Salming

Direktlänk till inlägg 7 maj 2015

Hur många spelare bör vara max i ett lag?

Av Strutsboa - 7 maj 2015 00:42

Signaturen "Frasse" (som brännbollsälskare vet man nog vem det lär vara, men eftersom att forumet är anonymt så lämnar jag det där), kom med ett väldigt intressant diskussionsunderlag när han på brännbollsforumet ställde frågan "Borde inte antal spelare i varje lag återgå till 10 spelare?" Eftersom att "Frasse" för en argumentation FÖR en sänkning av max antal spelare, så väljer jag medvetet att argumentera EMOT (även om jag inte alls är helt främmande för en sänkning till 10-11 spelare) för att ytterligare trissa igång en diskussion. För att läsa hela hans inlägg kan ni klicka HÄR (inlägget längst ned), men jag tänkte dra en kort sammanfattning:

Frasse listar både för- och nackdelar i huruvida en sänkning från max 12 spelare till max 10 spelare skulle vara positivt eller inte för brännbollen.

Fördelar:
*Utespelet får fler dimensioner
*Fler bra lag (eftersom varje lag innehåller färre spelare)
*Fler jämna matcher

Nackdelar:
*Skaderisken
*Tråkigare (eller roligare) innespel (syftar på att det kanske blir mer hissande)
--------------------------------------------------------------------------------------------

För inte allt för länge sedan så var 10 spelare max, sedan höjdes det till 11 spelare och bara något år senare till 12 spelare. Jag satt med i Iksu brännboll när 11 var maxantalet och jag var en av de som var emot en utökning av antalet spelare i varje lag. Däremot kan jag tycka att 10 spelare är lite väl lite.

De flesta lagen vill nog helst ha en avbytare på tjejsidan. Dels för att det bara krävs en enda skada för att förstöra, men även för att många av tjejerna även spelar i tjejcupen och att det således blir väldigt många matcher för dessa. Det skulle i så fall innebära att varje lag endast får ha en avbytare på killsidan, vilket jag kan tycka är lite väl lite. Jag tror att många lag skulle chansa och köra utan avbytare på tjejsidan, just för att man nästan behöver två avbytare på killsidan eftersom att det är så många platser. Vad skulle det då innebära i så fall? Jo, många lag skulle nog spela väldigt sparsamt med sina tjejer för att inte riskera skador och jag tror att tjejerna således skulle få spela ganska lite i vissa lag.

Men eftersom att det under en lång tid fungerade med 10 spelare, så går det såklart!
--------------------------------------------------------------------------------------------

Angående de för- och nackdelar som listas så är jag inte helt överens om alla.

Fördelar:
*Att utespelet skulle få fler dimensioner håller jag inte riktigt med om. Jag tycker nämligen att de flesta lagen försöker sätta press på motståndarna, men att många lag slår för bra för att hamna under press i vissa matcher. Jag tycker dessutom att de flesta lagen även idag ofta använder en trött spelare som precis sprungit in, just eftersom att man i pressade lägen ofta väljer att lita på de säkraste slagarna. 

*Fler bra lag håller jag givetvis helt med om. Enkel logik säger ju att om topplagen får ha färre spelare så kommer det såklart att skapas några nya lag.

*Jämnare matcher är någonting som jag inte håller med om. Här gav "Frasse" ingen motivering, men jag ser inte varför toppen skulle bli jämnare av att man får ha färre spelare. Jag tror faktiskt att det snarare skulle vara tvärtom att skillnaden skulle bli större. Däremot tror jag generellt att yngre lag hade gynnats av att färre spelare tillåts.

Nackdelar:
*Skaderisken håller jag givetvis helt med om.

*Jag håller även med om att det förmodligen skulle bli lite mer hissar. Jag tror dock inte att skillnaden skulle bli så särskilt stor.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Om jag ska lägga in några nya infallsvinklar till diskussionen så tänker jag mig:

Fördelar:
*Yngre lag gynnas? (yngre lag orkar generellt mer och lagen klarar förhållandevis bättre av att spela på färre spelare)

*Fler spelare får spela både inne och ute

Nackdelar:
*Lag med 12 spelare tvingas ta bort 2 spelare från sin trupp (känns spontant väldigt tråkigt)
*Färre spelare får spela final/gå långt (färre spelare = färre som får spela final inför storpublik)
*Mindre speltid för tjejer? (om lag chansar utan tjejavbytare och inte vill riskera skador)
*Lägre kvalité på brännbollen? (trötta spelare, färre specialister, lägre tempo i matcherna eftersom att spelare måste "vila" mer mellan slagen)
*Tjejcupen dör ut? (med färre avbytare kanske tjejerna rekommenderas att avstå tjejcupen för att kunna vila)


Tyvärr kommer jag inte på fler för- eller nackdelar för tillfället när jag skriver detta inlägg kl. 01.00, parallellt med Montreals slutspelsmatch. Så nu litar jag på att ni läsare kommer med alla infallsvinklar som jag och "Frasse" har missat att ta upp. 


I vänsterspalten lägger jag in en omröstning angående vilket antal spelare som ni tycker är det mest optimala, men kommentera gärna också och ge er motivering. Att ha färre än 10 spelare tycker jag är orealistiskt, därför väljer jag att ha följande alternativ: 10, 11, 12, 13 eller obegränsat. 

Ett stort tack till "Frasse" för diskussionsunderlaget och nu hoppas jag att folk ger sig in i debatten.

 
 
Ingen bild

Freddan

7 maj 2015 06:12

Håller inte med om att tjejerna skulle få mindre spel tid ( kan dom få mindre) tänker främst på den absoluta toppen av lag. Tycker mig sett att dom idag slår väldigt sällan.Spelar själv i ett lag som håller till på plats 3-32 under många år och ibland så har vi 3 tjejer ute runt banan samtidigt vilket jag aldrig sett bland den absoluta toppen. Så skulle tjejerna få mindre / färre tid /slag tillfällen då undrar man ju om dom alls skulle få slå någon gång under slutspels matcherna

//Freddan

 
Ingen bild

Mig

7 maj 2015 23:19

Kul ämne!
Jag tycker att 11 eller 12 spelare är lagom. Inte kul att mer än 2 killar och en tjej måste stå över utespel. Det räcker verkligen att två eller tre st gör det.
Sen insåg jag just att det vore lättare att dra ihop laget och att samla alla om man vore 10 och inte 12... Tänker då på andra cuper och träningsmatcher.
Ja det finns mycket för och emot.

 
Ingen bild

PA

8 maj 2015 08:27

Vi som har spelare i hela landet har svårt att få ihop ett lag om man inte har spelare att "välja mellan". Det gäller även för sommarcuper. 11 eller 12 spelare gör inte så mycket skillnad, men 10 var horribelt.

 
Ingen bild

Frasse

9 maj 2015 22:51

Kul med omröstning!
Tråkigt att så många inte kommenterar vilka argument som gör att de väljer att rösta som de gör.

Jag lägger dock på ett vedträ till i frågan genom denna kommentar(ursäkta om ni tycker att den blev lång).

*Jämnare matcher
Det jag menar är att jag tror att lägsta nivån hos de bästa lagen kommer att sjunka med 10 spelare eftersom att de inte har tillgång till ”specialister” i lika hög utsträckning. Dessutom kommer de 1-2 spelarna som inte får plats i dessa bra lag att höja standarden på lagen under vilket gör att deras högstanivå kommer att ligga kvar och för vissa fall även höjas.

*Yngre lag gynnas? (yngre lag orkar generellt mer och lagen klarar förhållandevis bättre av att spela på färre spelare).
Håller jag med om.

*Fler spelare får spela både inne och ute.
Håller jag med om till fullo. Jag tycker att det är slöseri att låta så bra brännbollsspelare bli specialister i topplagen. Istället skulle dessa få mer framträdande/mer speltid i lag just under toppen. Jag tycker att meningen med brännbollen är att man ska spela brännboll och att då ha fyra som tittar på i utespelet och fyra avbytare i innespelet känns för mig helt meningslöst.

*Lag med 12 spelare tvingas ta bort 2 spelare från sin trupp (känns spontant väldigt tråkigt).
Håller jag med om men känns för mig inte som ett tungt argument. Eventuellt är jag ute på hal is då jag inte kan styrka det jag skriver nu men min tro är att när lagen gick från 10 till 11 spelare och framför allt 11 till 12 så var det framförallt topplagen (8 bästa) som såg till att förstärka sina lag med nya spelare(specialister) från andra lag medans alla andra spelade vidare på 10 eller 11 eventuellt tog in någon halvbra kompis. Självklart ska vi heller inte några veckor innan yran ändra en sådan här regel utan gå ner till 11 spelare nästa år och sedan till 10 året efter eller två år senare. På samma sätt som topplagen anpassade sig när antalet stegvis höjdes kommer de att anpassa sig igen.

*Färre spelare får spela final/gå långt (färre spelare = färre som får spela final inför storpublik).
Kanske men det kan också bli så att utökad trupp gör att alla ”gamla” lag genom ett par stjärnnyförvärv från kommande topplag gör att dessa under lång tid parkerar i toppen och att bara ett fåtal ny spelare får spela finaler.

*Mindre speltid för tjejer? (om lag chansar utan tjejavbytare och inte vill riskera skador).
Svårt att veta. Tror att det kommer att vara väldigt olika i lagen. Dock kan man konstatera att detta ”bara” är ett stort problem för lag som ska gå till kvartsfinal eller längre. Jag tycker att detta vägs upp av att publiken kommer att få se fler bra lag med fler spännande matcher.

*Lägre kvalité på brännbollen? (trötta spelare, färre specialister, lägre tempo i matcherna eftersom att spelare måste "vila" mer mellan slagen).
Kan så vara men jag tror att den stora massan(publiken) framförallt vill ha spänning i så många matcher som möjligt och inte maskiner som sällan missar/gör bort sig. Jag är helt på det klara med att denna förändring inte är lika omtyckt bland topplagen som bland den breda publiken därför tycker jag att det är glädjande att så pass många i omröstningen ändå tycker att 10 spelare är bra. Här ska tilläggas att det är underbart att poängblocken äntligen kommer fram då de själva är den ensamt största förändring som gynnar publiken mest.

*Tjejcupen dör ut? (med färre avbytare kanske tjejerna rekommenderas att avstå tjejcupen för att kunna vila).
Kanske kommer de att rekommenderas avstå men då tycker jag att argumentet som jag hade angående trötta spelare att seedade lag kan stå över gruppspelet även fungerar här. På detta sätt kan tjejerna koncentrera sig på tjejcupen på fredagen. Här är det dock svårt att uttala sig och jag skulle helst vilja att frågan ställdes till tjejerna hur de ser på problemet(om det är något problem) och vad de har för förslag för att förbättra.

/Frasse

 
Ingen bild

Salmingbloggen

11 maj 2015 18:17

Tyvärr verkar det väldigt svårt att få folk att engagera sig i diskussioner. Jag har försökt många gånger och på olika sätt för att få igång fler att komma med åsikter, men tyvärr är det betydligt mindre än man önskar sig.

Därför blir jag alltid lika glad när någon kommer med åsikter, precis som du har gjort nu. Jag tror att alla uppskattar när det kommer in åsikter utifrån som ger fler infallsvinklar än att bara jag matar på med mitt synsätt, så jag pushar än en gång för att fler ska vädra sina åsikter!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Strutsboa - 2 september 2023 20:00


Grupp AMagnum P.I - Äh, nu tar vi helg! 67-27High rise - Fjöl av 77-69Magnum P.I - Plakat pirat 81-61 High rise - Äh, nu tar vi helg! 67-36Fjöl av - Magnum P.I 83-56Plakat pirat - Äh, nu tar vi helg! 52-39High rise - Plakat pirat 114-42Plakat pirat...

Av Strutsboa - 13 augusti 2023 08:13


Grupp AMagnum P.I. - Äh nu tar vi helg 76-20Fjöl av - High rise 77-61Magnum P.I. - Fjöl av 68-67High rise - BCZ 88-61BCZ - Fjöl av 78-53High rise - Äh nu tar vi helg 92-24High rise - Magnum P.I. 99-51BCZ - Äh nu tar vi helg 78-33Magnum P.I. - BCZ 74-...

Av Strutsboa - 26 juli 2023 08:05

Sigrid Wennstedt - Årets kvinnliga spelare   Emil Granberg - Årets manliga spelare   Simon Aho - Årets MVP   32-delsfinal Tjuvstart - Team mellanmjölk 57-55 Atlas - Bortamatch 65-54 The Woodsmen - Mayhem BK 53-50 Juffas Jubbar - Känd och ut...

Av Strutsboa - 19 juli 2023 17:07

Bollnäslaget Scramble (BrännWinn och BK Sneslag) vann Lingbolyran efter vinst mot Kastastrof i finalen.Flerfaldiga vinnarna Band of ballers deltog inte. Andra lag från Bollnäs var bland annat BK Repsej, Juffas Jubbar och BK Bekå.BK Repsej åkte ut mot...

Av Strutsboa - 2 juli 2023 14:53


  Grupp ABK Rel - Fjöl av 73-68Serva den som Borg - Äh, nu tar vi helg 63-34BK Rel - Serva den som Borg 84-58Fjöl av - Äh, nu tar vi helg 68-31BK Rel - Äh, nu tar vi helgServa den som Borg - Fjöl av 83-70 Grupp BHigh rise - Average Joes 72-64Saml...

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards