möta. 

Vi lyckades vinna lotten igen och började ute. Kenya tog sig runt i en dryg minut innan de råkade göra ett slarvigt misstag. Med 6 killar och 0 tjejer ute i banan så slår de nämligen med sin 7:e kille, vilket innebär automatisk utebränning. Det som hade börjat ganska bra blev istället en onödig utebänning för Kenya. Jag tror att detta kan ha varit en stor anledning till att spelet låste sig för Kenya, för de kom aldrig riktigt in i flytet efter utebränningen. Med tanke på att vi blev utebrända i matchen innan på samma bana och att vi vet att Kenya har några riktigt vassa kastarmar, så kände vi att vi ville försöka få med oss någon utebränning till för att känna oss helt säkra. Några fina kast från bakplan från Johan öppnade upp för ytterligare en utebränning och innan matchen var slut hade Kenya bränt ut sig igen.

Ledningen var stor i paus, men med tanke på utebränningen mot Übermensch så kände vi att vi ville få in en positiv känsla i laget, så vi körde på seriöst för att undvika utebränning och komma in i spelet till semifinalen. Vi slog bra, var aldrig sista slagare trots tuff motvind och segern skrevs till slut till 106-44.


Semifinal:

Dags för semifinal och där väntade ett av lagen som vi har mött allra flest gånger, nämligen BCZ. I Yran så vann de över oss -08 och -11, men sedan dess har vi vunnit -13 och -14. Matchen spelades på finalbanan, BCZ vann lotten och valde att börja ute. I utespelet saknades två tunga pjäser, dels Jonathan Brolin som valt att ta ett uppehåll, samt Peter Holmström som var skadad. Vi kände oss trygga med vårt utespel och visste att vinden var tungspelad, så vi valde att mestadels hissa oss runt till en början. Ett par gånger valde vi att slå poängslag, men fokus var att undvika utebränning. Vi hade en knapp ledning med en dryg minut kvar att spela och det kändes ändå rätt bra med tanke på förutsättningarna i innespelet. På 1-slag så går det dock väldigt fort. Tre raka missar, resulterade nämligen i en utebränning just innan halvtidsvila. Ställningen i paus, 39-34 till BCZ.

Trots utebränningen gick vi in med väldigt positiv känsla. Att ta sig runt 12 minuter i den vinden är inte det lättaste och vi hade tilltro till vårt utespel. På den första minuten så lyckades vi bränna BCZ två gånger och de hamnade direkt i ett tufft läge med 4-0-2 på konerna. Peter Nyström träffade dock klockrent och man fick istället 1-4-0 på konerna. På nästföljande slag blev det dock återigen en bränning och 3-3-0 på konerna och ett nytt tufft läge för BCZ. Som 7:e slagare får BCZ en halvträff där endast en spelare kan springa kortkon. 4-2-1 på konerna och sista slagare. Anton Alex och Oskar Bylund träffar dock två raka slag som sista slagare och BCZ reder ut knipan. Efter detta får BCZ 1-2 minuter där man rullar runt hyfsat stabilt, innan man återigen åker på en bränning. Laget hamnar då 2-2-2 på konerna och sedan är man 7:e slagare ett par gånger innan man till sist blir sista slagare. Slaget blir en sork som Emil Granberg lyckas få stopp på och han hinner bränna.

Matchen vände i och med detta från en knapp ledning för BCZ till en 5p-ledning för Salming. Med endast 5 minuter kvar att spela och tomt på konerna så är det svårt att gå +6p. Luften gick nog ut en aning för BCZ, för ganska omgående åkte man på ytterligare en utebränning och matchen var således helt avgjord. Segern skrevs till 80-62.

Final:
I final väntade BK Rel. En final som många brännbollsentusiaster har väntat länge efter och som även vi spelare har sett fram emot. De som var speakers sa vid flera tillfällen "drömfinalen" och jag tror att många höll med, då det trots allt är de två lagen som har vunnit Yran flest gånger. Trots att vi nästan alltid har hamnat på samma slutspelshalva så har vi bara mötts 2 gånger i Yran, semifinal -13 och semifinal -15. Båda gångerna har det blivit jämna matcher där vi till slut har dragit det längsta strået. Vi vann lotten och valde att börja ute. 

Återigen var det motvind som väntade för slagarna, men inte lika kraftig som i 8-del, kvart och semi. BK Rel började med att sätta två markbollar (Peter Bäckman och Fredrik Lindman) under det första varvet och fick således en väldigt bra start på finalen. Därefter hade Rel lite flyt i några minuter där sex (!) tilltänkta hissar på kort tid blev till ickelyror. Fördelen med sådana "missar" är att man tar vädligt mycket poäng, men nackdelen är givetvis att man istället ofta hamnar i knipa och BK Rel hamnade också som sista slagare. Simon Hansson träffade dock klockent och redde ut knipan, vilket innebar mycket poäng till Rel. Efter Simons träff så börjar Rel spela betydligt bättre, men fick istället inga omedvetna ickelyor. Tre fina markbollar av Peter Bäckman och en av Stefan Sjöström gjorde dock att ledningen fortsatte att växa och den stannade till slut vid 10p, 40-30 i halvtid.

Om man ska summera halvleken så började alltså Rel ganska knackigt första 6-7 minuterna, men hade lite medstuds. Sista 5 minuterna slog man dock riktigt riktigt bra och lyckades dessutom sätta några markbollar. Som utelag fick vi det inte riktigt att stämma, men vi fick två bränningar som kändes väldigt viktiga med tanke på att Rel hade tagit mycket poäng i övrigt. Man ska komma ihåg att det återigen var tuffa förhållanden och att ens ta sig runt utan utebränning i dessa förhållanden är en bra prestation och att då leda med 10p är riktigt bra. Spelar man på den nivån som Rel gjorde inne så är såklart de flesta bra, men tre spelare som förtjänar extra beröm är Peter Bäckman, Stefan Sjöström och Jonas Tobiasson som var nästintill felfria alla tre.

Med tanke på att vi hade åkt på utebränning i två av våra tre senaste matcher (dock i ännu tuffare vind då), så kändes det inte jätteroligt att gå in i pausvila med underläge 10p mot ett bra lag. Vi hann snacka ihop oss snabbt och kom fram till att det bara fanns ett alternativ om vi skulle ta ikapp detta och det var att köra hårt på folk som kunde springa på eget slag, samt våra poängslagare. Vi visste från förcupen att vi kunde plocka igen stora underlägen, så även om underläget kändes jobbigt, så kändes det långt ifrån omöjligt.

Vi börjar knackigt. Första slaget missas och sedan behövde vi tre raka hissar för att ta oss runt. När vi väl får läge för poängslag så missar vi våra två första lägen, Rel plockar ner alla lyror och vips så har det gått 2 minuter utan att vi egentligen har lyckats med någonting alls. Därefter så börjar vi komma igång en aning, men med tanke på det stora underläget så går det fortfarande för långsamt för att kunna komma ikapp. När 4 minuter och 50 sekunder är spelade så har vi bara fått ut 3 ickelyror och nästan halva tiden har redan gått.

Ungefär här började dock allt stämma för oss. Under de kommande knappt 4 minuterna så slår vi 15 slag och av dessa så är 9 st tänkta markbollar och samtliga (!) sitter. Hissarna sitter också klockrent, vilket dels gör att vi får många lägen för poängslag, men även att vi aldrig hamnar i någon knipa. Poängen rullar in snabbt och efter knappt 9 minuters spel så tar vi ledningen för första gången. De sista 3 minuterna handlar mest om att få ut ytterligare något poängslag och sedan avsluta hyfsat, vilket vi lyckades med. Matchen vinns till slut med 2p, 71-69 efter en stark upphämtning.

Med tanke på förutsättningarna (Yranfinal i motvind och två bra lag), så vågar jag säga att det här är den mest välspelade matchen någonsin. En brännbollsmatch har aldrig tidigare hållit en sådan nivå och det var dessutom spänning rakt igenom. I mitten av vår innehalvlek så hade vi 22 raka slag som blev precis som vi tänkte och på våra 45 slag i matchen så hade vi bara 2 ogiltiga slag, trots att vi slog 15 markbollar. Vi har aldrig någonsin spelat bättre än vi gjorde under de sista 7 minuterna och det känns såklart väldigt bra att det kom när det behövdes som mest. Det är svårt att plocka ut enskilda spelare när så många spelade så bra, men om några ska lyftas lite extra i Salming denna matchen så var det Eric Boström, Johan Boström, Olof Bylund och Emil Granberg som samtliga var felfria eller nästintill felfria.

Efteråt så verkar det som att i princip alla var överens - det här var "finalernas final" och den spelmässigt bästa och roligaste brännbollsmatchen som någonsin har spelats. 

Vi i Salming vill passa på att tacka alla som har hejat på oss under helgen som har varit! Ni är guld värda!

 
 
Ingen bild

Ole-Einar Björndalen

8 juni 2017 09:15

Grattis ni är bara bäst, som vanligt.

 
Ingen bild

ÖRS Vic

8 juni 2017 10:58

Från oss i Övik Red Socks (båda lagen) så vill vi också tacka. Aldrig kul att förlora, speciellt när brännbollssäsongen tar slut i och med det, men man lär sig mycket av att se bra lag spela.

Av alla matcher vi inte såg på lördagen så är det nog Salming-Über som man grämer sig mest över att missa.

Slutligen så kan jag bara hålla med om analysen av finalen. Kommer se den flera gånger när Joel lagt upp den, men minns fortfarande hur man satt och gapade under större delen av slag-uppvisningen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Strutsboa - 2 september 2023 20:00


Grupp AMagnum P.I - Äh, nu tar vi helg! 67-27High rise - Fjöl av 77-69Magnum P.I - Plakat pirat 81-61 High rise - Äh, nu tar vi helg! 67-36Fjöl av - Magnum P.I 83-56Plakat pirat - Äh, nu tar vi helg! 52-39High rise - Plakat pirat 114-42Plakat pirat...

Av Strutsboa - 13 augusti 2023 08:13


Grupp AMagnum P.I. - Äh nu tar vi helg 76-20Fjöl av - High rise 77-61Magnum P.I. - Fjöl av 68-67High rise - BCZ 88-61BCZ - Fjöl av 78-53High rise - Äh nu tar vi helg 92-24High rise - Magnum P.I. 99-51BCZ - Äh nu tar vi helg 78-33Magnum P.I. - BCZ 74-...

Av Strutsboa - 26 juli 2023 08:05

Sigrid Wennstedt - Årets kvinnliga spelare   Emil Granberg - Årets manliga spelare   Simon Aho - Årets MVP   32-delsfinal Tjuvstart - Team mellanmjölk 57-55 Atlas - Bortamatch 65-54 The Woodsmen - Mayhem BK 53-50 Juffas Jubbar - Känd och ut...

Av Strutsboa - 19 juli 2023 17:07

Bollnäslaget Scramble (BrännWinn och BK Sneslag) vann Lingbolyran efter vinst mot Kastastrof i finalen.Flerfaldiga vinnarna Band of ballers deltog inte. Andra lag från Bollnäs var bland annat BK Repsej, Juffas Jubbar och BK Bekå.BK Repsej åkte ut mot...

Av Strutsboa - 2 juli 2023 14:53


  Grupp ABK Rel - Fjöl av 73-68Serva den som Borg - Äh, nu tar vi helg 63-34BK Rel - Serva den som Borg 84-58Fjöl av - Äh, nu tar vi helg 68-31BK Rel - Äh, nu tar vi helgServa den som Borg - Fjöl av 83-70 Grupp BHigh rise - Average Joes 72-64Saml...

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards