Salming

Direktlänk till inlägg 13 maj 2015

Hur många spelare bör vara max i ett lag? del 2

Av Strutsboa - 13 maj 2015 12:49

Diskussionen kring hur många spelare man bör få vara i ett lag har tyvärr inte riktigt tagit den farten som jag önskade, men i omröstningen här på bloggen har det i alla fall kommit in 28 st röster. I det här inlägget tänkte jag därför presentera hur resultatet ser ut just nu och jag har även gjort en intervju med Mikael Samuelsson som sitter med i Iksu brännboll, för att få höra hur han tänker kring ämnet.

Resultatet efter 28 röster:

10 spelare = 8 röster (28.6%)
11 spelare = 7 röster (25.0%)
12 spelare = 12 röster (42.9%)
13 spelare = 1 röst (3.6%)

Som vi kan se så vill alltså flest att det ska ligga kvar på 12 spelare, men samtidigt så vill 53.6% (om man lägger ihop rösterna för 10 och 11 spelare) ha till en minskning av maxantalet.

Man ska alltid ifrågasätta undersökningar och omröstningar och försöka förstå om det kan finnas bakomliggande faktorer som påverkar utfallet i en omröstning. I och med att den här diskussionen startade kring att en person ville sänka maxantalet, så skulle man kanske kunna tänka sig att denna omröstning i första hand har engagerat personer som vill få till en förändring. De som tycker att det är bra som det är nu kanske inte i samma utsträckning känner att en omröstning är lika viktig. Men jag måste erkänna att jag är lite överraskad över utfallet på omröstningen.


Jag presenterade resultatet för Mikael Samuelsson i Iksu brännboll och han har dessutom följt diskussionen som har förekommit, nedan kommer min intervju med Mikael:


Hur ser du på frågan kring max antal spelare i lag, tycker du att det är lagom nu eller ser du gärna en ökning eller minskning i framtiden?


- IKSU brännboll har ju inte valt att ändra antal spelare i år och det var inte någon längre diskussion i frågan heller. Jag upplever att 12 spelare känns hyfsat optimalt. Om man drar en parallell till andra sporter, som fotboll till exempel, där man har tre byten på 11 spelare (även om det är engångsbyten) så skulle ju proportionen snarare stämma med 11 spelare i laget. Men å andra sidan om man jämför med sporter med mer liknande intensivitet och typ av löpningar som innebandy eller basket så har man fria byten.

 

Jag tror också att det för spelets utveckling är positivt att ha utrymme för specialister i laget, något som jag tror blir svårt om man enbart har 11 spelare eller ännu färre. Med färre spelare har man också, förutom att man inte rymmer fler specialister i laget, sämre möjlighet att spara spelare tills det är det bästa läget att låta den slår. Detta om något kommer ännu mer medföra att lag kommer premiera spelare som har ett bra grundslag, dvs mer samma typ av slagare. Om detta är positivt eller negativt kan ju vara vilket som men jag upplever inte att det utvecklar sporten.

 

Alternativet att ha 10 spelare som gräns känns orimligt då man antingen bara kan ha en kille som avbytare eller ingen tjej som avbytare och det tror jag varken gör spelet roligare eller är positivt för sportens utveckling. Vad jag däremot håller med om i argumenten för färre spelare är att det gör det möjligt att pressa i utespelet för att tvinga spelarna att bli trötta och måsta gå direkt till slagplattan för att slå igen. Och fler alternativ och påverkansmöjlighet som utelag upplever jag som positivt.

Det är få som har röstat än, men just nu har 53.6% röstat för att de vill se en sänkning av maxantal spelare i ett lag. Hur gör man om man vill försöka vara med och påverka och tror du att en sänkning kan vara aktuell i framtiden?

 

- IKSU brännbollsektion är en rätt liten sektion som historiskt sett har haft svårt att få medlemmar då brännbollsspelare inte har sett poängen med att vara medlemmar i en IKSU sektion när de bara går ut när de vill och spelar brännboll på en gräsplan. På grund av detta har sektionen oftast bara bestått av styrelsen. Vi upplever inte detta som något positivt och är ständigt intresserade av fler som vill engagera sig inom IKSU brännbollsektion. Det är därför en väldigt viktig fråga som du ställer.

 

Det bästa tillvägagångssättet om man vill engagera sig i sektionen är att följa vår officiella sida på facebook (klickbar länk) där vi har mest frekvent uppsikt. Där kan man komma i kontakt med oss i styrelsen och berätta hur man vill engagera sig. Det får väldigt gärna vara inom styrelsen men vi har även pratat om att vi vill utveckla arbetet inom sektionen utanför styrelsen. Vad gäller just regler kom vi på väldigt sent i våras att det naturligtvis måste vara många inom sporten som inte sitter i styrelsen men som ändå vill engagera sig i arbetet med regler. Därför bjöd vi in till ett allmänt regeldiskussionsmöte. Tyvärr nådde vi inte ut med den informationen till alla som var intresserade och hoppas därför kunna erbjuda ett ännu mer allmänt möte nästa år. Vill man vara helt säker på att få ta del av alla viktiga diskussioner så gör man klokt i att ta kontakt med oss diskutera hur man vill vara med och engagera sig.

 

När det gäller just antalet spelare så vill vi i sektionen att brännbollen ska utvecklas som sport och vi väljer ju att lyfta de regelfrågor som vi upplever diskuteras av brännbollsutövare. Inför i år var spelarantal inte en sådan fråga men som det verkar nu kommer det vara det till nästa år. Sedan är det styrelsen som bestämmer om regeln ska ändras eller inte. Så om spelarantalet kommer ändras inom en nära framtid eller inte beror helt på vad medlemmarna i styrelsen tycker utifrån den vision vi har för sporten. Jag skulle gissa att de rimliga alternativen är att det antingen kommer stanna på 12 spelare eller möjligtvis sänkas till 11. Men det beror ju naturligtvis även på vilken styrelse som väljs till nästa år.


Vi på Salmingbloggen tackar Mikael för att han tog sig tid att svara på dessa frågor och vi hoppas att våra läsare tycker att detta gav ytterligare en dimension till diskussionen. Vi vill även pusha för att engagera sig i IKSU brännboll om ni har möjlighet, för det är alltid bra med nya infallsvinklar och nya "friska fläktar". Känner man att det tar för mycket tid att sitta i styrelsen så kan man, precis som Mikael nämner, engagera sig på andra sätt.

Slutligen vill vi såklart ha in fler kommentarer i diskussionen och jag hoppas att detta inlägg kan ha bidragit till att få lite fart på den igen.

 
 
Ingen bild

Jesper

13 maj 2015 16:27

För att dra in lite matematik i det hela så är felmarginalen på 12 spelare rösten (42% med 28 totala röster) ungefär 19% och på de andra två 16%. Så undersökningen är ju för liten för att vara tillförlitlig. Dock intressant ändå!

 
Ingen bild

Hallster

13 maj 2015 22:03

Boa: alla vet att du driver din egen agenda här. Finns ingen allmänt driv på att ändra antalet spelare.

 
Ingen bild

Eric Boström

13 maj 2015 22:56

Hallster: Jag är alltid öppen för kritik, men jag måste erkänna att den där kommentaren kom väldigt oväntat och jag tror att du antingen har missuppfattat diskussionen eller missat hur den startade.

Till att börja med kan jag ärligt säga att jag inte bryr särskilt mycket om det är 10, 11, 12 eller 13 spelare som är maxantalet. Oavsett max antal spelare så är det lika för samtliga lag och någonting alla får anpassa sig efter. Om jag måste välja så skulle jag nog säga att 12 spelare är en bra balans och jag skulle mest troligt rösta för det om det var en riktig omröstning idag i frågan.

Det var signaturen "Frasse" som tog upp ämnet på brännbollsforumet och jag gillar alltid när folk kommer med ämnen de vill diskutera. För det blir tyvärr oftast jag eller Jesper (tidigare Gustav) som skriver en massa, men man får inte så mycket åsikter utifrån. Därför är jag medvetet väldigt positiv när folk utifrån startar en diskussion och jag försöker bidra genom att lyfta upp det på bloggen.

"Frasse" argumenterade för en minskning av max antal spelare och jag argumenterade i mitt inlägg EMOT en minskning. Så jag förstår inte riktigt vad du menar med att jag skulle "driva min egen agenda" här.

Däremot är jag ingen journalist, så det är mycket möjligt att det jag skriver ibland feltolkas pga brister i mitt skrivande, men jag trodde verkligen inte att någon skulle få uppfattningen att jag skriver dessa inlägg som någon form av "kampanj" för en förändring.

 
Ingen bild

Frank

13 maj 2015 23:45

Hallster: Spelar du bara dum eller är du hjärndöd? Va då egen agenda?

 
Ingen bild

Frasse

14 maj 2015 23:04

Bra initiativ till intervju/pratstund och kul att någon vågar sticka ut hakan ”lite” och säga vad den tycker. Sedan är det tråkigt att ”Hallster” inte är läskunnig utan bara tycks kunna skriva. Mitt förslag till personen i fråga är att den startar en egen brännbollsblogg och på så sätt kan vinkla sina inlägg på vilket sätt den behagar.

När vi nu diskuterat(eller vad detta ska kallas) och ett antal argument för olika alternativ kommit fram(vilket var min förhoppning) skulle jag vilja fortsätta så här.

Det vore intressant om man på något sätt kunde undersöka hur lagen tänker i frågan. I omröstningen kan man inte se vilka som röstat och framförallt inte varför de röstat som de gjort. Argument som ”jag röstade på 10 för att då tror jag att vårt lag har större chans att gå längre eller vinna cupen” är inget argument som är intressant. Inte heller tycker jag att argument som ”jag röstade på 12 för vi är 12 spelare just nu och vill inte säga nej till någon”. Det man måste koncentrera sig på är vad man tror är bäst för cupen och sedan får man ändra efter det.

Samtidigt tycker jag att man också borde försöka ta reda på hur publiken/den stora massan tänker i denna fråga. Bryr de sig inte ett smack? Vill de att det ska vara många specialister i varje lag där det blir färre topplag men å andra sidan hejdundrande tillställningar. Jämförelse kan göras med spanska ligan i fotboll. Där finns det två storklubbar med fantastisk inramning när de möts. Bakom dessa ett par tre bra/hyfsade lag och sedan inte så mycket mer. Ett annat alternativ är att publiken inte tycker att brännbollslagen behöver bli bättre utan hellre vill att topplagen blir så många som möjligt med få spelare i varje lag.

När man sedan har svaret på denna fråga(anledning till varför man tycker som man tycker måste framgå) från lag och publik blir det upp till styrelsen att fatta beslut. Om båda tycker lika blir det ett enkelt jobb för styrelsen medan det blir svårare om det skiljer sig. T.ex hur mycket makt ska man ge till publiken? Hur mycket skadar det cupen att inte rätta sig efter den stora massan?...

Som lök på laxen eller grädde på moset slänger jag in detta alternativ och ser om någon nappar:

Som alternativ till regeländring är att kommer man in som siste man blir man tvingad att slå även om avbytare finns. Detta har dock problemet att regeln är svårformulerad(skador m.m) och framförallt svår för domare/lag i gruppspel att tillämpa/förstå. Detta skulle dock ge en extra tvist på dagens spel(eller bara krångla till det).

/Frasse

 
Ingen bild

Salmingbloggen

15 maj 2015 16:44

Väldigt intressant vinkling Frasse och det är svårt att veta vilka man ska ta i hänsyn mest till. Publiken, spelarna eller sporten brännboll? Det finns egentligen för- och nackdelar för samtliga parter hur man än vrider och vänder på reglerna.

Däremot tror jag att det är väldigt bra att det kommer in kommentarer i stil med din. Nu tror jag att de som sitter i Iksu brännboll försöker tänka på alla aspekter, men det kan nog lätt bli att man ibland glömmer bort t.ex vad publiken kan tänkas tycka om en förändring.

Hur man sen skulle undersöka saken är nästa problem, men jag tycker att det är kul att nya infallsvinklar kommer upp till ytan.

 
Ingen bild

Sami

15 maj 2015 17:37

Jag tror att 10-11 spelare skulle göra cupen mer publikvänlig, som ni tagit upp är det många specialister som ryms i lagen i nuläget och det gör att toppen varierar mindre.
Överraskningar och skrällar leder till att taggen hos fler personer runtomkring ökar i det långa loppet vilket jag tror skulle leda till en ökning av antal lag på lång sikt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Strutsboa - 2 september 2023 20:00


Grupp AMagnum P.I - Äh, nu tar vi helg! 67-27High rise - Fjöl av 77-69Magnum P.I - Plakat pirat 81-61 High rise - Äh, nu tar vi helg! 67-36Fjöl av - Magnum P.I 83-56Plakat pirat - Äh, nu tar vi helg! 52-39High rise - Plakat pirat 114-42Plakat pirat...

Av Strutsboa - 13 augusti 2023 08:13


Grupp AMagnum P.I. - Äh nu tar vi helg 76-20Fjöl av - High rise 77-61Magnum P.I. - Fjöl av 68-67High rise - BCZ 88-61BCZ - Fjöl av 78-53High rise - Äh nu tar vi helg 92-24High rise - Magnum P.I. 99-51BCZ - Äh nu tar vi helg 78-33Magnum P.I. - BCZ 74-...

Av Strutsboa - 26 juli 2023 08:05

Sigrid Wennstedt - Årets kvinnliga spelare   Emil Granberg - Årets manliga spelare   Simon Aho - Årets MVP   32-delsfinal Tjuvstart - Team mellanmjölk 57-55 Atlas - Bortamatch 65-54 The Woodsmen - Mayhem BK 53-50 Juffas Jubbar - Känd och ut...

Av Strutsboa - 19 juli 2023 17:07

Bollnäslaget Scramble (BrännWinn och BK Sneslag) vann Lingbolyran efter vinst mot Kastastrof i finalen.Flerfaldiga vinnarna Band of ballers deltog inte. Andra lag från Bollnäs var bland annat BK Repsej, Juffas Jubbar och BK Bekå.BK Repsej åkte ut mot...

Av Strutsboa - 2 juli 2023 14:53


  Grupp ABK Rel - Fjöl av 73-68Serva den som Borg - Äh, nu tar vi helg 63-34BK Rel - Serva den som Borg 84-58Fjöl av - Äh, nu tar vi helg 68-31BK Rel - Äh, nu tar vi helgServa den som Borg - Fjöl av 83-70 Grupp BHigh rise - Average Joes 72-64Saml...

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards