Salming

Senaste inläggen

Av Strutsboa - 7 maj 2017 22:00

Jag har fått mycket positiv respons på olika sätt för den första delen utav Salmingbloggens domarskola, så tanken är att jag ska försöka fortsätta att hitta saker att skriva om. Jag brukar hävda att det är viktigare (eller i alla fall minst lika viktigt) att ha en bra poängräknare, som att ha en bra domare. Därför har jag tänkt viga hela den här delen åt poängräknarna och deras roll i en match, samt samarbetet mellan domare/poängräknare. Den här delen blir nog lite mer "avancerad" än vad den förra delen var.

Introduktion:
Det kan låta som en enkel uppgift att stå och bläddra poäng, men samtidigt ska man komma ihåg att det är ~150-160p som ska bläddras varje match. Glömmer man en poäng eller ger en poäng för mycket till ett lag så påverkar man "bara" matchen med 1p, men om man ger ett poäng till fel lag så blir det såklart 2p fel i matchresultatet. "Lyra och fyra spelare in", kan lätt bli "fyra lyror och en spelare in" om poängräknaren tappar fokus och gör fel för ett ögonblick. Detta exempel skulle ge 6p fel i matchresultatet trots att poängräknaren kanske bara gör ett enda misstag under hela matchen...

Som tur var så har det tagits enorma steg framåt i detta genom införandet av öppen poängräkning och man vill inte ens tänka på hur mycket fel som gjordes innan. Felbläddringar kan ofta korrigeras av domare och/eller spelare, men fel förekommer, tyvärr, ofta ändå.

Någonting som jag har pushat för förut och som jag hoppas ska bli verklighet är införandet av TVÅ poängräknare när det börjar dra ihop sig i slutspelet i yran. Jag tror att detta skulle minimera felen väldigt mycket. Utöver det så hoppas jag att man lägger mer krut på att ha duktiga poängräknare. Det här är mycket spekulation från min sida, men jag tycker det känns som att fokus i första hand är på att försöka hitta bra domare, men att räkna poäng kan "vem som helst" göra. Om jag talar för våra egna matcher under de senaste 4 åren så har vi i alla fall ofta haft bättre domare än poängräknare, trots att poängräknare förmodligen är nog så viktigt.Hur blir man då en bra poängräknare?

Prio 1 är såklart att ha koll på vad som ger poäng i brännboll:

Utelag:
*Lyra 1p
*Bränning 1p
*Utebränning 5p

Innelag:
*Insprungen spelare 1p
*Varvning 6p

Att räkna poäng är egentligen inte särskilt svårt och på de allra flesta slagen blir det såklart rätt, det svåra är däremot att göra rätt på ALLA slag. Ni kan se det som att hälla upp ett glas vatten. Det är en väldigt enkel uppgift och om du är lugn och 100% fokuserad gör du mest troligt aldrig fel, men om du är ofokuserad eller stressad så händer det att du gör fel ibland och spiller. Jag skulle säga att näst intill alla fel som poängräknare beror på just detta, att man antingen är ofokuserad eller stressad. Hur blir man då en bra poängräknare och undviker dessa fallgropar?

Fokus:
Här finns det egentligen inte så mycket tips att komma med tycker jag, utan fokus är någonting som man själv måste försöka hålla i 2*12 minuter. Det bästa knepet jag kan ge här är egentligen att hela tiden vara förberedd inför varje slag. "Okej, de har 3 spelare på sista konen, var beredd på att det kan bli 3p nu". Försök att i förhand lägga in fingrarna mellan de poäng det kan bli så att du är väl förberedd när du ska bläddra.

Ibland kan poängblocken klibba ihop, så om man är förberedd och planerar innan ett slag så kan man undvika kaos kring detta, vilket kan leda till felräkning. Att poängblocken klibbar ihop kan även leda till min nästa punkt = stress.


Stress:
Stress tror jag definitivt leder till många felräkningar. Antingen kan stress uppkomma som jag nämde i förra stycket, genom att poängblocket strular och man hamnar efter genom att nästa slag hinner slås innan man har full ordning på poängen, men det kan även uppkomma av ren nervositet eller yttre stress. Man ska ändå komma ihåg att det är människor som dömer och många av de som dömer i brännbollsyran kanske aldrig har gjort det tidigare eller bara gör det en gång om året. Att då stå inför mycket folk och/eller hetsiga spelare kan lätt göra att man blir osäker.

Det här går nog mycket hand i hand med fokus och ju mer fokuserad man blir desto mer säker är man på sin sak. Men här tycker jag även att domaren har en viktig roll att fylla genom att stötta sin poängräknare och ha bra kommunikation. Har man bra kommunikation så minskar först och främst risken för felräkning och dessutom har man någon som kan bekräfta att man har räknat rätt om det är folk som ifrågasätter.

För att undvika att spelare och publik ifrågasätter om du har gett poäng eller inte så tycker jag att det är ett bra knep att vara väldigt konsekvent i ditt sätt att dela ut poäng. Upplägget som jag tycker är bäst och som jag tror många av mig håller med om är att bläddra poängen i samband med att slaget är över och bollen har kommit in till brännaren.

Vad jag menar är att det kan skapa förvirring om man direkt bläddrar poäng för lyra och därefter några sekunder senare när bollen har kommit in ger poäng för insprungna spelare. Utelaget har ofta fullt fokus på att ta lyran och kasta in bollen så fort som möjligt, så de kollar inte på poängräknaren förrän när bollen är inne hos brännaren. Om de då bara ser poäng för insprungna spelare så blir det lätt att någon skriker "poäng för lyra då?", eftersom att den bläddrades medan man inte tittade.

Jag brukar därför försöka förbereda rätt poäng medan slaget sker och sedan bläddra poäng för BÅDE inne- och utelag SAMTIDIGT när bollen HAR KOMMIT IN. Min känsla är att detta är det tydligaste sättet att bläddra poäng på.

 


Samspel domare/poängräknare


Att räkna poängen rätt kommer (såklart) alltid att vara det absolut viktigast, däremot tycker jag att man även bör se poängräknaren som en resurs och som en assisterande domare. Detta är extra viktigt i matcher där man endast har domare och poängräknare att tillgå. För ett så bra samspel som möjligt så är det väldigt viktigt att prata ihop sig innan. Vilka delar vill domaren ha hjälp med? Här kan det nog skilja en del från domare till domare, men försök se till så att ni är samspelta och verkligen hjälps åt och ser så mycket som möjligt.


Några exempel:

*I del 1 av domarskolan pratade jag en del om hur domaren ska jobba sig upp i linje för att kolla bränning på sista konen. I ett sådant läge så är det väldigt bra om poängräknaren kan försöka kolla hur det ser ut på övriga koner.
*Om domaren har huvudfokus på slagaren för att se kortslag/snedslag, handen i öglan, osv, så kan poängräknaren t.ex hålla koll på tjuvstart på första konen eller om slagaren genar när den springer på eget slag.

Dessutom är det väldigt bra om domaren försöker hålla så bra koll som möjligt på poängen och kan "dubbelkolla" så att det blir rätt. Detta är inte alltid helt lätt att göra eftersom att domaren har många andra uppgifter, men all hjälp är positiv.


Många tycker även att det underlättar för poängräknaren att domaren hela tiden säger vad som sker, t.ex "lyra, två in". Detta blir en form av dubbelkoll, men ibland kan det även skapa viss förvirring och jag vet folk som föredrar det, medan andra föredrar att domaren är tyst. Så där tycker jag att man ska prata ihop sig innan mellan domare och poängräknare så att båda är överens hur man vill göra.

Det finns säkert en massa andra saker att tänka på, men det var vad jag kunde komma på just nu när jag improviserar fram ett inlägg. Fyll gärna på om ni tycker att det är någonting som jag glömmer, ifrågasätt mig gärna om det är någonting som ni tycker att jag har fel på och fråga om det är någonting som ni tycker är oklart.

ANNONS
Av Strutsboa - 7 maj 2017 20:00

Snötäckta ängar 7 maj, det hade nog inte många trott. Själv var jag frustrerad över att det snöade i april, men en vecka in i maj trodde man ändå att det skulle vara snöfritt. Denna fadäs stoppade dock såklart inte semifinalerna i brännbollsserien, utan BCZ-Plakat Pirat och Übermighty Schasing-Rouge skulle göra upp om vilka två lag som spelar i nästa veckas final.

I vanlig ordning kikade jag på matchen där ÜMSS spelade. Jag har däremot fått lite rapporter från den andra matchen och i grova drag så sas det att "trots att det snöade så var nog vädret förmodligen bättre än spelet på den här banan". Rapporterna sa att BCZ gick -20p ungefär i båda sina innehalvlekar, men att Plakat Pirat hade det ännu tyngre och att BCZ lyckades vinna ganska enkelt. 

Jag tycker detta var väldigt förvånande med tanke på att av vad jag har sett tidigare så har Plakat Pirat varit stabila hittills i år och BCZ har vunnit sina matcher i serien. Det var ingen direkt vind att tala om och snön under själva spelet borde inte ha påverkat. Hur som helst var det alltså BCZ som drog det längsta strået och gick till final.

