Salming

Senaste inläggen

Av Strutsboa - 29 januari 2017 21:30

Filip har spelat många sommarcuper med oss under de senaste åren och det har länge egentligen bara varit en tidsfråga innan Filip officiellt skulle börja med oss och nu känner både vi och Filip att tiden är rätt, säger Eric Boström. 

 

-Han har ett sanslöst kast och är en av yrans absolut bästa utespelare. Utöver det så är han väldigt löpstark och en grym lagspelare. Filip är lillebror till Emil och jag och Johan har känt honom sedan han var 2-3 år gammal. Han umgås dessutom mycket med stora delar av laget vid sidan av brännbollen, vilket bara gör det ännu roligare.


 

(Såhär ser Filip ut några gånger per år när han gör en "Lill-Granberg" och kastar sig in för att undvika bränning. På just den här bilden så är det målgången i Klövsjö när han vann löptävlingen där)

 


I och med att Filip är klar så måste tyvärr en spelare lämna och vi valde att gå efter "sist in först ut"-principen, så Mikael Samuelsson tvingas tyvärr lämna. Vi vill tacka Micke för en bra säsong ifjol och vi stänger absolut inga dörrar för framtiden.

 

Ett lägre inlägg kommer komma på bloggen någon gång under veckan.

Av Strutsboa - 28 januari 2017 08:00

1. Jag använder inte handske eller grepplinda själv. Men för säkerheten röstar jag ja för grepplinda. Oavsett om det är regn eller inte.

2. Det bör vara en kondomare vid första kon, andra kon och tredje kon. Så blir det bra. 5 domare inklusive poängräknare alltså.

3. Vinna på oavgjort när man börjar som innelag eller 1 poäng upp låter rimligt enligt mig. 

4. Nej! Nej! Nej! Håller med Eric här. Salming och andra topplag skulle gynnas rejält. Speciellt om det gäller att använda en tredje tjej som Jeanette undrar över. Svinto, Salming, BK Rel, Dom Röda, BCZ och Bränn inte Bullen kommer att bli mer än nöjda. Enligt mig är det bra som det är.


Av Strutsboa - 27 januari 2017 12:48

Som många kanske vet så har anmälan för Brännbollsyran öppnats och igårkväll gjorde Salming sin anmälan. Vi kommer spela gruppspelet på fredag kl. 16.00, så om folk vill ha chansen att möta oss så bör ni anmäla er på den tiden och om ni inte vill riskera att möta oss så bör ni välja en annan tid. Nytt för i år är att det är följande gruppspelstider som gäller:

Torsdag kl. 17.00
Fredag kl. 09.00
Fredag kl. 12.30
Fredag kl. 17.00

Som ni märker är alltså lördagstiden för gruppspel borttagen och ersatt med en tid på torsdagskväll istället. Tanken med det här är att det var ganska få lag som anmälde sig till lördag kl. 08.00 och att det öppnar upp för bättre förutsättningar till att arrangera ett bra slutspel på lördagen om man slipper ha ett gruppspel på morgonen. Detta leder till att man få fler timmar att arrangera slutspelet på, vilket bland annat kommer leda till att man inte behöver pressa in slutspelsmatcher på dåliga banor. Detta känns givetvis väldigt bra och positivt.


Någonting som däremot är lite frågetecken för mig är hur många som egentligen kommer vilja spela gruppspelet på torsdag? Min spontana tanke var att lag som mest vill fokusera på utklädnad eller fest, förmodligen föredrar spel på fredag. Utöver det tänker jag att vissa lag som har många spelare utifrån kanske har svårt att komma upp redan till på torsdag. För att få lite klarhet i läget så tog jag kontakt med Gustav Pettersson som är en av de som driver Brännbollsyran.

Hej hej, hur ser anmälningsläget ut för tillfället och hur många av dessa lag är anmälda till torsdagstiden?

-Vi har 51 anmälda lag just nu, I dagsläget har vi bara 2 lag anmälda torsdag 17.00, det är Dom Röda och BCZ. Dock brukar av hävd nästan alla lag som anmäler sig tidigt vara till 12.30-tiden (eller den tiden som är mitt på dagen, vi har ju ändrat genom åren).

Okej! Hur tror ni att det kommer se ut när anmälan stängs?
-Kikar vi på i fjol så hade vi i slutändan väldigt få lag 08.00, det var bara 20 lag 08.00 på lördagen och det har blivit färre och färre för varje år som gått. Vi får se hur det landar på torsdagen. I min planering räknar jag inte med mer än max 32 lag. Vi får se. 

Vad ser ni för fördelar med att köra med det här upplägget?

-Vi vill ha mer luft för slutspelet för att kunna gå ned på färre banor och färre domare. Vi får se hur det faller ut.

Tack så mycket!
-------------------------


Ja, som ni märker så är det väl egentligen för tidigt för att säga någonting om hur det kommer bli på torsdagen, men tendensen är ju att det inte är något supertryck för denna tid. Men det är å andra sidan inget nytt, historiskt har de flesta velat spela på fredag kring lunch eller på fredagkvällen och det är även dessa tider som folk snabbast anmäler sig till för att säkra upp innan de blir fullbokade. 

Med tanke på att endast 20 lag spelade lördag kl. 08.00 så riskerar man egentligen ingenting även om få lag väljer att anmäla sig till torsdag kl. 17.00 Fördelen med mer tid, bättre banor och domare till slutspelet på lördag gör att jag tycker att det är väldigt bra att arrangörerna testar detta upplägg. Däremot är jag, tyvärr, fortfarande skeptisk till att få lag kommer anmäla sig till torsdagstiden, men även om det blir så skulle det som sagt inte vara någon större skillnad mot tidigare års lördag 08.00 tid.


Men för er som tvekar mellan torsdag eller fredag så tycker jag att ni gärna kan anmäla er till torsdagen! Dels så öppnar det upp en plats för ytterligare ett lag på fredagen för något lag som bara vill/kan spela då, men sedan bidrar ni även till att det blir en trevlig "förfest" på torsdagskvällen innan yran drar igång på allvar under fredagen.

Avslutningsvis så tänkte jag att jag äntligen ska byta ut den tråkiga omröstningen om parkeringar och ersätter den med omröstning om "skulle du kunna tänka att spela ert gruppspel på torsdag kl. 17.00?"

Av Strutsboa - 22 januari 2017 13:22

Kul att diskussioner om brännboll drar igång trots att det fortfarande bara är januari. Jag valde att ligga lite lågt till en början, så att diskussionerna hann ta sig en bit innan jag kommer in med min syn på saken. Jag kommer inleda det här inläggt med att först kommentera förslagen och diskussionerna som varit, för att sedan komma med ytterligare förslag på nya regler/regeltolkningar/förtydliganden.

1. Angående förslaget om att tillåta grepplinda på slagträt så är det väl egentligen svårt att argumentera emot detta. Om vissa vill ha det och att det, genom ett förbättrat grepp, ytterligare kan höja säkerheten så finns det ingen nackdel att införa detta. De som inte vill ha grepplinda behöver helt enkelt inte ha det. Peter A, har i egenskap av arrangör lite farhågor över arrangörernas egna slagträn, men där känns det ju väldigt enkelt att lägga till i reglerna att grepplinda endast är tillåten på egenmedtagna slagträn och att slagträna som arrangörerna tillhandahåller är utan grepplinda.


Tillåter man handske och grepplinda så ser jag det dock som en självklarhet att även t.ex handbollsklister eller andra greppfrämjande medel godkänns på sitt EGET slagträ, (inte arrangörens eller motståndarens). Det vi vill åt är ju helt enkelt att spelare själva ska få använda sig utav det som de tycker genererar det bästa greppet och på så sätt bidrar till att det blir så säkert som möjligt för både spelare och publik.


2. "Tjuvstartsregeln" där flygande start förbjuds är en regel som jag har varit förespråkare för i många år nu. Till en början när jag kom med idén så kändes det som att de flesta var emot den, men min känsla är att fler och fler börjar uppskatta idén nu. För att kort nämna idén så är tanken att samtliga spelare vid konerna måste stå stilla vid konerna innan bollen är träffad. Regelförändringen görs gärna i kombination med att man målar upp ett vitt streck på gräset vid varje kon för att tydliggöra ytterligare. Min tanke är att det dels ska bli lättare för domaren att hålla koll på samtliga koner samtidigt, men även att det som spelare ska kännas "värre" att tjuvstarta. Som det är nu så är det i princip omöjligt för en domare att bedöma om en spelare med flygande start passerar konlinjen innan eller efter bollen är träffad.


Det är möjligt att det här är en för "drastisk" förändring för att direkt införa i Brännbollsyran utan att testa den innan. Kanske blir det även kaos bland oseedade lag som tycker att det är förvirrande till en början. I teorin så tycker jag att regeln är klockren, men det skulle vara bra att veta om den fungerar lika bra i praktiken och hur domare tycker att regeln känns.


Jag hade personligen röstat emot att införa denna regel innan den testats och utvärderats under sommarcuper.

3. Även detta är en regel som jag länge varit för och som jag själv har kommit på, så jag måste givetvis vara positiv även här. Jag skulle sammanfattade det som att ALLA seriösa lagen antingen tycker att det är en fördel att börja ute, eller att de i alla fall tycker att det som sämst inte spelar någon roll. 99% av gångerna som ett seriöst lag vinner lotten så väljer man att börja ute och detta gäller även efter förändringen att laget som börjar inne vinner vid oavgjort. Man kan med andra ord med gott samvete säga att (nästintill) alla lag tycker att det är bättre att börja ute än att börja inne.

Någonting som däremot skiljer sig åt är hur mycket bättre man tycker det är att börja ute än att börja inne. Genom att göra en auktion så borde rimligen båda lagen bli nöjda (eller i alla fall nästan nöjda) med förutsättningarna inför matchen. Här får båda lagen en chans att bedöma hur mycket det är värt att få avsluta inne. Tycker man inte att det spelar någon roll om man börjar inne eller ute så är det bara att säga "vi vill börja inne/ute med 0-0", tycker då motståndaren att det är värt 1p att börja ute så är det bara att buda det, tycker man inte att det är värt det så startar matchen vid 0-0. 


Jag tänker mig att man använder detta ifrån 16-delsfinal och framåt.

Om man tycker att det är "charmigt" eller "en del av brännbollen" att lotten ska ha så stor betydelse är en annan sak, men jag har svårt att se hur någon skulle kunna argumentera för att det inte vore mest rättvist att införa denna regeländring.


4. Förslaget om 9 spelar i spel tycker jag är dåligt på många sätt. Detta säger jag trots att jag är övertygad om att det är en regel som skulle gynnat oss och många andra topplag och gjort det ännu mindre sannolikt att skrällar uppstår.

Till att börja med så tycker jag att det är fel väg att gå att försöka få brännbollen jämnare genom att göra det enklare. Jag tror man måste börja med att inse att de bästa lagen alltid kommer att vara bäst, oavsett om man gör förändringar eller inte. Jag tror snarare att de bästa lagen snabbare kommer uppfatta innebörden av regelförändringarna än övriga lag och på så sätt snabbare anpassa sig till de nya reglerna. Utöver detta så kommer de bästa lagen alltid ha lättare att locka nya spelare, så om man utökar antalet spelare så kommer förmodligen de bästa lagen att ytterligare "urholka" lagen strax under på bra spelare. Det jag menar är att om man utökar till 9 spelare så kommer förmodligen de bästa lagen få in ytterligare en riktigt bra spelare, medan ju längre ner man kommer i listan desto sämre spelare kommer den nya 9:e spelaren att vara (+ att många av dessa lag kanske dessutom tappar en duktig spelare).


Vidare så skulle det, för den breda publiken, bli ett tråkigare spel. Av de jag känner som inte är jätteinsatt i brännboll så tycker de att utebränningar och sista slagare är det roligaste som finns. Det blir lite grann som ett mål eller en målchans i fotboll kan man nästan säga där målet symboliserar utebränningen och målchansen är när någon är sista slagare. De flesta struntar helt i om det blir 10 ickelyror eller 4 ickelyror utan de vill se sista slagare och spänning. Jag förstår att det finns kanske ett hundratal personer (många av de som läser här) som tycker att ickerlyror är det vackraste som finns och delvis håller jag väl med om det. Men jag känner att för att värna om publik och bredd så är det viktigt att tänka utanför sin egen bubbla.


Personligen tycker jag att det är en ganska bra balans just nu på 8 spelare. Skulle man gå ner på 7 spelare så skulle det bli väldigt lite markbollar och ännu fler utebränningar, medan 9 spelare skulle bli ännu fler markslag och ännu färre utebränningar. Just nu tycker jag att det är en ganska bra mix av båda där det handlar om att värdera huruvida det är värt att våga många markbollar eller inte.

*Som redan nämnt, tjejernas betydelse/speltid skulle (förmodligen) minska i många lag.
*Svårare att få ihop ett lag (färre lag i yran).

*Ändra på något historiskt utan någon positiv effekt (fotboll kommer inte ändra från 11 spelare bara för att motståndarna har svårt att försvara sig emot Messi och Ronaldo).


Fler förslag:

Det här är egentligen inte regelförändringar, utan snarare riktlinjer och regeltolkningar som jag tycker att domare bör använda sig mer utav.

Våga ta fler tjuvstarter!

-Jag brukar nämna detta varje år och gör det återigen. Om man nu inte inför en ny tjuvstartsregel så tycker jag i alla fall att man ska försöka ta bort den "tabu" som det finns kring att döma för tjuvstart. Jag skulle säga att det förmodligen tjuvstartas någon/några gånger i varje match som spelas, men det är ändå bara ett fåtal gånger varje år som någon blir dömd för tjuvstart. För mig är en tjuvstart en tjuvstart på samma sätt som att en bränning är en bränning.


Jag tror samtliga är överens om att om en spelare är bränd med 1 cm så är han bränd och de flesta som läser här har förmodligen tagit några väldigt tighta bränningar, men jag tvivlar på att det är så himla många här som har dömt för tighta tjuvstarter. Framförallt är det ytterst sällan som domare dömer en tjuvstart när det blir en bra träff av slagaren "han hade ändå hunnit" kanske vissa tänker, men i längdhopp spelar det ingen roll om du hoppar 15 meter om du trampar över med 1 cm...

Delvis har vi spelare ett stort ansvar här, dels så måste vi tjuvstarta mindre, men framförallt så måste vi klaga mindre när en domare, förmodligen helt korrekt, dömer för tjuvstart. Vet inte om jag någonsin har sett en tjuvstartsbränning utan någon av följande kommentarer "Men seriöst?", "orka ta tjuvstart nu helt plötsligt", "Kom igen...", "så sjukt fjantigt!", eller liknande.


Det jag menar med det här är att om man går ut med att "i år ska vi vara hård på tjuvstarter" så kommer man dels få effekten att färre personer tjuvstartar, men även att man har "varnat" i förväg, så att de som blir brända för tjuvstart har vetat om en hårdare bedömning i år. 

Minuspoäng för osportsligt uppträdande/spelförstörande moment/farligt spel/fördröjande av spel
Jag tycker att domare kan bli bättre på att använda spelkänsla och bestraffa sånt som vi inte vill ha i brännbollen. Springer man t.ex klumpigt och bryskt på en utespelare så tycker jag att man kan ge -1p för det, inte bara "lyra". Sliter någon bort snedslagsflaggan och kastar den så att domaren tvingas stoppa spelet (motståndare till oss gjorde det 2 ggr ifjol), så tycker jag att man kan ge -1p för det.

Någonting annat som jag tycker att vissa lag/spelare ofta gör under viktiga slag är att de skriker till mitt under ett pågående slag. I mina ögon är det osportsligt uppträdande och borde direkt ge -1p. Hur många golf- eller tennisspelare skriker till just när motståndaren ska slå/serva? Vill dock poängtera att jag tycker att det är helt okej att tagga igång laget innan slaget, dvs. ungefär mellan det att brännaren får bollen tills det att slagaren får bollen. När man sedan ser att spelaren börjar göra sig i ordning för själva slagrörelsen så tycker jag att man ska respektera slagaren. 


Kom gärna med fler tankar och idéer om ni har, samt ta fram motorsågen om ni tycker att jag är helt fel ute eller beröm om ni håller med i det jag skriver.

 

Värt att nämna är att Iksu brännboll gått ut med följande information på sin facebooksidan:

"IKSU brännboll bjuder in till vårt årliga öppna regelmöte. En chans för alla brännbollsintresserade att komma med inputs på vad som önskas ändras i de nuvarande reglerna och vad som absolut inte ska ändras. Styrelsen kommer sedan använda diskussionerna som underlag för sina beslut.
Plats: Konferense rum på IKSU sport
Tid: Kl 13.00, söndag 29/1

Efter regelmötet kommer IKSU brännboll även hålla sitt årsmöte. Även där är alla brännbollsintresserade välkomna. Men det går också utmärkt att komma på regelmötet och gå vid årsmötet eller komma till årsmötet men stå över regelmötet. Samma lokal kommer användas.
Tid: ca kl 14.00, söndag 29/1"

Av Strutsboa - 15 januari 2017 19:01

Nu har vi kommit in i januari och som vi alla vet tänker man aldrig så mycket på brännboll som nu! ;)

 

Nu efter årsskiftet kommer IKSU brännboll att göra sin årliga regeluppdatering och spekulationerna går vilda om vad som kommer ändras under denna off season. Enligt traditionen så är det vartannat år det kommer något stort och ifjol var det inte så mycket spännande som hände. Alltså, vilka dramatiska förändringar ska ske i år?!

 

Det här är en gästkrönika av mig, Micke Samuelsson, och jag sitter i IKSU brännbolls styrelse. Det här skriver jag dock som privatperson och brännbollsälskare. Det är alltså ingenting som IKSU eller sektionen har något att göra med. Jag tänkte bara resonera kring vad jag tror och vill (eventuellt) ska hända med reglerna i vinter.

 

1. Redan i somras spelades det på prov cuper med grepplinda. Tidigare har det inte varit tillåtet att göra åverkan/förändra träet. Jag har enbart hört positiva reaktioner på att tillåta grepplinda och alla teoretiska motargument är lätta att reglera genom hur man formulerar regeltexten. Jag tar det som självklart att grepplinda kommer vara tillåtet nästa år på alla cuper. Vilka maskhål ser du som behöver täppas igen i formuleringen?

 

2. Fjolårets förtydligande kring tjuvstarter och gening var ett första steg av två möjliga som pratades om ifjol. Nästa steg för att motverka detta stora problem i sporten var att förbjuda flygande starter (flygande start är att man tar sats innan slaget går). Jag upplever att det förtydligande och den straffskala som gjordes inför 2016 har ökat medvetenheten om detta och visat på en positiv utveckling. Jag tror därför att man INTE kommer att införa det förbud som diskuterades förra vintern utan att man vill se om trenden fortsätter med mindre tjuvstarter.

 

3. Nu kommer vi till de större grejerna! I princip alla jag pratar med är överens om att det största problemet med brännboll är att man som utelag saknar möjlighet att styra spelet. Detta är det få som vill ändra då det ändå är en av de stora grunderna i sporten. Vad man dock vill lösa är den slump som hittills avgör om man börjar inne eller ute. Det har funnits många olika förslag på hur det ska bli rättvisare kring det här. Ganska nyligen infördes att det lag som avslutar ute vinner på lika. I årets nationaldagscup arrangerad av Jörgen Nilsson fick det lag som började inne dessutom ett poäng i början av matchen. Jag anser dock att det finns ett klockrent förslag som prickar precis rätt på kombinationen rättvist och enkelt! Det är inte jag som har kommit på det men jag har i år blivit en stark förespråkare för det.

 

Det är till att börja med inte i alla matcher och för alla lag det här är en viktig fråga. Väldigt många lag på yran kan eller vill inte spela olika beroende på om de börjar inne eller ute och det spelar inte jättestor roll för dem. Det är framförallt när två bra/taktiskt medvetna lag möter varandra som detta blir viktigt på riktigt. Särskilt sedan öppen poängräkning har införts på alla banor. Därför kommer mitt förslag vara att denna förändring i lottning endast gäller för matcher som spelas med ett slag. Detta innebär från 16-del och framåt i yran (de lag som blir seedade) och på IKSUs sommarcuper från slutspel.

 

Den förändring som förslaget gäller är typ en aktion. Domaren börjar med att lotta, det lag som vinner lotten väljer om de ska börja lägga sitt bud eller om motståndaren ska lägga sitt bud först. Vardera lag får bara lägga ett bud. Det första laget kan alltså till exempel lägga 2 poäng som bud. Det andra laget måste då välja att lägga ett högre bud eller låta det första laget börja ute (om de nu väljer att börja ute.).

 

På det här sättet har båda lagen alla möjligheter att värdera precis hur mycket de tycker det är värt att börja spela ute. Samtidigt är det inte för komplicerat för att göra under en cup.

 

4. Nästa fråga är ett tankeexperiment jag fört ett tag som till viss del också handlar om vikten av utespelet. Fast egentligen handlar det mest om att göra fler matcher jämna samtidigt som skicklighet ska löna sig.

 

Jag har hört många diskutera, problematisera eller beklagat att det känns som om de 4-6 bästa lagen drar ifrån i toppen och att steget ned till nästa “nivå” av lag är för stort. Och även om man inte tycker att det är ett så stort problem i sig är min uppfattning att det även längre ner i rankinglistan är relativt få lag som spelar jämna matcher mot varandra. Ofta är ett lag bättre och det laget vinner med hyfsat odramatisk marginal. Anledningen till det är utebränningar för det sämre laget och/eller att de har svårare att ta lyror. Dessa saker är vad som ligger till grund för följande tankeexperiment.

 

Som det är nu har både inne- och utelag åtta aktiva spelare. Skulle man utöka detta antal till nio tänker jag att det skulle göra fler matcher jämnare, mellan lag längst hela rankinglistan. Men det får inte som följd medföra att det blir mer slump och att det sämre laget vinner fler matcher.

 

Matcher som idag får stora poängskillnader beror ofta på många utebränningar. Med en aktiv spelare till blir det lättare för ett lag att hanka sig runt och slippa utebränningar. Men eftersom att det bättre laget också får en till spelare får de fler tillfällen till att slå poängslag vilket borde leda till att de ändå säkrar vinsten. I matcher där ett lag vinner för att de får “tur-sorkar” eller “durrar” precis över kortlinjen men samtidigt klarar sig utan utebränning skulle den här ändringen göra att det andra laget får fler chanser att slå ned bollen också, och därmed lättare plocka några poäng till.

 

På detta sätt tror jag att fler halvbra lag känner att de tidigare i sin utveckling får häng på de bra lagen vilket uppmuntrar dem att fortsätta satsa och bli ett bättre och bättre lag. Som det ser ut idag tror jag att tröskeln för att satsa på att bli ett bra brännbollslag ofta känns för hög. Det upplevs för långt bort att slå de bättre lagen. Kan vi sänka den tröskeln tror jag vi får en bredare topp och ett mer välmående community.

 

En fråga som jag känner mig osäker om dock är om de ökade möjligheterna för poängslag ännu mer gynnar det lag som börjar ute. Men för de som börjar inne får man dels mer valmöjlighet i hur mycket man går för poängslag, plus att den extra spelaren ger mer makt i utspelet, även i andra halvlek. Jag vet inte om det på det hela taget bidrar till att öka eller sänka fördelen med att börja ute men tänker att det är värt att diskutera.

 

Jag ser väldigt gärna en diskussion kring dessa funderingar. Jag vet att det är många inom brännboll som har tankar och åsikter och är det någon gång man har möjlighet att påverka reglerna som gäller så är det nu i januari. Se till att göra din röst hörd. Förhoppningsvis kommer IKSU brännboll ut med datum för regeldiskussionsmöte snart!

 

/Micke Samuelsson

Av Strutsboa - 21 augusti 2016 17:41

Till att börja med för er som inte är bekant med brännbollens alla regler:
- Utespelare på väg mot bollen har fördel emot innelagets löpare.
Regeln finns som noterbart på kategorin "Osportsligt beteende" på Brännbollsyrans hemsida.

Nio lag kom till start på årets cup, och det var som ofta på sommarcuper massor av hopkok.

En vacker syn på Mariehemsängarna!
 

- Superbullar var en blandning av Fantomen BC och Bränn inte Bullen (Enligt mig ett av cupens på papperet starkaste lag)
- Plakat Pirat lånade in från Burnball is the new baseball, Kenya Bridgeklubb, Hjärnsläpp och High Rise or a slice.
- BK Rel lånade in PH och Nyström från BCZ och en tjej från Ö-vik Red Sox. (Utan Tvillingar, Jeanette, Helene och Hampus)
- Burnouts lånade in Jesper och Ludde från Dom Röda
- Grön Mix var en blandning av Don´t stop believing, Boston Bruins, och Nucken och hans vänner.
- Salming lånade in från Mighty Blackouts, Schas Ove och BCZ (6 ordinarie, 2 inavel och 2 inhyrda)

Salming fick dagen innan tre tunga avhopp på grund av sjukdom. Johan Boström, Petter Lundqvist och Oscar Stenberg. Vi fick ändå ihop ett skapligt lag och kände att chansen att vinna var god.

Svinto, Lokal och Ett asbra namn hade mest kompletta trupper. Dom sistnämda hade dock bara sju spelare.

Laget Ett asbra namn gjorde sin andra sommarcup. Det ryktas om namnbyte till nästa år.
 

Så här slutade gruppspelet
Jag såg bara gruppfinalen mellan Svinto-BK Rel. Matchen avgjordes på sista slaget. Rel behövde slå en markboll eller slå in folk från andra kon för att vinna. Det blev oavgjort och Svinto vann som innelag. Plakat Pirat skrällde mot Lokal och gick vidare till slutspel.

Grupp 1
Svinto (1)
BK Rel (11)
Plakat Pirat
Lokal (32)
Ett asbra namn (26)

- Vinst i första matchen mot Grön mix som gjorde en bra match förutom utebränningen med mindre än 2 minuter kvar.

- I andra matchen mot Burnouts gjorde vi vår bästa match i hela cupen. Vinst med 78-65 i en match utan utebränningar.
- Superbullarna slog oss i gruppspelet. Vår första förlust i ett gruppspel sen 2012. Och då var det också bullar inblandat när det hände på Nationaldagscupen. Slagmässigt vår näst bästa match i cupen, förutom vår utebränning med nästan 2 minuter kvar. Vi låg då under med 2 poäng och hade 1-2-1 på konerna. Fyra slagare gick på rad in och missade. Lite som i matchen mot Raska Taskar på Yran. Superbullarna var riktigt bra i den här matchen och jag trodde på en eventuell retur i final. Dom fick även en skada på duktiga Anna Göransdotter under matchen.

Grupp 2
Superbullar (7/10)
Salming (6)
Burnouts (3)
Grön Mix

                 

Gruppettorna gick direkt till semifinal och tvåorna och treorna fick spela kvartsfinal.

Slutspel
Vi började inne mot Plakat Pirat och ledde med 9 poäng i halvtid. Vi gjorde inte en supermatch, men vann ändå stabilt eftersom Plakat slog många snedslag och brände ut sig. Tycker att Malin och Simon sticker ut i Plakat förutom inhyrda Markus. Alicia blev nedsprungen när hon var helt fokuserad på att ta lyra. Ren tur att "Biffen" har handbollsmuskler och inte blir skadad. Vi fick lyran men blev så klart lite upprörda.

BK Rel vann mot Burnouts. Ingen aning om resultat eller insatser i den matchen.

Kvartsfinal
BK Rel- Burnouts ??-??
Salming - Plakat Pirat ??-??

Glada miner i Salming!       (Foto: Sami Papula)
 

Svintos Jakob Olofsson (MVP på Yran enligt mig) har en bra bössa.
 

David Olofsson träffade allt i matchen Salming-Svinto
 

Vi förlorade lotten och började inne mot Svinto. Just då kändes det bra att få göra det, men vi gick till ledning med bara 5 poäng efter en ganska dålig insats. Eric räddade oss som sista slagare en gång. Det var mycket snedvind men det var lika för båda lagen.
Svinto försökte hålla ner men tog inte in något. Det var 5-8 poängs skillnad hela matchen. När Svinto brände ut sig själva på matchens sista slag, hade man slagit som sista slagare fyra gånger på rad. Bröderna Olofsson, Peter Holm och Lisa Sjöström slog bäst.

BK Rel slog Superbullarna i vad jag hörde var en jämn match.

Semifinal
BK Rel - Superbullar ??-??
Salming - Svinto 85-71

       

I finalen mot BK Rel började vi inne. Slagandet var inte optimalt och vi åkte på fyra löpbränningar. Jag gick in som sista slagare en gång och gjorde det jag skulle. Ledningen var bara tre poäng i halvtid och det såg ut som att BK Rel skulle ta hem det utan att behöva anstränga sig. Dom tog in ett par poäng men det stod länge och vägde. I slutet av matchen åkte dom på ett par löpbräningar och en utebränning.

Vi spelade mycket bra ute under hela turneringen. Slagmässigt kan vi betydligt bättre.
Inlånade Samuel Aho gjorde en jättebra cup, liksom Oskar Bylund som var en frisk fläkt i ett annars menlöst Salming.

Simon Hansson var en slagmaskin i BK Rel
 

Salming efter sin fjärde raka vinst
 
Oskar Bylund, Olof Bylund, Eric Boström, Micke Sameulsson och Emil Granberg
Max Stenberg, Karin Göthberg, Filip Granberg, Alicia Nilsson-Rådeström, Samuel Aho och Per Frank


Av Strutsboa - 8 augusti 2016 00:33

Tio lag kom till start på årets Klövsjöslag. Utomsocknes lag från i fjol som Band of Ballers, Petersburg Penguins och Ringrost, samt grannbyn Skaula fick inte ihop lag i år. Men en positiv trend var att hälften av lagen kom från byn och tre lag kom från byarna runtomkring. Leikstugu (Fastball) fick inte ihop ett lag i år heller.

Det enda laget utanför länsgränsen förutom Salming var IK Fjäll från Överturingen. Laget gjorde en bra turnering och tog sig till final efter att ha slagit ut Nöudöka i semifinal.

IK Fjäll bjöd på en skräll!
 

Johan Norehag klev ju av som brännbollsgeneral i fjol. Ny på den posten är en nyinflyttat Klövsjöbo med namn Jenny Ståhl. Hon och arrangörsstaben skötte turneringen med bravur. Allt var sig likt, precis som det ska vara. Man visade på nytt sin lyhördhet då lagen fick spela med sina egna "Umeå-trän", samt att man frågade oss om det fanns möjlighet att få med oss några poängblock från Umeå. (Vilket vi tyvärr inte fick) 
Saknade Jörn Ryder. Hörde att han var sjuk den token! Det blev inte någon helikopterresa till Umeå som för fyra år sen vad jag hört i alla fall.

Nya brännbollsJennyralen Jenny Ståhl och arrangörsstaben gjorde ett kanonjobb!
 

Salming kom till turneringen inte bara som regerande brännbollsmästare, utan även som regerande Mest Svasut-mästare (Best in show). Alla som sett oss spela och känner oss vet ju att vi kör Sovjet-stilen, och att priset från fjolåret var en rolig grej med glimten i ögat, och för att arrangören tycker att vi är bra ambassadörer för brännbollen. När Salming anlände till Frans-Svens ängar sa speakern: -Här kommer dom, dom regerande mästarna i Mest Svasut: Salming

Vi hade så klart fört diskussioner om att försöka ta hem trippeln. Men det blev inte av. Och tur var väl det. För inget lag skulle haft en chans mot laget Heja Sven i år.
Heja Sven var ett färglatt och roligt hyllningslag till Klövsjösonen och ikonen Sven Bromée i Nöudöka. Dom höll låda från morgon till kväll, och var även bra på brännboll. Lagledaren Mari Dahl kommer jag ihåg som en duktig längdskidåkare, och jag gissar att hela laget har hållit på med idrott i någon form. En fin tredjeplats blev det till slut.

Sven Bromées fanclub. Heja Sven! Och kniiip!     (Foto:Klövsjöslaget)
 

Noterat:
- Johan Boström stannade hemma i Umeå och vilade sina biceps
- Jonas Tobiasson spelade med Salming igen efter 2 års frånvaro
- Frank hade 2-2 på lottningar. Förbannelsen är bruten!
- Oscar Stenberg sänkte en motståndare i gruppspelet med en otäck sork
- Salming vann 4 av 6 i de individuella finalerna. (Två andraplatser)

Benny i laget Heja Sven är en ny idol!
 

Salming spelade riktigt bra hela turneringen, framförallt i finalen där vi fick börja slå. Många fina markbollar. IK Fjäll hade bara 8 spelare och var rätt möra i finalen.

Salming och IK Fjäll efter finalen
 
Salmings lag: Eric Boström, Petter Lundqvist, Oscar Stenberg, Karin Göthberg, Alicia Nilsson-Rådeström, Per Frank, Veronica Bohman, Filip Granberg, Ronny Jonasson och Jonas Tobiasson

Laget Brännböll vann Nöpest Sarsken
 

Heja Sven vann Mest Svasut
 

Resultat
Mest Svasut (Best in show): Heja Sven
Nöpest Sarsken (Bäst klädd): Brännböll

Individuella finaler

Daske varst (Slå längst)
Damer: Anna Sahlin (Heja Sven)
Herrar: Petter Lundqvist (Salming)

Slänge krôvut (Kasta längst)
Damer: Alicia Nilsson Rådeström (Salming)
Herrar: Kevin Dahlberg (Heja Sven)


Skôpa huskut (Springa snabbast)
Damer: Karin Göthberg (Salming)
Herrar: Filip Granberg (Salming)

Filip Granbergs lopp på Skôpa huskut



Grupp 1
Nöudöka - Heja Sven 60-52

Lucendi - Team Factory Nilsson 56-49

Nöudöka - Team Factory Nilsson 69-33

Heja Sven - Lucendi 64-42

Heja Sven - Team Factory Nilsson 66-48

Nöudöka - Lucendi 76-47


Grupp 2

Salming - Brännböll 66-39

Allfixargänget - Brännböll 52-46

Salming - Allfixargänget 88-15


Grupp 3

Aj! Bränns! - NBL 56-36

IK Fjäll - NBL 63-42

IK Fjäll - Aj! Bränns! 63-29


Kvartsfinal

Nöudöka - Brännböll 73-42

IK Fjäll - Allfixargänget 64-32

Salming - Lucendi 80-28

Heja Sven - Aj! Bränns! 56-39


Semifinal

IK Fjäll - Nöudöka 55-50

Salming - Heja Sven 66-32


Final

Salming - IK Fjäll 73-28


                                               


Av Strutsboa - 30 juli 2016 12:34

Eftersom att Per Frank redan har skrivit ett fenomenalt inlägg om Bollnäsyran i år så tänkte jag att det är svårt att tillägga så mycket. Jag skulle ändå vilja passa på att tacka arrangörerna, motståndarna och BK Mitch för en fantastisk helg.

 

Som utomstående så har jag egentligen inte så mycket att säga till om angående regler i Bollnäs, men jag tänkte ändå nämna några saker som jag personligen tycker fungerar bättre i Umeå än i Bollnäs. Tanken med detta inlägg är inte att försöka pusha för förändringar, för jag tycker att mycket i Bollnäs har sin charm med att det skiljer sig en del ifrån Umeå. Utan jag vill mer informera lite om hur vissa saker skiljer sig i Umeå (som kanske inte alla som bara spelar i Bollnäs har koll på) och kanske är det någon grej som folk tycker låter vettigt att fundera kring inför kommande år.

Det blev en liten salig blandning mellan både regler och saker runtikring. Vissa saker kanske är "större" grejer, medan andra är småsaker som knappt spelar någon roll. Jag valde ändå att bara lista sakerna rakt upp och ner.

*Visselpipa

-Flaggor i all ära, men en visselpipa är väldigt effektiv. Visst att planerna ligger nära varandra, men i Bollnäs är det 3 planer bredvid varandra och i Umeå är det 32 banor bredvid varandra. Fungerar det bra i Umeå så borde det  kunna fungera bra även i Bollnäs.

 

Jag dömde en match i Bollnäs i år och jag tycker det var svårt att ha pondus eller ens få kontakt med spelarna när jag stod och viftade. Någon spelare sa "men hallå det är kortslag!" och jag svarade "ja, men jag står ju och viftar...". I Umeå är det enkelt att blåsa i pipan så att de flesta hör och hör inte folk så kan man alltid blåsa en gång till för att vara tydlig. 


*Öppen poängräkning
-Det här kom ganska sent till Umeå och jag vet att det alltid har varit lite av en grej i Bollnäs att meddela resultatet via speakerbåset. Men i Umeå har det uteslutande varit väldigt positiva reaktioner från publik när man hela tiden ser vad ställningen i matchen är. I Umeå har man köpt in 32 st "pingisblock" som kan räkna till 100p på vardera sida. Det blir väldigt enkelt för publik att hänga med i en match och det är få sporter i övrigt där man inte hela tiden vet ställningen. Tänk er en basketmatch... "vilka leder?", "jag tror att Solna leder, dom har satt många 3-poängare", "ja, men Alvik har ju fått fler straffar".

En smaksak vad man föredrar, men i Umeå är det i alla fall väldigt uppskattat och vi har fått önskemål från Klövsjö att ta med oss 3 block ner till deras turnering i år. 

 

*Sista slaget bör slås
-
Jag har förståelse för att man vill synka alla matcher, men sista slaget på tid tycker jag man kan låta slås. Det blir lite fånigt tycker jag när speakern ropar "10 sekunder kvar" och spelare bara lägger ner trät och går iväg. Ingen jättestor grej, men i Umeå spelas alltid sista slaget klart och jag tycker det känns sunt. Är det tid kvar när brännaren får bollen på föregående slag eller att ett slag döms ogiltigt så ska ett nytt slag slås i Umeå.

 

*1 slag i slutspel (eller i alla fall från t.ex kvartsfinal)

-Långt fram i turneringen är alla lag och spelare så pass bra att 1 slag borde räcka. 

 

*Flytta domaren vid 3:e konen

-De flesta domare är bra på att flytta sig, men ibland kan det uppstå situationer när domaren vid 3:e konen inte är vaksam eller när det är 2-3 kompisar som tillsammans sitter och dömer. Om man vill fortsätta att ha en domare som håller koll på 3:e konen så tycker jag att man bör överväga att ställa den vid 4:e konen och kolla upp mot 3:e. Då är man fortfarande i linje för att se bränning.

 

*Lite hårdare tag mot maskning
-
Det är faktiskt ganska mycket mer maskning i Bollnäs än i Umeå. Jag tycker att man skulle kunna tillämpa regeln som är i Umeå där man får -1p för maskning efter en tillsägelse. I Bollnäs är lägsta straffskalan 5p och det är nog få domare som vågar dela ut ett så hårt straff, men 1p känns okej att dela ut och skulle avskräcka många lag från att maska.


Kom gärna med era åsikter om vad ni tycker. Är jag helt fel ute i vissa saker? Borde något införas direkt? Finns det saker som bör övervägas? Har jag glömt något som ni tycker vore intressant? En åsikt är aldrig någonsin fel och det är bara roligt när det kommer in olika perspektiv på saker och ting.

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards