Salming

Senaste inläggen

Av Strutsboa - 15 januari 2017 19:01

Nu har vi kommit in i januari och som vi alla vet tänker man aldrig så mycket på brännboll som nu! ;)

 

Nu efter årsskiftet kommer IKSU brännboll att göra sin årliga regeluppdatering och spekulationerna går vilda om vad som kommer ändras under denna off season. Enligt traditionen så är det vartannat år det kommer något stort och ifjol var det inte så mycket spännande som hände. Alltså, vilka dramatiska förändringar ska ske i år?!

 

Det här är en gästkrönika av mig, Micke Samuelsson, och jag sitter i IKSU brännbolls styrelse. Det här skriver jag dock som privatperson och brännbollsälskare. Det är alltså ingenting som IKSU eller sektionen har något att göra med. Jag tänkte bara resonera kring vad jag tror och vill (eventuellt) ska hända med reglerna i vinter.

 

1. Redan i somras spelades det på prov cuper med grepplinda. Tidigare har det inte varit tillåtet att göra åverkan/förändra träet. Jag har enbart hört positiva reaktioner på att tillåta grepplinda och alla teoretiska motargument är lätta att reglera genom hur man formulerar regeltexten. Jag tar det som självklart att grepplinda kommer vara tillåtet nästa år på alla cuper. Vilka maskhål ser du som behöver täppas igen i formuleringen?

 

2. Fjolårets förtydligande kring tjuvstarter och gening var ett första steg av två möjliga som pratades om ifjol. Nästa steg för att motverka detta stora problem i sporten var att förbjuda flygande starter (flygande start är att man tar sats innan slaget går). Jag upplever att det förtydligande och den straffskala som gjordes inför 2016 har ökat medvetenheten om detta och visat på en positiv utveckling. Jag tror därför att man INTE kommer att införa det förbud som diskuterades förra vintern utan att man vill se om trenden fortsätter med mindre tjuvstarter.

 

3. Nu kommer vi till de större grejerna! I princip alla jag pratar med är överens om att det största problemet med brännboll är att man som utelag saknar möjlighet att styra spelet. Detta är det få som vill ändra då det ändå är en av de stora grunderna i sporten. Vad man dock vill lösa är den slump som hittills avgör om man börjar inne eller ute. Det har funnits många olika förslag på hur det ska bli rättvisare kring det här. Ganska nyligen infördes att det lag som avslutar ute vinner på lika. I årets nationaldagscup arrangerad av Jörgen Nilsson fick det lag som började inne dessutom ett poäng i början av matchen. Jag anser dock att det finns ett klockrent förslag som prickar precis rätt på kombinationen rättvist och enkelt! Det är inte jag som har kommit på det men jag har i år blivit en stark förespråkare för det.

 

Det är till att börja med inte i alla matcher och för alla lag det här är en viktig fråga. Väldigt många lag på yran kan eller vill inte spela olika beroende på om de börjar inne eller ute och det spelar inte jättestor roll för dem. Det är framförallt när två bra/taktiskt medvetna lag möter varandra som detta blir viktigt på riktigt. Särskilt sedan öppen poängräkning har införts på alla banor. Därför kommer mitt förslag vara att denna förändring i lottning endast gäller för matcher som spelas med ett slag. Detta innebär från 16-del och framåt i yran (de lag som blir seedade) och på IKSUs sommarcuper från slutspel.

 

Den förändring som förslaget gäller är typ en aktion. Domaren börjar med att lotta, det lag som vinner lotten väljer om de ska börja lägga sitt bud eller om motståndaren ska lägga sitt bud först. Vardera lag får bara lägga ett bud. Det första laget kan alltså till exempel lägga 2 poäng som bud. Det andra laget måste då välja att lägga ett högre bud eller låta det första laget börja ute (om de nu väljer att börja ute.).

 

På det här sättet har båda lagen alla möjligheter att värdera precis hur mycket de tycker det är värt att börja spela ute. Samtidigt är det inte för komplicerat för att göra under en cup.

 

4. Nästa fråga är ett tankeexperiment jag fört ett tag som till viss del också handlar om vikten av utespelet. Fast egentligen handlar det mest om att göra fler matcher jämna samtidigt som skicklighet ska löna sig.

 

Jag har hört många diskutera, problematisera eller beklagat att det känns som om de 4-6 bästa lagen drar ifrån i toppen och att steget ned till nästa “nivå” av lag är för stort. Och även om man inte tycker att det är ett så stort problem i sig är min uppfattning att det även längre ner i rankinglistan är relativt få lag som spelar jämna matcher mot varandra. Ofta är ett lag bättre och det laget vinner med hyfsat odramatisk marginal. Anledningen till det är utebränningar för det sämre laget och/eller att de har svårare att ta lyror. Dessa saker är vad som ligger till grund för följande tankeexperiment.

 

Som det är nu har både inne- och utelag åtta aktiva spelare. Skulle man utöka detta antal till nio tänker jag att det skulle göra fler matcher jämnare, mellan lag längst hela rankinglistan. Men det får inte som följd medföra att det blir mer slump och att det sämre laget vinner fler matcher.

 

Matcher som idag får stora poängskillnader beror ofta på många utebränningar. Med en aktiv spelare till blir det lättare för ett lag att hanka sig runt och slippa utebränningar. Men eftersom att det bättre laget också får en till spelare får de fler tillfällen till att slå poängslag vilket borde leda till att de ändå säkrar vinsten. I matcher där ett lag vinner för att de får “tur-sorkar” eller “durrar” precis över kortlinjen men samtidigt klarar sig utan utebränning skulle den här ändringen göra att det andra laget får fler chanser att slå ned bollen också, och därmed lättare plocka några poäng till.

 

På detta sätt tror jag att fler halvbra lag känner att de tidigare i sin utveckling får häng på de bra lagen vilket uppmuntrar dem att fortsätta satsa och bli ett bättre och bättre lag. Som det ser ut idag tror jag att tröskeln för att satsa på att bli ett bra brännbollslag ofta känns för hög. Det upplevs för långt bort att slå de bättre lagen. Kan vi sänka den tröskeln tror jag vi får en bredare topp och ett mer välmående community.

 

En fråga som jag känner mig osäker om dock är om de ökade möjligheterna för poängslag ännu mer gynnar det lag som börjar ute. Men för de som börjar inne får man dels mer valmöjlighet i hur mycket man går för poängslag, plus att den extra spelaren ger mer makt i utspelet, även i andra halvlek. Jag vet inte om det på det hela taget bidrar till att öka eller sänka fördelen med att börja ute men tänker att det är värt att diskutera.

 

Jag ser väldigt gärna en diskussion kring dessa funderingar. Jag vet att det är många inom brännboll som har tankar och åsikter och är det någon gång man har möjlighet att påverka reglerna som gäller så är det nu i januari. Se till att göra din röst hörd. Förhoppningsvis kommer IKSU brännboll ut med datum för regeldiskussionsmöte snart!

 

/Micke Samuelsson

ANNONS
Av Strutsboa - 21 augusti 2016 17:41

Till att börja med för er som inte är bekant med brännbollens alla regler:
- Utespelare på väg mot bollen har fördel emot innelagets löpare.
Regeln finns som noterbart på kategorin "Osportsligt beteende" på Brännbollsyrans hemsida.

Nio lag kom till start på årets cup, och det var som ofta på sommarcuper massor av hopkok.

En vacker syn på Mariehemsängarna!
 

- Superbullar var en blandning av Fantomen BC och Bränn inte Bullen (Enligt mig ett av cupens på papperet starkaste lag)
- Plakat Pirat lånade in från Burnball is the new baseball, Kenya Bridgeklubb, Hjärnsläpp och High Rise or a slice.
- BK Rel lånade in PH och Nyström från BCZ och en tjej från Ö-vik Red Sox. (Utan Tvillingar, Jeanette, Helene och Hampus)
- Burnouts lånade in Jesper och Ludde från Dom Röda
- Grön Mix var en blandning av Don´t stop believing, Boston Bruins, och Nucken och hans vänner.
- Salming lånade in från Mighty Blackouts, Schas Ove och BCZ (6 ordinarie, 2 inavel och 2 inhyrda)

Salming fick dagen innan tre tunga avhopp på grund av sjukdom. Johan Boström, Petter Lundqvist och Oscar Stenberg. Vi fick ändå ihop ett skapligt lag och kände att chansen att vinna var god.

Svinto, Lokal och Ett asbra namn hade mest kompletta trupper. Dom sistnämda hade dock bara sju spelare.

Laget Ett asbra namn gjorde sin andra sommarcup. Det ryktas om namnbyte till nästa år.
 

Så här slutade gruppspelet
Jag såg bara gruppfinalen mellan Svinto-BK Rel. Matchen avgjordes på sista slaget. Rel behövde slå en markboll eller slå in folk från andra kon för att vinna. Det blev oavgjort och Svinto vann som innelag. Plakat Pirat skrällde mot Lokal och gick vidare till slutspel.

Grupp 1
Svinto (1)
BK Rel (11)
Plakat Pirat
Lokal (32)
Ett asbra namn (26)

- Vinst i första matchen mot Grön mix som gjorde en bra match förutom utebränningen med mindre än 2 minuter kvar.

- I andra matchen mot Burnouts gjorde vi vår bästa match i hela cupen. Vinst med 78-65 i en match utan utebränningar.
- Superbullarna slog oss i gruppspelet. Vår första förlust i ett gruppspel sen 2012. Och då var det också bullar inblandat när det hände på Nationaldagscupen. Slagmässigt vår näst bästa match i cupen, förutom vår utebränning med nästan 2 minuter kvar. Vi låg då under med 2 poäng och hade 1-2-1 på konerna. Fyra slagare gick på rad in och missade. Lite som i matchen mot Raska Taskar på Yran. Superbullarna var riktigt bra i den här matchen och jag trodde på en eventuell retur i final. Dom fick även en skada på duktiga Anna Göransdotter under matchen.

Grupp 2
Superbullar (7/10)
Salming (6)
Burnouts (3)
Grön Mix

                 

Gruppettorna gick direkt till semifinal och tvåorna och treorna fick spela kvartsfinal.

Slutspel
Vi började inne mot Plakat Pirat och ledde med 9 poäng i halvtid. Vi gjorde inte en supermatch, men vann ändå stabilt eftersom Plakat slog många snedslag och brände ut sig. Tycker att Malin och Simon sticker ut i Plakat förutom inhyrda Markus. Alicia blev nedsprungen när hon var helt fokuserad på att ta lyra. Ren tur att "Biffen" har handbollsmuskler och inte blir skadad. Vi fick lyran men blev så klart lite upprörda.

BK Rel vann mot Burnouts. Ingen aning om resultat eller insatser i den matchen.

Kvartsfinal
BK Rel- Burnouts ??-??
Salming - Plakat Pirat ??-??

Glada miner i Salming!       (Foto: Sami Papula)
 

Svintos Jakob Olofsson (MVP på Yran enligt mig) har en bra bössa.
 

David Olofsson träffade allt i matchen Salming-Svinto
 

Vi förlorade lotten och började inne mot Svinto. Just då kändes det bra att få göra det, men vi gick till ledning med bara 5 poäng efter en ganska dålig insats. Eric räddade oss som sista slagare en gång. Det var mycket snedvind men det var lika för båda lagen.
Svinto försökte hålla ner men tog inte in något. Det var 5-8 poängs skillnad hela matchen. När Svinto brände ut sig själva på matchens sista slag, hade man slagit som sista slagare fyra gånger på rad. Bröderna Olofsson, Peter Holm och Lisa Sjöström slog bäst.

BK Rel slog Superbullarna i vad jag hörde var en jämn match.

Semifinal
BK Rel - Superbullar ??-??
Salming - Svinto 85-71

       

I finalen mot BK Rel började vi inne. Slagandet var inte optimalt och vi åkte på fyra löpbränningar. Jag gick in som sista slagare en gång och gjorde det jag skulle. Ledningen var bara tre poäng i halvtid och det såg ut som att BK Rel skulle ta hem det utan att behöva anstränga sig. Dom tog in ett par poäng men det stod länge och vägde. I slutet av matchen åkte dom på ett par löpbräningar och en utebränning.

Vi spelade mycket bra ute under hela turneringen. Slagmässigt kan vi betydligt bättre.
Inlånade Samuel Aho gjorde en jättebra cup, liksom Oskar Bylund som var en frisk fläkt i ett annars menlöst Salming.

Simon Hansson var en slagmaskin i BK Rel
 

Salming efter sin fjärde raka vinst
 
Oskar Bylund, Olof Bylund, Eric Boström, Micke Sameulsson och Emil Granberg
Max Stenberg, Karin Göthberg, Filip Granberg, Alicia Nilsson-Rådeström, Samuel Aho och Per Frank


ANNONS
Av Strutsboa - 8 augusti 2016 00:33

Tio lag kom till start på årets Klövsjöslag. Utomsocknes lag från i fjol som Band of Ballers, Petersburg Penguins och Ringrost, samt grannbyn Skaula fick inte ihop lag i år. Men en positiv trend var att hälften av lagen kom från byn och tre lag kom från byarna runtomkring. Leikstugu (Fastball) fick inte ihop ett lag i år heller.

Det enda laget utanför länsgränsen förutom Salming var IK Fjäll från Överturingen. Laget gjorde en bra turnering och tog sig till final efter att ha slagit ut Nöudöka i semifinal.

IK Fjäll bjöd på en skräll!
 

Johan Norehag klev ju av som brännbollsgeneral i fjol. Ny på den posten är en nyinflyttat Klövsjöbo med namn Jenny Ståhl. Hon och arrangörsstaben skötte turneringen med bravur. Allt var sig likt, precis som det ska vara. Man visade på nytt sin lyhördhet då lagen fick spela med sina egna "Umeå-trän", samt att man frågade oss om det fanns möjlighet att få med oss några poängblock från Umeå. (Vilket vi tyvärr inte fick) 
Saknade Jörn Ryder. Hörde att han var sjuk den token! Det blev inte någon helikopterresa till Umeå som för fyra år sen vad jag hört i alla fall.

Nya brännbollsJennyralen Jenny Ståhl och arrangörsstaben gjorde ett kanonjobb!
 

Salming kom till turneringen inte bara som regerande brännbollsmästare, utan även som regerande Mest Svasut-mästare (Best in show). Alla som sett oss spela och känner oss vet ju att vi kör Sovjet-stilen, och att priset från fjolåret var en rolig grej med glimten i ögat, och för att arrangören tycker att vi är bra ambassadörer för brännbollen. När Salming anlände till Frans-Svens ängar sa speakern: -Här kommer dom, dom regerande mästarna i Mest Svasut: Salming

Vi hade så klart fört diskussioner om att försöka ta hem trippeln. Men det blev inte av. Och tur var väl det. För inget lag skulle haft en chans mot laget Heja Sven i år.
Heja Sven var ett färglatt och roligt hyllningslag till Klövsjösonen och ikonen Sven Bromée i Nöudöka. Dom höll låda från morgon till kväll, och var även bra på brännboll. Lagledaren Mari Dahl kommer jag ihåg som en duktig längdskidåkare, och jag gissar att hela laget har hållit på med idrott i någon form. En fin tredjeplats blev det till slut.

Sven Bromées fanclub. Heja Sven! Och kniiip!     (Foto:Klövsjöslaget)
 

Noterat:
- Johan Boström stannade hemma i Umeå och vilade sina biceps
- Jonas Tobiasson spelade med Salming igen efter 2 års frånvaro
- Frank hade 2-2 på lottningar. Förbannelsen är bruten!
- Oscar Stenberg sänkte en motståndare i gruppspelet med en otäck sork
- Salming vann 4 av 6 i de individuella finalerna. (Två andraplatser)

Benny i laget Heja Sven är en ny idol!
 

Salming spelade riktigt bra hela turneringen, framförallt i finalen där vi fick börja slå. Många fina markbollar. IK Fjäll hade bara 8 spelare och var rätt möra i finalen.

Salming och IK Fjäll efter finalen
 
Salmings lag: Eric Boström, Petter Lundqvist, Oscar Stenberg, Karin Göthberg, Alicia Nilsson-Rådeström, Per Frank, Veronica Bohman, Filip Granberg, Ronny Jonasson och Jonas Tobiasson

Laget Brännböll vann Nöpest Sarsken
 

Heja Sven vann Mest Svasut
 

Resultat
Mest Svasut (Best in show): Heja Sven
Nöpest Sarsken (Bäst klädd): Brännböll

Individuella finaler

Daske varst (Slå längst)
Damer: Anna Sahlin (Heja Sven)
Herrar: Petter Lundqvist (Salming)

Slänge krôvut (Kasta längst)
Damer: Alicia Nilsson Rådeström (Salming)
Herrar: Kevin Dahlberg (Heja Sven)


Skôpa huskut (Springa snabbast)
Damer: Karin Göthberg (Salming)
Herrar: Filip Granberg (Salming)

Filip Granbergs lopp på Skôpa huskutGrupp 1
Nöudöka - Heja Sven 60-52

Lucendi - Team Factory Nilsson 56-49

Nöudöka - Team Factory Nilsson 69-33

Heja Sven - Lucendi 64-42

Heja Sven - Team Factory Nilsson 66-48

Nöudöka - Lucendi 76-47


Grupp 2

Salming - Brännböll 66-39

Allfixargänget - Brännböll 52-46

Salming - Allfixargänget 88-15


Grupp 3

Aj! Bränns! - NBL 56-36

IK Fjäll - NBL 63-42

IK Fjäll - Aj! Bränns! 63-29


Kvartsfinal

Nöudöka - Brännböll 73-42

IK Fjäll - Allfixargänget 64-32

Salming - Lucendi 80-28

Heja Sven - Aj! Bränns! 56-39


Semifinal

IK Fjäll - Nöudöka 55-50

Salming - Heja Sven 66-32


Final

Salming - IK Fjäll 73-28


                                               


Av Strutsboa - 30 juli 2016 12:34

Eftersom att Per Frank redan har skrivit ett fenomenalt inlägg om Bollnäsyran i år så tänkte jag att det är svårt att tillägga så mycket. Jag skulle ändå vilja passa på att tacka arrangörerna, motståndarna och BK Mitch för en fantastisk helg.

 

Som utomstående så har jag egentligen inte så mycket att säga till om angående regler i Bollnäs, men jag tänkte ändå nämna några saker som jag personligen tycker fungerar bättre i Umeå än i Bollnäs. Tanken med detta inlägg är inte att försöka pusha för förändringar, för jag tycker att mycket i Bollnäs har sin charm med att det skiljer sig en del ifrån Umeå. Utan jag vill mer informera lite om hur vissa saker skiljer sig i Umeå (som kanske inte alla som bara spelar i Bollnäs har koll på) och kanske är det någon grej som folk tycker låter vettigt att fundera kring inför kommande år.

Det blev en liten salig blandning mellan både regler och saker runtikring. Vissa saker kanske är "större" grejer, medan andra är småsaker som knappt spelar någon roll. Jag valde ändå att bara lista sakerna rakt upp och ner.

*Visselpipa

-Flaggor i all ära, men en visselpipa är väldigt effektiv. Visst att planerna ligger nära varandra, men i Bollnäs är det 3 planer bredvid varandra och i Umeå är det 32 banor bredvid varandra. Fungerar det bra i Umeå så borde det  kunna fungera bra även i Bollnäs.

 

Jag dömde en match i Bollnäs i år och jag tycker det var svårt att ha pondus eller ens få kontakt med spelarna när jag stod och viftade. Någon spelare sa "men hallå det är kortslag!" och jag svarade "ja, men jag står ju och viftar...". I Umeå är det enkelt att blåsa i pipan så att de flesta hör och hör inte folk så kan man alltid blåsa en gång till för att vara tydlig. 


*Öppen poängräkning
-Det här kom ganska sent till Umeå och jag vet att det alltid har varit lite av en grej i Bollnäs att meddela resultatet via speakerbåset. Men i Umeå har det uteslutande varit väldigt positiva reaktioner från publik när man hela tiden ser vad ställningen i matchen är. I Umeå har man köpt in 32 st "pingisblock" som kan räkna till 100p på vardera sida. Det blir väldigt enkelt för publik att hänga med i en match och det är få sporter i övrigt där man inte hela tiden vet ställningen. Tänk er en basketmatch... "vilka leder?", "jag tror att Solna leder, dom har satt många 3-poängare", "ja, men Alvik har ju fått fler straffar".

En smaksak vad man föredrar, men i Umeå är det i alla fall väldigt uppskattat och vi har fått önskemål från Klövsjö att ta med oss 3 block ner till deras turnering i år. 

 

*Sista slaget bör slås
-
Jag har förståelse för att man vill synka alla matcher, men sista slaget på tid tycker jag man kan låta slås. Det blir lite fånigt tycker jag när speakern ropar "10 sekunder kvar" och spelare bara lägger ner trät och går iväg. Ingen jättestor grej, men i Umeå spelas alltid sista slaget klart och jag tycker det känns sunt. Är det tid kvar när brännaren får bollen på föregående slag eller att ett slag döms ogiltigt så ska ett nytt slag slås i Umeå.

 

*1 slag i slutspel (eller i alla fall från t.ex kvartsfinal)

-Långt fram i turneringen är alla lag och spelare så pass bra att 1 slag borde räcka. 

 

*Flytta domaren vid 3:e konen

-De flesta domare är bra på att flytta sig, men ibland kan det uppstå situationer när domaren vid 3:e konen inte är vaksam eller när det är 2-3 kompisar som tillsammans sitter och dömer. Om man vill fortsätta att ha en domare som håller koll på 3:e konen så tycker jag att man bör överväga att ställa den vid 4:e konen och kolla upp mot 3:e. Då är man fortfarande i linje för att se bränning.

 

*Lite hårdare tag mot maskning
-
Det är faktiskt ganska mycket mer maskning i Bollnäs än i Umeå. Jag tycker att man skulle kunna tillämpa regeln som är i Umeå där man får -1p för maskning efter en tillsägelse. I Bollnäs är lägsta straffskalan 5p och det är nog få domare som vågar dela ut ett så hårt straff, men 1p känns okej att dela ut och skulle avskräcka många lag från att maska.


Kom gärna med era åsikter om vad ni tycker. Är jag helt fel ute i vissa saker? Borde något införas direkt? Finns det saker som bör övervägas? Har jag glömt något som ni tycker vore intressant? En åsikt är aldrig någonsin fel och det är bara roligt när det kommer in olika perspektiv på saker och ting.

Av Strutsboa - 21 juli 2016 21:51

Efter fjolårets ofrivilliga frånvaro på grund av att turneringen blev fullsatt tidigt, kändes det riktigt härligt att vara tillbaka i Bollnäs igen. Allt var som vanligt och många bekanta ansikten. Saknade bara Bältorna och Kiss the Balls.

Umeå representerades förutom av Salming av lagen Borg, Lokal och Nu är det jul igen. Borg (IKSU Brännboll) var ett hopkok av Bränn inte Bullen, BK Rel, BCZ, Maiden, Raska Taskar, Plakat Pirat och High Rise or a slice. Lokal hade många ordinarie och hade kompletterat med en kille från Herman och hans hund. Nu är det jul igen hade plockat in ett par spelare från Burnball is the new Baseball, samt en spelare från SKS.

Giganten Jonas Tobiasson i Borg
 

Borg fick en tuff väg med bra Bollnäslag hela vägen. Ungdomslaget Nordlarm o Lås som jag skrivit om ett par gånger förut besegrades med 1 poäng i 16-delsfinal. Mot livräddarna BK Mitch blev det något enklare i 8-delsfinal, men sen tog det stopp mot Brögänget i kvartsfinal. Såg inte matchen men hörde att duktige Jens Wiik som spelade med mitt lag på Träslaget varvade för Brögänget. En tung skalp för Brögänget!

Nordlarm o Lås har blivit några år äldre sen detta foto togs
 

Borg vs Nordlarm o Lås
 

Precis som för två år sen fick vi Lokal och Nu är det jul igen på vår sida. Ett stort minus för oss var att Johan blev sjuk och knappt kunde spela de sista matcherna. Vi ställde han långt fram och han kunde i alla fall slå ett par slag per match.

Mot Lokal i kvarten hade vi 12 raka markbollar på de inledande slagen. Lokal lyckades inte lika bra så till slut satsade dom mest på varvning genom att slå bollen till vänster över stängslet. Karin och Filip fick jobba rejält längst bak. Lokals klack försökte att psyka oss och skrek på domarna hela matchen. Hörde att dom gjort det i andra matcher också. Till och med hånat laget Nederlaget i matchen borta på Kolgårn när Lokal vann stort i 16-delsfinalen. Dom kommer inte att vara populära i Bollnäs nästa år.

Lottning inför semifinalerna
 

Nu är det Jul igen slog på vägen till semifinal ut Möra Stekar i 8-delsfinal och ett nytt bra ungdomslag med namnet Obstruktion i kvartsfinal. För tio år sen förutsåg jag att Möra Stekar skulle bli så pass bra som Band of Ballers är idag. Laget är sen flera år utflyttat och tränar aldrig innan cupen. Obstruktion bjöd på en rejäl skräll när man slog ut Halvar o Jygge i matchen innan.

Nu är det jul igen spelade i semifinalen bra både inne och ute. Jag är mest imponerad av Jesper Karlbergs och Rickard Öhmans slagande med många fina markbollar.

         

Finalen mot Band of Ballers blev minst sagt jämn. Vi började att slå och inledde matchen mycket bra. Det blev dock några onödiga bränningar och vi avslutade innespelet minst sagt dåligt. Band of Ballers började sitt innespel halvknackigt och åkte till synes på två bränningar på grund av att kondomaren viftade med flaggan för snedslag trots att bollen var inne.
Det såg länge ut som att vi skulle gå mot en klar seger men i slutet av matchen missade vi några solklara lyror. Band of Ballers slog som i trans bl.a med en jättefin markboll som de fick 3-0 på, och när tiden var slut kändes det väldigt ovisst om vilket lag som vunnit.
Det diskuterades i sekretariatet angående om bränningarna skulle räknas och det bestämdes att dom inte skulle räknas. Oavgjort och det blev förlängning 2x3 minuter. Band of Ballers började att slå och det var lite nervöst med några förstaslagsmissar. Vi gjorde precis det som krävdes för att vinna på vår innerunda. Det var en stor fördel att få börja ute.

All heder till Band of Ballers. Ni är grymma! Hoppas att ni får ihop ett lag till Finalcupen i Umeå.

Noterat:
- Rekord med 76 deltagande lag tack vare en extra bana på Kolgårn.
- Kellys Hjältar gjorde i skymundan en mycket bra cup
- Johan Boströms biceps och triceps var dubbelt så stora än för 2 år sen.
- BK Sneslag och Obstruktion var för mig två nya lag med potential.
- Emil Norell är numera min idol.
- Roger Boström vann 2 guld och ett brons på Veteran-SM i Söderhamn (Spjut, kula och diskus) Hann precis tillsammans med Harriet till Bollnäs för att hinna se förlängningen.
- Ett bra initiativ av Hela Hälsingland. En rolig intervju med bl.a Band of Ballers, Torulf, Lippstixx ´N´ Bullets m.fl
http://www.helahalsingland.se/gavleborg/bollnas/hang-med-oss-vi-sander-live-fran-brannbollsyran

Band of Ballers efter andraplatsen
 

Salming efter vinsten
 
Övre raden från vänster: Eric Boström, Filip Granberg, Emil Granberg, Micke Samuelsson, Johan Boström, Petter Lundqvist, Olof Bylund.
Nedre raden från vänster: Per Frank, Alicia Rådeström Nilsson, Veronica Bohman, Ronny Jonasson och Karin Göthberg.

Resultat


Grupp A
BK Sneslag - Gott & Blandat 73-14
Torulf - Tryffelballarna 53-47
Tryffelballarna - BK Sneslag 28-68
Gott & Blandat - Torulf 37-47
BK Sneslag - Torulf 67-23
Tryffelballarna - Gott & Blandat 56-36

Grupp B
Lippstixx ´N´ Bullets - Halva den Halva den 77-38
Probably the best team in the world - BoB 66-41
BoB - Lippstixx ´N´ Bullets 19-86
Halva den Halva den - Probably the best team in the world 35-54
Lippstixx ´N´ Bullets - Probably the best team in the world 60-42
BoB - Halva den Halva den 37-50

Grupp C
De e över nu - Ötn Zi 43-54
Ötn Zi - Salming 21-50
Here for the Beer - De e över nu 34-71
Salming - Here for the Beer 70-20
Salming - De e över nu 71-32
Ötn Zi - Here for the Beer 58-34

Grupp D
HHCK - Hit n Run 79-35
Kellys Hjältar - Meshico 2.0 64-42
Meshico 2.0 - HHCK 31-58
Hit n Run - Kellys Hjältar 24-75
HHCK - Kellys Hjältar 46-58
Meshico 2.0 - Hit n Run 40-54

Grupp E

Lokal - Konstantinopel Istanbul 72-35
BrännWin - Samlaget 78-22
Samlaget - Lokal 20-64
Konstantinopel Istanbul - BrännWin 43-55
Lokal - BrännWin 60-53
Samlaget - Konstantinopel Istanbul 32-54

Grupp F
Nu är det Jul igen - Leftovers 51-39
Pilsnerbollens vänner - Hula-Hula 57-65
Hula-Hula - Nu är det Jul igen 32-73
Leftovers - Pilsnerbollens vänner 60-40
Nu är det Jul igen - Pilsnerbollens vänner 89-16
Hula-Hula - Leftovers 60-35

Grupp G
Le Türo - Mjölksyra 66-54
FFV - Kretsen 47-45
Kretsen - Le Türo 46-58
Mjölksyra - FFV 47-49
Le Türo - FFV 67-51
Kretsen - Mjölksyra 51-50

Grupp H
Obstruktion - Bortamatch 57-11
The Cubs Revival - Brännbollslandslaget 54-61
Brännbollslandslaget - Obstruktion 50-51
Bortamatch - The Cubs Revival 44-57
Obstruktion - The Cubs Revival 51-47
Brännbollslandslaget - Bortamatch 53-36

Grupp I
Halvar & Jygge - Panters BK 68-57
Hudikkalaset - Buenas Nachos 34-52
Buenas Nachos - Halvar & Jygge 24-74
Panters BK - Hudikkalaset 64-30
Halvar & Jygge - Hudikkalaset 64-29
Buenas Nachos - Panters BK 46-63

Grupp J
Brögänget - Team Tappens 79-34
Molles Pimpz - Disneydags 54-41
Disneydags - Brögänget 46-59
Team Tappens - Molles Pimpz 23-48
Brögänget - Molles Pimpz 66-28
Disneydags - Team Tappens 64-25

Grupp K
Möra Stekar - Sun Trip 67-34
Ljugarligan - Nullak 60-47
Nullak - Möra Stekar 38-59
Sun Trip - Ljugarligan 15-69
Möra Stekar - Ljugarligan 58-58
Nullak - Sun Trip 32-42

Grupp L
Nordlarm o Lås - Team Artic Cat 71-28
Red Cox - Halvar & Jygge Junior 43-52
Halvar & Jygge Junior - Nordlarm o Lås 44-59
Team Artic Cat - Red Cox 27-55
Nordlarm o Lås - Red Cox 66-42
Halvar & Jygge Junior - Team Artic Cat 69-19

Grupp M
Borg - Team Ravstis 61-38
Landafors Hillbillies - Almost Ready 41-61
Almost Ready - Borg 44-62
Team Ravstis - Landafors Hillbillies 46-48
Borg - Landafors Hillbillies 79-34
Almost Ready - Team Ravstis 44-57

Grupp N
BK Mitch - The Bunch 75-54
Västra Stå - The Pinks 50-45
The Pinks - BK Mitch 36-64
The Bunch - Västra Stå 38-52
BK Mitch - Västra Stå 73-35
The Pinks - The Bunch 44-46

Grupp O
Band of Ballers - Veteranerna 66-57
Det andra laget - Peace Love & Misunderstanding 28-60
Peace Love & Misunderstanding - Band of Ballers 25-75
Veteranerna - Det andra laget 60-44
Band of Ballers - Det andra laget 20-0
Peace Love & Misunderstanding - Veteranerna 50-60

Grupp P
Guu va vi va bättre förr - Wrecking Crew 50-48
Nederlaget - Bränn ut oss bara 63-32
Bränn ut oss bara - Guu va vi va bättre förr 13-85
Wrecking Crew - Nederlaget 39-47
Guu va vi va bättre förr - Nederlaget 52-46
Bränn ut oss bara - Wrecking Crew 20-69

Grupp Q
Popcorn - Det bollar ur 65-53
The Woodsmen - Benknäck Braves 57-54
Benknäck Braves - Popcorn 60-57
Det bollar ur - The Woodsmen 40-52
Popcorn - The Woodsmen 65-58
Benknäck Braves - Det bollar ur 56-47

Grupp R
Dalej Slimakz - Ymsenåhanna 62-66
Kumppani - Rounders 40-54
Rounders - Dalej Slimakz 49-68
Ymsenåhanna - Kumppani 52-42
Dalej Slimakz - Kumppani 81-34
Rounders - Ymsenåhanna 61-88

Grupp S
Kapten Coccos och hans tappra besättning - Kickis Festis 58-47
Mayhem BK - Lovely Losers 75-16
Lovely Losers - Kapten Coccos och hans tappra besättning 9-89
Kickis Festis - Mayhem BK 28-65
Kapten Coccos och hans tappra besättning - Mayhem BK 65-55
Lovely Losers - Kickis Festis 30-54

32-delsfinal
Möra Stekar - Molles Pimpz 61-48
Veteranerna - Västra Stå 48-44
BrännWin - Hula-Hula 64-47
Probably the best team in the world - Torulf 51-37
HHCK - Ötn Zi 55-46
Team Ravstis - Halvar & Jygge Junior 50-47

16-delsfinal
BK Sneslag - Veteranerna 56-55
Salming - Lippstixx ´N´ Bullets 66-48
Kellys Hjältar - Benknäck Braves 62-52
Lokal - Nederlaget 64-16
Nu är det Jul igen - Mayhem BK 53-46
Möra Stekar - Le Türo 55-49
Obstruktion - Team Ravstis 67-31
Halvar & Jygge - Dalej Slimakz 65-57
Brögänget - BrännWin 66-35
Kapten Coccos och hans tappra besättning - Ljugarligan 59-50
Borg - Nordlarm o Lås 58-57
BK Mitch - FFV 53-41
Band of Ballers - Brännbollslandslaget 60-35
Guu va vi va bättre förr - Probably the best team in the world 51-51 (förl 67-67. Lottning)
HHCK - Popcorn 51-46
Ymsenåhanna - Panters BK 64-59

8-delsfinal
Salming - BK Sneslag 61-47
Lokal - Kellys Hjältar 56-52
Nu är det Jul igen - Möra Stekar 59-53
Obstruktion - Halvar & Jygge 55-52
Brögänget - Kapten Coccos och hans tappra besättning 61-48
Borg - BK Mitch 57-47
Band of Ballers - Guu va vi va bättre förr 63-45
HHCK - Ymsenåhanna 51-47

Kvartsfinal
Salming - Lokal 55-44
Nu är det Jul igen - Obstruktion 61-48
Brögänget - Borg 62-48
Band of Ballers - HHCK 51-45

Semifinal
Salming - Nu är det Jul igen 54-46
Band of Ballers - Brögänget 61-47

Final
Salming - Band of Ballers 16-14 efter förlängning 2x3 minuterAv Strutsboa - 19 juli 2016 15:15

Inlägget om Nationaldagscupen tog drygt en månad att skriva, så jag tänkte att det kunde skrivas lite snabbare den här gången... Precis som till Nationaldagscupen så var det bra uppslutning i anmälan och 16 lag kom till spel, vilket är ett väldigt lagom antal lag när man ska anordna en cup. 

 

Lagen delades in i 4 grupper där 1:orna och 2:orna gick vidare till kvartsfinal. BK Rel, Schas Ove, Dom Röda och Salming var seedade till denna cup och fördelades ut i varsin grupp.

Grupp A:
Lilla Gruppen

Ett asbra namn

BK Rel

Blå banditerna


Grupp B:
Plakat Pirat

Schas Ove
Lokal
Loco bob

Grupp C:
Dom Röda

Svinouts
Inte helt hundra

Kontroll


Grupp D:
Don't stop Believin'
Fantümen
Burnball is the new Baseball
Salming


BK Rel, Lokal, Svinouts och Salming vann sina 3 gruppspelsmatcher och blev således gruppsegrare. Fantümen, Dom Röda, Schas Ove och Lilla Gruppen gick vidare som 2:or.


Kvartsfinaler:

 

BK Rel-Fantümen

BK Rel började slå och åkte på en utebränning. Fantümen behöver "bara" klara sig runt för att vinna, vilket de även gjorde. Jag såg inte hela matchen, men jag tror inte att Fantümen var sista slagare någon gång, så det var relativt kontrollerad andra halvlek.

Lokal-
Dom Röda

Lokal gjorde en bra inneomgång och ledde med ~10p i paus. Dom Röda knaprade in några poäng, men drog på sig några lite onödiga bränningar vilket gjorde att upphämtningen avtog och att man dessutom hamnade i knipa. Dom Röda slingrade sig ur knipan ett par gånger, men åkte till slut på en utebränning och matchen var då avgjord. Känslan var att Lokal nog skulle vunnit matchen även utan utebränningen, men det är svårt att sia om.

Svinouts-Schas Ove


Svinouts (9-10 spelare från Svinto och 2 från Burnouts?) åkte på en utebränning och gav Schas Ove en hyfsad chans att ta en semifinalplats. Schas Ove var dock ett ganska desarmerat lag till den här matchen och kom till spel med endast 8 spelare och orkade inte stå emot och åkte på 2 utebränningar och förlorade till slut ganska klart. 

Salming-
Lilla Gruppen


Lilla Gruppen började slå och åkte relativt tidigt på en utebränning och ganska många löpbränningar. Efter det höjde man sig ordentligt och spelade bra sista 6-7 minuterna. Salming behövde bara undvika utebränning för att vinna matchen, vilket vi lyckades med och vann med 14p.

Semifinaler:

 

Fantümen-Lokal

-Då vi spelade samtidigt så har jag inte jättebra koll på den här matchen, men jag har frågat mig till lite om den. Fantümen började slå och klarade sig ifrån utebränning. Vädret var bra under första 10 minuterna innan det började dugga lite lätt. I andra halvlek vräkte regnet ner och Lokal tvingades slå i tuffa förhållanden. Lokal undvek utebränning men förlorade med 6p om jag minns rätt. Starkt med tanke på att det verkligen var ett enormt regnoväder under hela halvleken.

Salming-Svinouts
-Svinouts vann lotten och valde att börja inne. Med tanke på alla regnmålnen runt omkring banan så hade även vi bestämt oss för att börja inne om vi vann lotten. Valet skulle visa sig bli ett genidrag vädermässigt, men Svinouts åkte ändå på en utebränning. Vi fick, precis som Lokal, alltså slå i fruktansvärt väder, men vi klarade oss från utebränning och vann med 87-67.

Final:
Salming-Fantümen
-Inför nästintill folktomma Mariehemsängar fick vi se en final i 24 minuter hällregn. Fantümen började slå och åkte på två utebränningar. Det behövdes "bara" undvika utebränningar, men när ett så slagstarkt lag som Fantümen åker på två utebränningar så vet man att det är lättare sagt än gjort. Vi var sista slagare två gånger i slutet av matchen, men klarade att ta oss runt och vann således ganska kontrollerad.


Salming efter vinsten

 
Oskar Bylund, Olof Bylund, Johan Boström, Petter Lundqvist, Eric Boström och Oskar Nilsson
Per Frank, Karin Göthberg, Emil Granberg, Hanna Elfving och Alicia Rådeström-Nilsson

Salmings resultat i cupen:
Salming - Fantümen 79-76
Salming - Burnball is the new Baseball 74-47
Salming - Don't stop Believin' 75-46
Salming - Lilla Gruppen 79-65
Salming - Svinouts 87-67
Salming - Fantümen 84-65

               

Av Strutsboa - 13 juli 2016 12:23

Årets mest efterfrågade på bloggen är utan tvekan att jag borde styra upp en draft i år igen, så nu tänkte jag gå ut med en offentlig intresseanmälan för att se hur stort intresset är till att vara en av personerna som draftar. Jag har inte satt upp något bestämt antal lag som ska draftas, utan vi får se lite hur intresset blir, men om det blir färre än 6 lag så tycker jag inte att det är lönt. 

 

Nytt för i år:

*Max 2 spelare från samma lag får väljas

-Ifjol tyckte folk att det blev lite tråkigt att spelare ur ens egna lag ofta valdes, så jag har begränsat det till 2 spelare per lag.

I övrigt är det samma regler, men eventuellt går vi ner till 10 spelare per lag om det skulle vara många som är med i draften.

Det spelar ingen roll om ni var med ifjol eller inte, alla är välkomna att skicka in sin intresseanmälan. Däremot är det önskvärt om man i alla fall har någorlunda koll på brännboll. 


Skriv antingen till mig (Eric Boström) på Facebook, på telefon 070-625 83 80 eller kommentera det här inlägget om ni är intresserade eller har frågor. Mer information om draften dyker upp när det är dags att dra igång (om intresse finns).

Av Strutsboa - 10 juli 2016 19:22

En månad sent, men här kommer inlägget om Nationaldagscupen...

Ifjol blev det ingen Nationaldagscup, men i år var den åter tillbaka och det verkade väldigt uppskattat då cupen snabbt fylldes till taket på 15 lag. I vanlig ordning var det Jörgen Nilsson som stod som arrangör och återigen så arrangerade han en fantastisk cup med många lag, bra försäljning och fina priser (presentkort på 4500 kr till vinnarna, 1500 kr i andrapris och jag tror att även att det fanns ett tredjepris).

De 15 lagen som kom till spel var följande:

Grupp 1 Burnouts, Überslice, Boston Redsox, Burnball is the new baseball, BK Rel
Grupp 2 Dom Röda, Magnum P.I, Bränn inte bullen, Don’t stop believin’, Plakat Pirat
Grupp 3 Salming, Kenya Bridgeklubb, Lokal, Schas Ove, SKS

I turneringen var det två specialregler. Dels kunde man ta en 30 sekunder lång timeout om man ville, men framförallt så fick laget som började slå börja med en 1-0 ledning (+ vinst vid oavgjort). 


I gruppspelet så gick 1:orna, 2:orna och 3:orna vidare till varsin 3-lagspool bestående av en gruppetta, en grupptvåa och en grupptrea.

Såhär slutade gruppspelen:

Grupp 1:
1. BK Rel

2. Überslice
3. Burnouts

4. Boston Redsox

5. BBITNBB


Grupp 2:
Dom Röda

Bränn inte bullen

Plakat Pirat

Don't stop believin'

Magnum P.I

Grupp 3:
Salming

Lokal
SKS

Schas Ove
Kenya Bridgeklubb


Värt att notera från gruppspelet var bland annat att Plakat Pirat vann en extremt jämn match mot Bränn inte bullen med 1p. Bullen åkte på en utebränning i första halvlek och sedan var Plakat under i princip konstant press i sitt innespel. I och med att Plakat var så pressade tvingades man till många löpbränningar, men Plakat lyckades tråckla sig igenom 12 minuter och alltså vinna med 1p. I övrigt var det ändå relativt väntade resultat i gruppspelet, vilket gav följande "semifinalserier":

Semifinalgrupp 1:
BK Rel
Bränn inte bullen
SKS

Semifinalgrupp 2:
Dom Röda
Lokal
Burnouts

Semifinalgrupp 3:
Salming
Überslice
Plakat Pirat

Även här blev det realtivt väntade resultat och BK Rel, Dom Röda och Salming tog sig till finalgruppen. Värt att notera är att Bränn inte bullen höll på att slå BK Rel, men Rel avgjorde matchen i matchens sista slag. Plakat Pirat lyckades ladda om krafterna efter matchen mot Bränn inte bullen och göra en riktigt bra inneomgång mot oss i Salming och klarade sig utan utebränning i ca: 10 minuter i en tuff bana.


Finalserien spelades i ganska kraftig motvind och i den första matchen spelade Salming mot Dom Röda. Dom Röda vann lotten och valde att börja inne. Redan här märker vi att den tillfälliga regeln med 1-0 ledning är intressant då ett bra lag väljer att börja slå tack vare bonuspoängen. Dom Röda hade förmodligen aldrig valt att börja slå om bonuspoängen inte existerade.

Det var som sagt tuffa förhållanden att slå i och Dom Röda åkte på en utebränning i motvinden, vilket med tanke på vädret var en helt okej insats. Salming fick gå in i andra halvlek med att "bara" spela av matchen i motvinden. Detta lyckades vi med, men vi var i halvknipa ett par gånger som 7:e slagare.

I nästa match möttes BK Rel och Dom Röda. Rel börjar slå och klarar sig runt, men ligger trots detta under med 2p i paus, vilket är ovanligt utan utebränning. Dom Röda har med andra ord en hyfsat bra chans att vinna, men vinden visar sig vara för svår och det landar på 2 utebränningar och seger med ca. 20p till BK Rel.

Detta ledde alltså till en direkt avgörande match mellan Salming och BK Rel. Salming börjar slå och gör med tanke på vädret en okej inneomgång och leder med 4p. Det kändes som att om man undvek utebränning så hade man stor chans att vinna och +4p är ändå helt okej när det gavs väldigt lite utrymme för markbollar och det var stor risk för löpbränningar. Rel börjar ganska bra, men sedan kommer deras ras och de åker på 3 utebränningar.


Slutresultatet skrevs officiellt till 91-67, men då fick vi inga poäng för den avslutande utebränningen, så egentligen var slutresultatet 96-67.

Återigen ett stort tack till Jörgen för en lysande turnering där det egentligen inte finns någonting att anmärka på! Jag rekommenderar starkt alla lag till att vara med i Nationaldagscupen nästa år!

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Salming med Blogkeen
Följ Salming med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se