ÜMSS vann lotten och fick börja ute mot Rouge. Rouge hade en jobbig innehalvlek och kom aldrig in i något flyt. När 12 minuter var spelade hade man åkt på 2 st utebränningar och ÜMSS behövde med andra ord bara ta sig runt för att vinna den första matchen. Även ÜMSS spelade bitvis ganska skakigt och Samuel Aho fick gå in och rädda laget som sista slagare någon gång. Man lyckades i alla fall ta sig igenom halvleken utan utebränningar och ta en stabil seger.

I den andra matchen så var det alltså ÜMSS som började slå. Även här var det ganska knackigt spel och man lyckades överleva ett par gånger som sista slagare innan till slut utebränningen kom med bara någon knapp minut kvar att spela. Litegrann ombytta roller från match #1 med andra ord, då det nu var Rouge som bara behövde undvika utebränning för att vinna. Detta var dock lättare sagt än gjort och man åkte på en utebränning. Sista minuterna blev väldigt spännande och till sist kunde Rouge vinna genom att träffa matchens sista slag och slå in två spelare. Seger med 1p... 

Det blev alltså en direkt avgörande match om vilka som skulle vinna. Rouge började slå och undvek utebränning, men fick aldrig utrymme för att slå markslag utan ledningen stannade vid någon enstaka poäng. ÜMSS behövde nästan bara slå sig runt för att vinna och i den här matchen slog man lite bättre. Man lyckades slå något tidigt poängslag och efter ungefär halva tiden så var man ikapp. Sista minuterna handlade mest om att ta sig runt och spela på resultatet, vilket man gjorde ganska bra. Matchen var dock jämn ända till det näst sista slaget när ÜMSS ledde med 1p och lyckades slå en ickelyra och in med 4 spelare. Sista slaget blev en ny ickelyra och ÜMSS vann den avgörande matchen med 5p.

Jag tror att ÜMSS andades ut ordentligt efter match #3, för man kände nog att man nästan gav bort match #2 till Rouge. Dels genom att själv åka på en utebränning, men framförallt genom ett par tappade lyror och två missade utebränningskast i utespelet. 

Totalt sett så var spelet idag sämre än vad jag hade förväntat mig utav dessa två lagen. Idag tycker jag att August Sandström (Mighty Blackout) och Mikael Samuelsson (Übermensch) förtjänar beröm. I Rouge var nog Sandra Larsson och Robert Nyberg dagens två bästa spelare.

Tidigare under serien så har jag varit positivt överraskad över att spelet varit bra så tidigt på försäsongen, men nu när lag har tränat längre så blev spelet sämre. ÜMSS gjorde ändå dagens bästa insats då man bara åkte på en utebränning på tre matcher, medan övriga lag hade det betydligt tyngre.

ANNONS
Av Strutsboa - 5 maj 2017 11:30

Jag vet att det bedrivs domarutbildningar varje år och det är väldigt bra. Min tanke med det här inlägget är verkligen inte att försöka ta över, ifrågasätta eller visa mitt missnöje. Jag tänker helt enkelt att all hjälp och alla verktyg som kan ges borde vara en fördel för att få så bra domare som möjligt. Nu vet jag inte hur många delar det kommer bli och vissa delar kommer kanske att fokusera på detaljnivå som bara är viktigt för riktigt ambitiösa domare, men jag hoppas att alla ska kunna ta till sig av något. Ibland kommer jag använda mig utav bilder och då är tanken såklart inte att hänga ut någon enskild domare, utan bara för att enkelt visualisera så att folk förstår min poäng. 

Dagens ämne handlar om någonting som jag tycker borde vara väldigt enkelt att få till för alla domare. De flesta som dömer sommarcuper gör detta på ett bra sätt, men inte allt för sällan under Brännbollsyran så förekommer det domare som inte riktigt har koll på detta. Det jag tänker på är domarens position.


Vid slagtillfälle:

Viktigt att tänka på:
*Stå i en position där du inte stör slagaren.
*Stå i en position där du så bra som möjligt kan se om det blir snedslag.
*Stå i en position där du så bra som möjligt kan se om det blir kortslag.
(Bonus: Stå i en position där du kan kommunicera med poängräknaren)

Exempel 1: Detta är FEL position!!!
 

Kommentar:

-Det röda strecket symboliserar snedslagslinje åt det hållet som spelaren mest troligt slår årt Med domarens placering i det här fallet så är det helt omöjligt att få en bra linje från plattan till snedslagsflaggorna om det bli ett slag till vänster (framförallt om det blir ett hårt slag så att domaren inte hinner förflytta sig i sidled). Ska man gå in i detaljnivå så hamnar dessutom huvuddomaren onödigt långt ifrån poängräknaren, vilket försvårar kommunikationen dem emellan.


Exempel 2: Detta är RÄTT position!!!
 

Kommentar:

-Bättre position än vad Simon Brändström har här kan man inte ha! Många tror nog kanske att den optimala positionen är att stå rakt bakom slagaren, men faktum är att man ska stå snett bakom för att få den bästa positionen. Dels så ser man den viktiga snedslagssidan bättre (i det här fallet till vänster när det är en högerslagare), men notera även vilken blick han får på kortslagslinjen. Står man rakt bakom slagaren så blir kortslagslinjen ofta skymd och det kan vara helt omöjligt att se om bollen är kort eller inte. Utöver det så har han ett lagom avstånd till slagaren, så att slagaren inte riskerar att bli påverkad, samtidigt som domaren har nära till poängräknaren.

Givetvis kan det även bli snedslag till höger när en högerslagare slår, men i de fallen så är det ofta höga slag som skruvas/blåser ut och då är det lätt som domare att ta några snabba steg i sidled och hamna i bra linje. Vid bränningsläge (på sista konen):

Viktigt att tänka på:
*Komma till en bra position så att du kan ta ett bra domslut (ta sig upp i linje med sista konen).
*Fullt fokus på vad som är viktigast.

Exempel 1: Detta är FEL position!!!
    

Kommentar:
-
Jag vill börja med att poängtera att det definitivt finns värre exempel än såhär. Vi har haft domare i såväl kvartsfinal som semifinal i Yran som står kvar bakom slagplattan när de kollar bränningar på sista konen. Anledningen till att jag väljer just den här bilden är för att den så tydligt visar både brännare, löpare, sista kon och domare i bild samtidigt.

I denna situation har brännaren precis fångat bollen och båda är alltså (relativt tydligt) brända. Domaren friar dock en spelare och jag tror mycket väl att det kan bero på att domaren har fel position när han tar sitt beslut. Om man ska gå in i detalj här så gillar jag inte heller att domaren visar med ena armen att det har blivit lyra. I en tight bränningssituation så tycker jag att man ska ha fullt fokus på att ta sig till rätt position och fatta rätt beslut. Lyran kan man kommunicera i efterhand när bränningssituationen är avklarad.

Detta var för övrigt en tvåkonslöpning och kast från bakplan, så domaren kunde med lätthet hunnit upp i rätt position.

Exempel 2: Detta är RÄTT position!!!
 

Kommentar:
-
Här görs precis allting rätt och det finns inte en enda sak som hade kunnat förbättras i Jörgen Nilssons agerande. Jörgen hinner tydligt upp i perfekt linje och kroppspråket förmedlar att han dessutom är fullt fokuserad för att ta rätt beslut. En väldigt liknande bränningssituation där domaren i det här fallet tar rätt beslut och domaren i exemplet innan tar fel beslut. Ju bättre position man har desto större chans har man att göra ett bra domslut!

Det som gör saken ännu mer fascinerande är att det på det här exemplet var en 1-konslöpning som domaren hann upp i linje på, medan domaren i förra exemplet inte tog sig upp i linje trots att det var en 2-konslöpning.


Summering:
-Återigen vill jag poängtera att tanken inte är att hänga ut någon (därför som jag har blurrat). Domare som gör saker bra finns det dock ingen anledning till att inte berömma. Att stå på rätt position när slaget slås är någonting som bara måste gå att fixa så att alla domare gör rätt. Som domare måste man ju stå någonstans och då kan man lika gärna stå på rätt plats. Oavsett om man är oseriös eller seriös så tjänar alla på att ha rätt position när man ska ta sina beslut.

Att komma upp i linje kan vara lite svårare, men även det tror jag att de flesta skulle fixa galant om man bara försökte. Det handlar om att inse att man inte är kapabel till att ta ett bra domslut om man inte är uppe i linje och utefter det försöka jobba sig upp så ofta och så bra som möjligt i rätt position.

Har jag rätt eller fel i mina åsikter angående positionering? Är det rimliga eller orimliga krav som jag ställer när jag tycker att en domare bör kunna ha rätt position vid slagtillfället och göra sitt bästa för att ta sig till en bra position vid bränningssituation? 

Av Strutsboa - 4 maj 2017 00:15

Näste person i denna serie är en person som jag lärde känna 2004 när vi började gymnasiet tillsammans och sedan dess har vi följts åt en väldans massa. Vi har spelat tio brännbollssäsonger och fem innebandysäsonger tillsammans och vi har åkt på fotbolls-EM i såväl Ukraina 2012, som Frankrike 2016. Men framförallt så är det en av mina absolut bästa kompisar och en person som man lätt kan prata bort ett tiotal timmar i sträck med - personen jag pratar om är ingen mindre än Petter Lundqvist.

 

 

Eftersom att jag lärde känna Petter när han var 16 år gammal när vi skulle börja på gymnasiet, så kommer jag snabbspola fram till hösten 2004 när Petter började på Idrottsprogrammet med naturvetenskaplig inriktning på Dragonskolan. Då vi har många gemensamma intressen så har det aldrig varit svårt att hitta samtalsämnen och kollar man igenom gamla anteckningsblock så finns det massvis av dreamteam i hockey och uteuppställningar i brännboll nedskrivna. På specialidrotten blev det ofta att vi gick undan och körde häcklöpning och spänst tillsammans nere i garaget på Dragonskolan där ingen annan ville träna. Mitt ospänstiga löpsteg är nog tillräckligt med bevis för att avslöja att det även här delvis blev mer fokus på att prata.

2006 var första Brännbollsyran som Petter var på, men då tittade han bara och det var först 2007 som han började spela med Salming. Petter hör således till skaran av Salmingspelare som bara har spelat med Salming under sin karriär. Jag kan inte förstå hur det kommer sig att han inte började med oss tidigare, men så blev det i alla fall. 

Efter gymnasiet så valde Petter att utbilda sig till sjukgymnast och efter avslutad utbildning så startade han upp Umeå Fotklinik och tillverkade ortopediska fotbäddar (eller som vi i Sverige säger: iläggssulor). Detta företag drev han under några års tid innan han i januari 2017 valde att sälja företaget för att flytta ned till Göteborg för att studera till läkare. 

Precis som Johan så är även Petter väldigt idrottsintresserad och har nog testat på de flesta idrotterna, men hans två huvudidrotter (vid sidan av brännbollen) har varit ishockey och innebandy. I hockey var han målvakt i LN91 från Nordmaling och hann med tre säsonger i division-1 innan han slutade med hockeyn vid 20 års ålder. Ett par år senare så valde han att börja spela innebandy istället och har spelat det i sex säsonger nu (har dock slutat/tagit uppehåll nu sedan flytten). Som en liten rolig kuriosa så har Petter haft inskrivet i sitt kontrakt i ishockey att han hade tillåtelse att spela brännboll.

Det går inte att skriva ett reportage om Petter utan att nämna hans mörka sida som människa - han hejar nämligen på Skellefteå AIK i ishockey. Hur en till synes fullt normal och bitvis till och med trevlig människa kan ha så märkliga värderingar är för mig oförståeligt. Hans val av NHL-lag (Rangers) är även det ytterst tveksamt, men långt ifrån lika kontroversiellt.

Vad få vet är att Petter i mellanstadiet gjorde succé som brännbollsträ-tillverkare och svarvade ett brännbollsträ som blev det officiella slagträt i den årliga brännbollsturneringen i skolan. I 6-årsåldern trodde han att sitt favoritlag hette Nyåkers Rangers och var arg över att man inte åkt och sett deras matcher när det ligger så nära.

Någonting som Petter har vädligt svårt att acceptera är faktumet att han i en brännbollsmatch blev överspelad två gånger utav samma 14-åriga tjej. Försvarsmekanismer i form av förnekelse, förvrängning och förträngning gör att Petter i sitt eget huvud tror att det bara var en gång, medan ett tiotal vittnen från övriga laget vet att det var två gånger. Vi tycker om Petter ändå, så vi tycker att han kan släppa på den prestigen nu och lära sig att leva med detta.

Edit: 
Det tog bara några minuter efter publiceringen av detta inlägg innan jag fick detta meddelande från Petter...
   


 

Såhär säger andra Salmingspelare om Petter:

Johan:
"Petter är en snäll, omtänksam och rolig person. Jag har spelat med honom i innebandy också och han har alltid varit väldigt omtyckt av lagkamraterna i samtliga lag. Han är duktig i de flesta sporterna, så som tennis, badminton, hockey och innebandy. I brännboll bemästrar han det mesta där han är en av cupens bästa lyrtagare ute och kan täcka enorma ytor. Hans bästa position är dock brännare där han är den klart bästa i cupen. Inne är han också otroligt bra på det mesta och varierar mellan låga och höga. Nästan alltid i toppen av yran och finalen 2015 var ett tydligt exempel på hur bra han kan vara. Har nästan alltid varit jättebra i alla finaler."

Olof:
"I min bok är Petter yrans mest kompletta spelare. Placera honom vart som helst i utespelet och han kommer göra ett grymt jobb. I innespelet fyller han den roll han blir tilldelad med bravur. Utöver detta levererar han kloka åsikter, en stor portion humor samt ett hårsvall få personer i brännbollsvärlden kan matcha. Att hans omdöme gällande vilka lag han hejar på inte håller samma klass får man helt enkelt bara leva med."

Av Strutsboa - 2 maj 2017 16:19

Tyvärr har jag som skriver denna blogg väldigt fullt upp med annat just nu och därför kommer mest troligt bloggen att bli ganska lidande nu under maj. Jag kommer försöka skriva ibland, men vill ändå förvarna för att det mest troligt kommer bli tunnt med inlägg i vår. Jag kommer inte hinna klart med alla reportage om Salmingspelare, men hoppas hinna med ett par till i alla fall innan yran.

Om någon har en gästkrönika som den vill producera för att dela med sig av brännbollspepp eller annat intressant, så är ni varmt välkomna att ta kontakt med mig på Facebook (Eric Boström) eller skicka iväg ett SMS till 070-625 83 80. 

Av Strutsboa - 30 april 2017 01:12

Idag spelade Salming och Dom Röda två träningsmatcher på Östras grusplan. Matcherna spelades på 1-slag i ganska stark sidvind från vänster till höger och stundtals var det lätt medvind i slagen. Dom Röda fick välja och valde att börja inne i båda matcherna.

Båda matcherna var rätt lika, Dom Röda blev utebränd 1 gång i respektive match, medan Salming klarade sig undan utebränning och vann klart. Jag tycker att Veronica Bohman och Camilla Andersson var bäst i Dom Röda, medan Filip Granberg förtjänar stort beröm för dagens insats. Filip hade bland annat en varvning och två slag där han sprang 3-konslöpningar och alla hans slag i båda matcherna blev godkända.


I Salming spelade Eric, Johan (vilade ute), Filip, Olof, Emil och Karin, samt inlånade August Sandström (Mighty Blackout), Samuel Aho (Mighty Blackout) och Oskar Eriksson (Schas Ove). I Dom Röda spelade Jesper, Markus, Stefan, "Ludde", Mattias, Andreas, Hjelmer, Veronica och Camilla.

Saknades i Salming gjorde Petter, Johannes, Nilsson, Stenberg, Hanna och Alicia. 
Saknades i Dom Röda gjorde Ställ, Olle och Elin.

-Jag är nöjd med dagens matcher. Med tanke på att det är tidigt på säsongen och att vi saknade halva laget så gör vi en bra insats. Vi var visserligen sista slagare en gång, men i övrigt var det ett genomgående stabilt spel i båda matcherna. 

Av Strutsboa - 28 april 2017 11:30

Det hade känts konstigt att börja med någon annan än Johan i denna serie, då han både är min lillebror och den spelaren (tillsammans med mig) som har spelat längst i laget. Även om jag har känt de flesta spelarna i laget under en längre tid och känner alla i laget bra, så är det såklart Johan som jag känner överlägset bäst och den som jag väljer att börja med.

 

 

Johan är född 1991 och uppvuxen i en by två mil sydväst om Umeå som heter Yttersjö. Till vardags jobbar han som elevassistent i en lågstadieklass som han har följt i snart 4 år. Han trivs väldigt bra med sitt jobb och tanken är att han ska följa med klassen upp till mellanstadiet. På fritiden är han sedan ett par år tillbaka även fotbollstränare för dem och många av hans elever brukar följa oss på Yran, vilket är väldigt roligt.

Ända sedan barnsben har Johan varit väldigt idrottsintresserad. Han har hunnit med att testa lite allt möjligt, men mestadels har det varit fotboll och innebandy som han har spelat under sin uppväxt. I innebandy har han vunnit junior-SM med Röbäck och fått motståndarpubliken att hata "Jag är så het - Björn Rosenström" som spelades efter alla hans mål. Sedan hösten 2010 har han tyvärr haft en jäkla massa otur med sjukdomar, vilket har gjort att han har tvingats lägga ned innebandyn och ofta tvingats ta det lugnt eller stå över helt även i brännboll. Stundtals har det varit lite bättre och framförallt under 2015/2016 gjorde han en comeback i innebandy när han i slutet på säsongen hoppade in i div-1 efter 5 års uppehåll och kvalade till Allsvenskan med Gimonäs UIF. 

Övriga intressen är bland annat att se på sport och där är Johan förmodligen ett av Sveriges 5-10 största Manchester United-supportrar, ser alla matcher och kan de mesta om både Uniteds nutid och dåtid. Han hejar även på Björklöven, Montreal Canadiens och Green Bay Packers. I övrigt så gillar han att fiska efter gädda och att rita. Johan är även intresserad av att läsa och se dokumentärer om olika genier i historien och den största favoriten är Leonardo Da Vinci. Litegrann på samma tema så är Johans favoritmusik Beatles, Bob Dylan och liknande, snarare än modern musik. 

En liten rolig detalj med Johan är att han är väldigt dubbelhänt av sig. I fotboll är han högerfotad, i innebandy är han rightare (som vänsterhänta brukar vara), han skriver med vänstern, men kastar med högern. I vissa sporter går det till och med så långt att han i volleyboll t.ex inte ens vet om han servar/smashar bäst med vänstern eller högern. Låt honom spela med fel hand i pingis och han ger dig en väldigt bra match och be honom slå i brännboll med en hand och han skulle gå in i vilket lag som helst med både vänster och höger enhandsslag trots att han i vanliga fall slår med två händer. 

Brännbollsintresset har alltid varit stort och brännbollen följdes flitigt redan från barnvagnen när pappa Roger och farbror Peder spelade i (gamla) Salming under 90-talet. Omkring sekelskiftet så tvingades Salming lägga ned, men 2005, när Johan var 14 år gammal, så startade han och Eric upp Salming igen. De första två åren så var det inte särskilt seriöst utan det var mest roligt att få spela i ett lag i brännbollsyran, men därefter har det blivit mer och mer seriöst.


 

Såhär säger andra Salmingspelare om Johan:


Petter:
"Johan har varit kanske den bästa spelaren i hela yran senaste 6-7 åren. Han har ett otroligt brett register med en fruktansvärt hög lägstanivå och en ännu mer anmärkningsvärd högstanivå. Han har en makalös höjd och längd på sina slag och kombinerar det med att alltid ligga i absoluta toppen på träffprocent.

Ute har han inte bara yrans hårdaste och bästa kast utan han är riktigt bra på att läsa spelet. På tal om det så är hans spelsinne med honom överallt både på och utanför planen. Han har haft väldigt otur med skadebekymmer sen flera år tillbaka vilket är väldigt olyckligt för det hade varit intressant att se hans fulla potential. En mer komplett spelare finns nog inte och det kompenserar för hans bristande förmåga till att välja smågodis."

Olof:
"Förmodligen den bästa spelaren i hela yran, hade varit klart bäst om det inte vore för sina åkommor. Oerhört godhjärtad och engagerad person, som alltid är säker på sin sak när han ger sig in i en diskussion."

Alicia:
"Som spelare är han fruktansvärt bra både på att slå och kasta och är en riktig vinnarskalle! Sen drar han ju ofta roliga kommentarer på sidan av planen."

Av Strutsboa - 27 april 2017 16:10

I mina 6 år som bloggare så har jag aldrig tagit till det här knepet/fusket förut, men idag passar jag på. Jag slänger nämligen upp ett gammalt inlägg igen. Detta för att jag:

*Inte har tid och energi för att skriva ett nytt inlägg om ungefär samma saker. 
*För att jag tycker det var ett ganska bra inlägg där jag gjorde en sammanställning av vad 13 engagerade. brännbollspersoner tycker.
*Att domarfrågan är en ständigt återkommande fråga.
*Att jag inom kort eventuellt tänkte göra en egen liten "domarskola" här på bloggen.

Men tills vidare så tycker jag att alla som är intresserade kring domarfrågan kan ta och läsa igenom mitt gamla inlägg, så ni får en bild av vad brännbollsspelare önskar från en bra domare.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Från 12 maj 2016 01:00:

Domarfrågan är ju någonting som i princip kommer upp varje år efter Yran. Lag har blivit bortdömda, domare har inte dykt upp, domare har druckit/facebookat, domare har inte kunnat regler, osv osv. Ofta har diskussionerna  med andra ord handlat om de allra sämsta domarna, dvs de som är helt oengagerade eller inte ens kan reglerna. Idag tänkte jag därför försöka fokusera på de bra domarna istället och försöka beröra ämnet som Peter Arkhult tipsade om i en kommentar "vad kännetecknar en bra domare?".

När jag tänker på en bra domare så är de första orden som dyker upp "engagerad", "kunnig", "seriös" och givetvis "opartisk", men på något sätt känns det här ändå som självklarheter för en domare. Så jag skulle vilja försöka gå in djupare på ämnet om vad som kännetecknar en bra domare, eller om det helt enkelt är så att ovanstående fyra egenskaper räcker för att bli en riktigt bra domare.

För att undersöka ämnet så tog jag kontakt med 13 stycken brännbollspersonligheter från seedade lag för att höra vad de tycker i frågan. Jag har försökt att ha en så bra mix som möjligt bland de jag har frågat och dessa 13 spelare representerar 10 olika lag och innefattar både killar och tjejer. Det varierar från finallag till lag som gick till 16-delsfinal ifjol.

I min "undersökning" så ställde jag endast den öppna frågan "Vad kännetecknar en bra domare för dig?". Tanken med det var att inte riskera att styra folk i deras svar utan att de själva skulle fundera kring vad de tycker är viktigast hos en duktig domare.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Någonting som näst intill alla nämnde först av allt var att det givetvis är viktigt att domaren är påläst på reglerna. Många nämnde att detta är helt grundläggande för en bra domare och att det är nog är snudd på omöjligt att bli en bra domare om man inte kan reglerna bra. Vissa poängterade dessutom att trots att det känns som en självklarhet att man bör kunna reglerna som domare så har de haft domare som inte har kunnat reglerna.

Efter regler så skulle jag säga att det var två saker som ansågs vara ungefär lika viktiga och som således hamnade på delad andraplats bland de som svarade. Det första av dessa var "pondus". Folk har valt att formulera det på lite olika sätt, men saker som nämns är bland annat att våga stå fast vid sitt domslut och inte påverkas (eller ännu värre ändra sitt domslut) av att publik eller motståndare ropar. Men det nämndes även mycket om att vara tydlig i sina domartecken och visslingar för att utstråla pondus/självsäkerhet.

Nästa grej på delad andraplats var "spelförståelse". Här nämns bland annat att kunna känna av matchen och kanske t.ex kunna ha överseende för en svordom när ett viktigt slag missas. Andra grejer som nämns kring spelförståelse är bland annat kunna se när maskning eller andra spelförstörande moment förekommer, samt på bästa möjliga sätt kunna lösa situationer som kanske inte står reglerade i regelboken. I fall där man är ensam domare är spelföståelse viktigt för att kunna avgöra vad man bör fokusera extra mycket på (en bränning på sista konen kanske är viktigare än på 2:a konen om man måste välja). Några personer lyfte fram att de tycker att domare som själva spelar brännboll ofta är duktiga domare eftersom att de ofta har bra spelförståelse och vet vad som uppskattas av en bra domare.

Engagmenag var också vanligt förekommande bland svaren och även här skiljde det sig en aning om hur folk formulerade sig eller gav exempel, men poängen med det hela var att domaren bör visa sig engagerad. Några exempel som nämndes var bland annat att springa upp i linje med sista konen för att bättre kunna se bränning, med jämna mellanrum på egen hand säga hur lång tid det är kvar av matchen och att domaren har en kommunikation med poängräknaren för att minimera risken för felräkning.

Dialog/kommunikation är en annan sak som ofta nämndes. Här nämner flera att domaren ska vara tilbakadragen när det går och inte ta för stor plats. Här skiljde det sig en aning då en person uppskattade domare som sa t.ex "bra slag", medan många som sagt nämnde att de vill att domaren ska vara helt tyst i största möjliga mån och bara fokusera på själva dömandet. En åsikt som lyftes fram ett par gånger var att när det uppstår heta situationer (antingen mellan spelare, publik eller domare) så uppskattas det om domaren försöker ha en lugnande effekt på de inblandade istället för att förstora upp händelsen. 

Ödmjukhet nämndes av ungefär hälften och där nämndes det framförallt att kunna våga erkänna sina misstag (t.ex. säga att man bara kan kolla på en kon i taget istället för att komma med någon ursäkt om att "spelaren var inte bränd"). 


Tre personer nämnde att de gillar domare som vågar ta "obekväma beslut" och syftade bland annat på att våga döma för tjuvstart/geningar, trots att det är lite "tabu" att göra det och att det drabbade laget ofta blir irriterad över domslutet. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

När jag läste igenom svaren så tycker jag att det var ganska fascinerande att svaren ofta var väldigt lika varandra och det stämde även ganska bra överens om min egen bild av en bra domare. För att skriva upp det i punktform så var det mest uppskattade (i ordning):

*God regelkunskap
*Pondus
*Spelförståelse
*Engagemang
*Kommunikation
*Ödmjukhet
*Inte rädd för att ta obekväma beslut

Det är möjligt att jag har glömt sammanställa någon åsikt eller varit slarvig och bakat in det i någon kategori, men det här är analysen som jag drog av de korta intervjuerna som gjordes. Ska man vara helt ärlig så känns ju det mesta som "självklarheter", men ändå verkar det, tyvärr, vara ganska svårt att få tag i tillräckligt många duktiga domare.

 

Jag tror ändå att man kommer väldigt långt som domare om man bara är seriös. För då har man förmodligen läst på en god regelkunskap, man har ett stort engagemang när man dömer, man försöker kommunicera så bra som möjligt och man försöker även hänga med i spelet och ha en bra spelförståelse. 

I den här undersökningen så är det som sagt endast 13 personer som har deltagit, så ni som läser får gärna kommentera om det finns saker som ni tycker är bortglömt eller som är nämnt men som ni inte håller med om.

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Salming med Blogkeen
Följ Salming med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se