Salming

Senaste inläggen

Av Strutsboa - 9 april 2017 19:23

Idag kan man säga att brännbollssäsongen officiellt sparkade igång, detta eftersom att Brännbollsserien hade sin första omgång idag. Matcherna spelades på Campus konstgräsplan kl. 14.00 och det var omkring 8*C och hyfsat väder. Konstgräset var oväntat bra, all snö var helt borta, men den är fortfarande ganska blöt på vissa delar.

Ifjol var det sex lag med i serien och i år hade man förhoppningar om att kunna öka det till åtta lag, men det blev tyvärr inte så utan det stannade till slut vid fyra lag: Übermighty Schasing (mix mellan Übermensch, Mighty Blackout, Schas Ove och Salming), BCZ, Plakat Pirat och Rouge (Lokal som har döpt om sig till i år).

I den första omgången var det följande matcher:
Übermighty Schasing-Rouge

BCZ-Plakat Pirat

Som åskådare prioriterade jag matchen mellan Übermighty Schasing och Rouge eftersom att tre spelare från Salming spelade idag. Värt att tillägga att båda matcherna idag kom överens om att spela på 2-slag bränd, trots att grundtanken är att serien ska spelas på 1-slag bränd. På båda banorna blåste det sidvind från höger till vänster. Till en början var det lite lätt motvind, medan det efter ett tag snarare var medvind.

Rouge vann lotten och fick börja ute. Übermighty Schasing började dåligt och hade lite otur med att missarna man slog precis blev godkända, så man fick ingen direkt fördel av att det var 2-slag och ganska omgående blev man utebrända. Efter det blev slagandet bättre och matchen var jämn i halvtid trots utebränningen. Rouge överlevde utebränning och vann den första matchen.

I den andra matchen började Rouge att slå och åkte på en utebränning. Übermighty Schasing behövde med andra ord "bara" ta sig runt för att vinna matchen, men det skulle visa sig vara enklare sagt än gjort. Efter många om och men klarade man sig från utebränning och lyckades vinna matchen. Stor matchhjälte var Olof Bylund med två klockrena träffar som sista slagare. Även Mikael Samuelsson träffade som sista slagare en gång och det var alltså ett Übermighty Schasing som var under ganska stor press under långa stunder.

För de som inte vet om det så fungerar seriespelet så att man spelar bäst av 3 matcher. Vinner man två raka matcher så får man 3p, men om det står 1-1 i matcher efter två matcher så spelas det en tredje och avgörande match. Laget som vinner med 2-1 i matcher får 2p, medan det förlorade laget får 1p. Så blev alltså fallet i den här matchserien och återigen var det Übermighty Schasing som fick börja att slå.

Innespelet påminde ganska mycket om matchen innan, för det var inget jätteflyt för Übermighty Schasing och återigen var det Olof Bylund som fick rädda upp laget för även denna match var han sista slagare två gånger och träffade klockrent vid båda tillfällena. Man lyckades undvika utebränning, men många löpbränningar gjorde att matchen stod oavgjort i halvtid.

Rouge kom in och gjorde matchseriens klart bästa innehalvlek när det som bäst behövdes. Man var egentligen aldrig pressade under hela halvleken och lyckades spela av matchen på ett bra sätt och i slutändan vinna relativt enkelt. Segersiffrorna skrevs till omkring +10p för Rouge.

Värt att nämna att Filip Granberg kan ha gjort brännbollshistoriens snyggaste lyra någonsin när han tog en +30 meter löpning på bakplan, slängde sig raklång i luften och lyckades ta en enhandslyra. 
--------------------------------------------------------------------
På den andra planen spelade alltså Plakat Pirat mot BCZ. Det var ett, för dagen, ganska tunt lag som BCZ kom till spel med, mot ett komplett (?) Plakat Pirat. BCZ ställde upp med Peter Arkhult, Peter Holmström, Anton Alex, Peter Forsgren, Carina Emmanuelsson och Emma Pettersson, samt inlånade Christoffer Pålsson.

Då jag inte såg särskilt mycket av den här matchen så har jag inte så mycket vettigt att komma med, men BCZ vann den första matchen, medan Plakat Pirat vann den andra matchen. Det blev alltså en tredje och avgörande match även här.

Plakat började att slå i denna match och måste ha gjort det väldigt bra, för man ledde med 11p i halvtid. BCZ spelade som sagt med en spelare för lite, vilket ger lite extra ytor, men 11p ledning är bra! Direkt i starten på andra halvlek så var det lite "halvkontroversiellt" eftersom att BCZ tilläts börja slå innan Plakat Pirat var beredd i utespelet. Peter Holmström slog över bakspelaren och hann till 3:e konen, men Plakat lyckades i alla fall undvika en varvning mot sig. Detta blev ändå en bra startsignal för BCZ som sedan spelade bra innespel. Peter Arkhult la ut några poängslag och BCZ knaprade snabbt in underläget och vann till slut med 2p.

Kul att Plakat lyckades ta en skalp mot BCZ, men det var som sagt ett väldigt försvagat BCZ idag. Av det jag såg så tycker jag det såg ut som att både Plakat och BCZ gjorde bra insatser, särskilt med tanke på att det är så tidigt på säsongen.

Sami Papula var på plats och fotograferade en del. Han har lovat att skicka över några bilder under kvällen, så ikväll/imorgon så kommer inlägget att uppdateras med lite bilder från dagens spel.

ANNONS
Av Strutsboa - 7 april 2017 22:10

Alla våra tankar går till de drabbade, anhöriga, familjer och vänner!

ANNONS
Av Strutsboa - 12 februari 2017 13:31

Jag vet inte om det ännu har blivit helt officiellt, men säkra källor bekräftar att grepplinda kommer tillåtas på slagträt i Brännbollsyran i år. Utöver detta kommer även handbollsklister och andra greppfrämjande medel att tillåtas. Det kan även bli så att viss bortslipande av lacken kan tillåtas. 

I grova drag kan man säga att allting som leder till ett bättre grepp kommer att tillåtas. Exakt hur saker formuleras är nog inte riktigt klart ännu, men fokus ligger såklart på att det ska vara så säkert som möjligt för både publik, domare, med- och motspelare.

Detta känns som vettiga förändringar som ingen borde kunna vara negativ till. Vill man inte använda sig utav detta så behöver man inte det. 

Av Strutsboa - 30 januari 2017 21:03

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det Per Franks 40-årsdag! Hurra, hurra, hurra!

Få (om någon) älskar brännboll mer än Per Frank och därför är det alltså en speciell dag idag. Under sina år som brännbollsspelare har han vunnit mängder av titlar, bland annat Brännbollsyran 3 gånger med Salming. Jag brukar kalla honom för Mr. Brännboll eftersom att hans kärlek till brännbollen är så stark, men själv brukar han föredra "Profeten från Ånge".

Ni som inte redan har gratulerat Frank på födelsedagen tycker jag kan göra det genom att skriva till honom personligen, eller genom att skriva en kommentar här på Salmingbloggen.

40 år är för övrigt en ålder där många brännbollsspelare når sin absoluta peak, så vi på Salmingbloggen är spända över att få se många fler fantastiska brännbollsår med Per.

 
(Den här bilden är tagen precis innan Per träffade som 7:e slagare i finalen i Brännbollsyran 2013. Detta var Franks andra yranseger.)

Av Strutsboa - 29 januari 2017 21:30

Filip har spelat många sommarcuper med oss under de senaste åren och det har länge egentligen bara varit en tidsfråga innan Filip officiellt skulle börja med oss och nu känner både vi och Filip att tiden är rätt, säger Eric Boström. 

 

-Han har ett sanslöst kast och är en av yrans absolut bästa utespelare. Utöver det så är han väldigt löpstark och en grym lagspelare. Filip är lillebror till Emil och jag och Johan har känt honom sedan han var 2-3 år gammal. Han umgås dessutom mycket med stora delar av laget vid sidan av brännbollen, vilket bara gör det ännu roligare.


 

(Såhär ser Filip ut några gånger per år när han gör en "Lill-Granberg" och kastar sig in för att undvika bränning. På just den här bilden så är det målgången i Klövsjö när han vann löptävlingen där)

 


I och med att Filip är klar så måste tyvärr en spelare lämna och vi valde att gå efter "sist in först ut"-principen, så Mikael Samuelsson tvingas tyvärr lämna. Vi vill tacka Micke för en bra säsong ifjol och vi stänger absolut inga dörrar för framtiden.

 

Ett lägre inlägg kommer komma på bloggen någon gång under veckan.

Av Strutsboa - 28 januari 2017 08:00

1. Jag använder inte handske eller grepplinda själv. Men för säkerheten röstar jag ja för grepplinda. Oavsett om det är regn eller inte.

2. Det bör vara en kondomare vid första kon, andra kon och tredje kon. Så blir det bra. 5 domare inklusive poängräknare alltså.

3. Vinna på oavgjort när man börjar som innelag eller 1 poäng upp låter rimligt enligt mig. 

4. Nej! Nej! Nej! Håller med Eric här. Salming och andra topplag skulle gynnas rejält. Speciellt om det gäller att använda en tredje tjej som Jeanette undrar över. Svinto, Salming, BK Rel, Dom Röda, BCZ och Bränn inte Bullen kommer att bli mer än nöjda. Enligt mig är det bra som det är.


Av Strutsboa - 27 januari 2017 12:48

Som många kanske vet så har anmälan för Brännbollsyran öppnats och igårkväll gjorde Salming sin anmälan. Vi kommer spela gruppspelet på fredag kl. 16.00, så om folk vill ha chansen att möta oss så bör ni anmäla er på den tiden och om ni inte vill riskera att möta oss så bör ni välja en annan tid. Nytt för i år är att det är följande gruppspelstider som gäller:

Torsdag kl. 17.00
Fredag kl. 09.00
Fredag kl. 12.30
Fredag kl. 17.00

Som ni märker är alltså lördagstiden för gruppspel borttagen och ersatt med en tid på torsdagskväll istället. Tanken med det här är att det var ganska få lag som anmälde sig till lördag kl. 08.00 och att det öppnar upp för bättre förutsättningar till att arrangera ett bra slutspel på lördagen om man slipper ha ett gruppspel på morgonen. Detta leder till att man få fler timmar att arrangera slutspelet på, vilket bland annat kommer leda till att man inte behöver pressa in slutspelsmatcher på dåliga banor. Detta känns givetvis väldigt bra och positivt.


Någonting som däremot är lite frågetecken för mig är hur många som egentligen kommer vilja spela gruppspelet på torsdag? Min spontana tanke var att lag som mest vill fokusera på utklädnad eller fest, förmodligen föredrar spel på fredag. Utöver det tänker jag att vissa lag som har många spelare utifrån kanske har svårt att komma upp redan till på torsdag. För att få lite klarhet i läget så tog jag kontakt med Gustav Pettersson som är en av de som driver Brännbollsyran.

Hej hej, hur ser anmälningsläget ut för tillfället och hur många av dessa lag är anmälda till torsdagstiden?

-Vi har 51 anmälda lag just nu, I dagsläget har vi bara 2 lag anmälda torsdag 17.00, det är Dom Röda och BCZ. Dock brukar av hävd nästan alla lag som anmäler sig tidigt vara till 12.30-tiden (eller den tiden som är mitt på dagen, vi har ju ändrat genom åren).

Okej! Hur tror ni att det kommer se ut när anmälan stängs?
-Kikar vi på i fjol så hade vi i slutändan väldigt få lag 08.00, det var bara 20 lag 08.00 på lördagen och det har blivit färre och färre för varje år som gått. Vi får se hur det landar på torsdagen. I min planering räknar jag inte med mer än max 32 lag. Vi får se. 

Vad ser ni för fördelar med att köra med det här upplägget?

-Vi vill ha mer luft för slutspelet för att kunna gå ned på färre banor och färre domare. Vi får se hur det faller ut.

Tack så mycket!
-------------------------


Ja, som ni märker så är det väl egentligen för tidigt för att säga någonting om hur det kommer bli på torsdagen, men tendensen är ju att det inte är något supertryck för denna tid. Men det är å andra sidan inget nytt, historiskt har de flesta velat spela på fredag kring lunch eller på fredagkvällen och det är även dessa tider som folk snabbast anmäler sig till för att säkra upp innan de blir fullbokade. 

Med tanke på att endast 20 lag spelade lördag kl. 08.00 så riskerar man egentligen ingenting även om få lag väljer att anmäla sig till torsdag kl. 17.00 Fördelen med mer tid, bättre banor och domare till slutspelet på lördag gör att jag tycker att det är väldigt bra att arrangörerna testar detta upplägg. Däremot är jag, tyvärr, fortfarande skeptisk till att få lag kommer anmäla sig till torsdagstiden, men även om det blir så skulle det som sagt inte vara någon större skillnad mot tidigare års lördag 08.00 tid.


Men för er som tvekar mellan torsdag eller fredag så tycker jag att ni gärna kan anmäla er till torsdagen! Dels så öppnar det upp en plats för ytterligare ett lag på fredagen för något lag som bara vill/kan spela då, men sedan bidrar ni även till att det blir en trevlig "förfest" på torsdagskvällen innan yran drar igång på allvar under fredagen.

Avslutningsvis så tänkte jag att jag äntligen ska byta ut den tråkiga omröstningen om parkeringar och ersätter den med omröstning om "skulle du kunna tänka att spela ert gruppspel på torsdag kl. 17.00?"

Av Strutsboa - 22 januari 2017 13:22

Kul att diskussioner om brännboll drar igång trots att det fortfarande bara är januari. Jag valde att ligga lite lågt till en början, så att diskussionerna hann ta sig en bit innan jag kommer in med min syn på saken. Jag kommer inleda det här inläggt med att först kommentera förslagen och diskussionerna som varit, för att sedan komma med ytterligare förslag på nya regler/regeltolkningar/förtydliganden.

1. Angående förslaget om att tillåta grepplinda på slagträt så är det väl egentligen svårt att argumentera emot detta. Om vissa vill ha det och att det, genom ett förbättrat grepp, ytterligare kan höja säkerheten så finns det ingen nackdel att införa detta. De som inte vill ha grepplinda behöver helt enkelt inte ha det. Peter A, har i egenskap av arrangör lite farhågor över arrangörernas egna slagträn, men där känns det ju väldigt enkelt att lägga till i reglerna att grepplinda endast är tillåten på egenmedtagna slagträn och att slagträna som arrangörerna tillhandahåller är utan grepplinda.


Tillåter man handske och grepplinda så ser jag det dock som en självklarhet att även t.ex handbollsklister eller andra greppfrämjande medel godkänns på sitt EGET slagträ, (inte arrangörens eller motståndarens). Det vi vill åt är ju helt enkelt att spelare själva ska få använda sig utav det som de tycker genererar det bästa greppet och på så sätt bidrar till att det blir så säkert som möjligt för både spelare och publik.


2. "Tjuvstartsregeln" där flygande start förbjuds är en regel som jag har varit förespråkare för i många år nu. Till en början när jag kom med idén så kändes det som att de flesta var emot den, men min känsla är att fler och fler börjar uppskatta idén nu. För att kort nämna idén så är tanken att samtliga spelare vid konerna måste stå stilla vid konerna innan bollen är träffad. Regelförändringen görs gärna i kombination med att man målar upp ett vitt streck på gräset vid varje kon för att tydliggöra ytterligare. Min tanke är att det dels ska bli lättare för domaren att hålla koll på samtliga koner samtidigt, men även att det som spelare ska kännas "värre" att tjuvstarta. Som det är nu så är det i princip omöjligt för en domare att bedöma om en spelare med flygande start passerar konlinjen innan eller efter bollen är träffad.


Det är möjligt att det här är en för "drastisk" förändring för att direkt införa i Brännbollsyran utan att testa den innan. Kanske blir det även kaos bland oseedade lag som tycker att det är förvirrande till en början. I teorin så tycker jag att regeln är klockren, men det skulle vara bra att veta om den fungerar lika bra i praktiken och hur domare tycker att regeln känns.


Jag hade personligen röstat emot att införa denna regel innan den testats och utvärderats under sommarcuper.

3. Även detta är en regel som jag länge varit för och som jag själv har kommit på, så jag måste givetvis vara positiv även här. Jag skulle sammanfattade det som att ALLA seriösa lagen antingen tycker att det är en fördel att börja ute, eller att de i alla fall tycker att det som sämst inte spelar någon roll. 99% av gångerna som ett seriöst lag vinner lotten så väljer man att börja ute och detta gäller även efter förändringen att laget som börjar inne vinner vid oavgjort. Man kan med andra ord med gott samvete säga att (nästintill) alla lag tycker att det är bättre att börja ute än att börja inne.

Någonting som däremot skiljer sig åt är hur mycket bättre man tycker det är att börja ute än att börja inne. Genom att göra en auktion så borde rimligen båda lagen bli nöjda (eller i alla fall nästan nöjda) med förutsättningarna inför matchen. Här får båda lagen en chans att bedöma hur mycket det är värt att få avsluta inne. Tycker man inte att det spelar någon roll om man börjar inne eller ute så är det bara att säga "vi vill börja inne/ute med 0-0", tycker då motståndaren att det är värt 1p att börja ute så är det bara att buda det, tycker man inte att det är värt det så startar matchen vid 0-0. 


Jag tänker mig att man använder detta ifrån 16-delsfinal och framåt.

Om man tycker att det är "charmigt" eller "en del av brännbollen" att lotten ska ha så stor betydelse är en annan sak, men jag har svårt att se hur någon skulle kunna argumentera för att det inte vore mest rättvist att införa denna regeländring.


4. Förslaget om 9 spelar i spel tycker jag är dåligt på många sätt. Detta säger jag trots att jag är övertygad om att det är en regel som skulle gynnat oss och många andra topplag och gjort det ännu mindre sannolikt att skrällar uppstår.

Till att börja med så tycker jag att det är fel väg att gå att försöka få brännbollen jämnare genom att göra det enklare. Jag tror man måste börja med att inse att de bästa lagen alltid kommer att vara bäst, oavsett om man gör förändringar eller inte. Jag tror snarare att de bästa lagen snabbare kommer uppfatta innebörden av regelförändringarna än övriga lag och på så sätt snabbare anpassa sig till de nya reglerna. Utöver detta så kommer de bästa lagen alltid ha lättare att locka nya spelare, så om man utökar antalet spelare så kommer förmodligen de bästa lagen att ytterligare "urholka" lagen strax under på bra spelare. Det jag menar är att om man utökar till 9 spelare så kommer förmodligen de bästa lagen få in ytterligare en riktigt bra spelare, medan ju längre ner man kommer i listan desto sämre spelare kommer den nya 9:e spelaren att vara (+ att många av dessa lag kanske dessutom tappar en duktig spelare).


Vidare så skulle det, för den breda publiken, bli ett tråkigare spel. Av de jag känner som inte är jätteinsatt i brännboll så tycker de att utebränningar och sista slagare är det roligaste som finns. Det blir lite grann som ett mål eller en målchans i fotboll kan man nästan säga där målet symboliserar utebränningen och målchansen är när någon är sista slagare. De flesta struntar helt i om det blir 10 ickelyror eller 4 ickelyror utan de vill se sista slagare och spänning. Jag förstår att det finns kanske ett hundratal personer (många av de som läser här) som tycker att ickerlyror är det vackraste som finns och delvis håller jag väl med om det. Men jag känner att för att värna om publik och bredd så är det viktigt att tänka utanför sin egen bubbla.


Personligen tycker jag att det är en ganska bra balans just nu på 8 spelare. Skulle man gå ner på 7 spelare så skulle det bli väldigt lite markbollar och ännu fler utebränningar, medan 9 spelare skulle bli ännu fler markslag och ännu färre utebränningar. Just nu tycker jag att det är en ganska bra mix av båda där det handlar om att värdera huruvida det är värt att våga många markbollar eller inte.

*Som redan nämnt, tjejernas betydelse/speltid skulle (förmodligen) minska i många lag.
*Svårare att få ihop ett lag (färre lag i yran).

*Ändra på något historiskt utan någon positiv effekt (fotboll kommer inte ändra från 11 spelare bara för att motståndarna har svårt att försvara sig emot Messi och Ronaldo).


Fler förslag:

Det här är egentligen inte regelförändringar, utan snarare riktlinjer och regeltolkningar som jag tycker att domare bör använda sig mer utav.

Våga ta fler tjuvstarter!

-Jag brukar nämna detta varje år och gör det återigen. Om man nu inte inför en ny tjuvstartsregel så tycker jag i alla fall att man ska försöka ta bort den "tabu" som det finns kring att döma för tjuvstart. Jag skulle säga att det förmodligen tjuvstartas någon/några gånger i varje match som spelas, men det är ändå bara ett fåtal gånger varje år som någon blir dömd för tjuvstart. För mig är en tjuvstart en tjuvstart på samma sätt som att en bränning är en bränning.


Jag tror samtliga är överens om att om en spelare är bränd med 1 cm så är han bränd och de flesta som läser här har förmodligen tagit några väldigt tighta bränningar, men jag tvivlar på att det är så himla många här som har dömt för tighta tjuvstarter. Framförallt är det ytterst sällan som domare dömer en tjuvstart när det blir en bra träff av slagaren "han hade ändå hunnit" kanske vissa tänker, men i längdhopp spelar det ingen roll om du hoppar 15 meter om du trampar över med 1 cm...

Delvis har vi spelare ett stort ansvar här, dels så måste vi tjuvstarta mindre, men framförallt så måste vi klaga mindre när en domare, förmodligen helt korrekt, dömer för tjuvstart. Vet inte om jag någonsin har sett en tjuvstartsbränning utan någon av följande kommentarer "Men seriöst?", "orka ta tjuvstart nu helt plötsligt", "Kom igen...", "så sjukt fjantigt!", eller liknande.


Det jag menar med det här är att om man går ut med att "i år ska vi vara hård på tjuvstarter" så kommer man dels få effekten att färre personer tjuvstartar, men även att man har "varnat" i förväg, så att de som blir brända för tjuvstart har vetat om en hårdare bedömning i år. 

Minuspoäng för osportsligt uppträdande/spelförstörande moment/farligt spel/fördröjande av spel
Jag tycker att domare kan bli bättre på att använda spelkänsla och bestraffa sånt som vi inte vill ha i brännbollen. Springer man t.ex klumpigt och bryskt på en utespelare så tycker jag att man kan ge -1p för det, inte bara "lyra". Sliter någon bort snedslagsflaggan och kastar den så att domaren tvingas stoppa spelet (motståndare till oss gjorde det 2 ggr ifjol), så tycker jag att man kan ge -1p för det.

Någonting annat som jag tycker att vissa lag/spelare ofta gör under viktiga slag är att de skriker till mitt under ett pågående slag. I mina ögon är det osportsligt uppträdande och borde direkt ge -1p. Hur många golf- eller tennisspelare skriker till just när motståndaren ska slå/serva? Vill dock poängtera att jag tycker att det är helt okej att tagga igång laget innan slaget, dvs. ungefär mellan det att brännaren får bollen tills det att slagaren får bollen. När man sedan ser att spelaren börjar göra sig i ordning för själva slagrörelsen så tycker jag att man ska respektera slagaren. 


Kom gärna med fler tankar och idéer om ni har, samt ta fram motorsågen om ni tycker att jag är helt fel ute eller beröm om ni håller med i det jag skriver.

 

Värt att nämna är att Iksu brännboll gått ut med följande information på sin facebooksidan:

"IKSU brännboll bjuder in till vårt årliga öppna regelmöte. En chans för alla brännbollsintresserade att komma med inputs på vad som önskas ändras i de nuvarande reglerna och vad som absolut inte ska ändras. Styrelsen kommer sedan använda diskussionerna som underlag för sina beslut.
Plats: Konferense rum på IKSU sport
Tid: Kl 13.00, söndag 29/1

Efter regelmötet kommer IKSU brännboll även hålla sitt årsmöte. Även där är alla brännbollsintresserade välkomna. Men det går också utmärkt att komma på regelmötet och gå vid årsmötet eller komma till årsmötet men stå över regelmötet. Samma lokal kommer användas.
Tid: ca kl 14.00, söndag 29/1"

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Salming med Blogkeen
Följ Salming med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se