Salming

Alla inlägg under juni 2015

Av Strutsboa - 7 juni 2015 01:02

Östersundslaget Fastball som under namnet Bo Kakkes orkester har vunnit i Ånge de tre senaste åren fick i år se sig slagna i finalen av hemmalaget Haikinens. Salmingbloggen ringde Per Frank som för dagen representerade Bo Kakkes.

Förlust i finalen? Berätta!
Haikinens började att slå och gjorde det bra trots sista slagare ett par gånger. Inte fullt så stabilt utespel av Bo Kakkes som jag skulle önska. Några fler lyror och bränningslägen fanns men det är svårt när det bara är 25 meter på långkon. Bo Kakkes slog fler lyror och det blev avgörande.

Just det. Ånge har lite andra regler än andra turneringar. Är det något mer som skiljer angående reglerna?
Ja det är bara 2x10 minuter i stället för 2x12. 2 missade slag=bränd genom hela turneringen. 10 meter till kortslag och lite annorlunda utformad bana. 25x20 meter mot 28x20 meter. Bredare i början men smalare bakåt. Platt slagträ i gruppspelet. Man får inte använda egna slagträn så i dag när det regnade var det livsfarligt när remmarna lossnade. Dom röda 90-talsträna som vi hade i gruppspelet och kvartsfinal hade dock rem med skruv så dom var helt okej. Ånge IK har inte uppdaterat reglerna sen 1997 så det är max 10 spelare i laget.

Några fler ursäkter till att ni inte vann?
Ha ha! Inga ursäkter alls. När det var vår tur att slå så gjorde vi det inte tillräckligt bra. Haikinens var värdiga vinnare. För två år sen när vi krossade dom i finalen gnällde dom och maskade en hel del. I dag var dom hur trevliga som helst och var bättre än oss. Hoppas att deras vinst taggar fler lag att delta. Det visar ju på att det går att slå utsocknes lag.

Appropå det. Bara 27 lag i år? Det har väl varit drygt 100 lag som mest?
Ja det har varit 97 lag som mest, men har minskat rejält sista åren. Jag har förgäves försökt att föra en dialog med arrangörerna för att göra turneringen bättre. Gav upp för tre år sen. 2009 sponsrade jag Ånge IK med 8 slagträn. 4 blå och 4 gula. Av dom såg jag 2 blå i dag på de fyra banor som används.
Största tappet beror på att många företag lagt ner och att fler gymnasieungdomar väljer Östersund eller Sundsvall i stället för Ånge. Urbaniseringen har också ställt till det. Förr hade byar som Sörhångsta, Parteboda, Naggen, Ovansjö och Alby lag. Efter år 2000 dog brännbollen ut i Jämtland så där försvann 5-10 lag. Nu har Klövsjöslaget återuppstått så jag hoppas på lag därifrån. Hoppas också på fler lag från kommunen/länet/Umeå/Bollnäs så klart. Hela Sverige!

Men du har förut sagt att du fått igenom några önskemål som du gett arrangörerna?
Ja minuspoäng för 2 missade slag 2005 och pris till bästa företag 2013. Pris till bästa företag utgick i år. Men grattis Stinsen Bränner till det ;) Att festen (efterbränningen) skulle läggas på Ishallen, med mat och alkoholservering föreslog jag och Janne Näsström 2012. Bra att ha den där då väder och vind inte kan påverka. Visst är det mer charmigt på Tallbacken men inte när det är dåligt väder.
Det som saknats är artister som drar mycket folk. Senast det var rejält drag var när Takida spelade på Tallbacken 2004. Innan det när Smalare än Thord spelade på 90-talet. Hoppas Gott mos drog bra i kväll.


Och förslag som inte genomförts?
Långslagartävling, långkastartävling och springa snabbast har jag tjatat om sen 2004. Varför inte kopiera turneringen i Klövsjö tänker jag. Förutom tanken med företag tänkte jag mer reklam på högstadium och gymnasium.
Samt mer saker runtomkring. Turneringen har 3-lagsgrupper där bara ettan går vidare. Att nu när antalet lag sjunkit kraftigt så tycker jag att dom bästa tvåorna från gruppspelet ska gå vidare till slutspel. Inget gehör där heller. Prissumman på 1500 kr till laget som vinner har jag alltid tyckt är i underkant. Lite mer sponsorer borde kunna gå in. Öppen poängräkning med pingisblock så att publiken ser vad det står.

Några nya tips till arrangörerna i dag?
Förutom föregående som inte genomförts. Kanske ändra datum så kanske fler lag från Umeå/Bollnäs/Klövsjö kommer hit? Helgen innan midsommar kanske?
Ändra namn till "Brännbollsyran Ånge" och ha ett samarbete med Umeå, Bollnäs och Klövsjö. Nackdelen är väl att Träslaget är ett inarbetat namn men om alla arrangörer skulle gör reklam för varandra skulle det nog fungera.
Att följa utvecklingen och ha koll på dom nya reglerna. Mest angående slagträn.
Personligen tycker jag på ett sätt att Träslaget har ett bra datum förutom att det krockar med Dalaslaget i Borlänge.
Men jag kan ha fel.

Bloggen tackar Frank för intervjun och nedanstående resultat och bilder!

Kvartsfinal
Bo Kakkes Orkester - Krankelibrankelfnatt  65-23
Stinsen Bränner - Vilken jävla cirkus!  55-42

Haikinens - Outburned  58-27

Svampen är torr - Kommer inte Jocke i år heller?  62-27


Semifinal

Bo Kakkes Orkester - Stinsen Bränner  64-54

Haikinens - Svampen är torr  51-45


Final

Haikinens - Bo Kakkes Orkester 56-49

Mästarna Haikinens
 

Stinsen Bränner
 

Best in show: Vilken jävla cirkus!
 

Av Strutsboa - 3 juni 2015 17:16

Vi i Salming vill tacka våra sponsorer: Intersport, EG Specialsnickerier och Salming!

Framförallt huvudsponsorn Intersport har hjälpt oss på ett fantastiskt bra sätt!

Tusen tack!

                           

 

Av Strutsboa - 3 juni 2015 13:47

Eftersom att jag inte riktigt fick med allt jag ville skriva om senast när jag kommenterade övriga lag så kommer här ytterligare ett inlägg om det.

 

8 nya seedade lag i år!
- Bränn inte bullen, Burnouts, Västteg klass 3b, Skogsägarna, Plakat Pirat, Högst är större än längst, Oense och Hårt och fort!, är de 8 lagen som var oseedade ifjol, men som i år tog en seedningsplats. Stort grattis till alla er!

Kom till sekretariatet, Herman och hans hund, Smashboosters, Boston bruins, Peace paus, Fastball och Glada Dansken BK tappade sina seedningsplatser. Det kommer med andra ord finnas flera duktiga oseedade lag nästa år. Extra tråkigt att Sekretariatet bröt sin fantastiska svit med seedning i typ 100 år i rad, men jag hoppas att dom börjar på en ny svit nästa år!

Stolpe ut för BK Rel!
- För andra året i rad så förlorade man semifinalen med 1p och årets semifinal avgjordes på matchens sista slag. Det här var 8:e året i rad som BK Rel inte vinner brännbollsyran, vilket nog många inte skulle trott på om man sa för 8 år sedan. Laget har som sagt haft marginalerna mot sig under flera år, men 0 titlar och 1 final på 8 år är lite förvånande måste man ändå säga.

"Tidernas match?"!
- Semifinalen Salming-BK Rel har av många benämnts med saker i stil med "tidernas match" och den hör nog hemma där uppe i toppen någonstans i alla fall. Två väldigt bra lag möts, båda lagen spelar bra i ganska tuffa förhållanden och matchen är jämn från start till mål. Som extra krydda avgörs matchen som sagt i matchens sista slag.

Jag avslutar med ett par citat:
"Jag ställer mig upp efter den matchen och säger: "Vilken jävla match"
"Semi-finalen mot Rel var riktig brännbollsporr. Kan vara det bästa match jag sett!"
"Värsta jag har varit med om, hade 200 i puls under hela matchen och då är jag ganska neutral dessutom"

Tunga fall i seedningslistan!
- Esox, Boston och High rise blev ifjol: 5:a, 7:a och 8:a, men är till nästa år: 32:a, oseedade och 31:a. Det finns med andra ord flera väldigt duktiga lag som är lågt seedade (eller oseedade) nästa år, vilket kan röra om en del i grytan när lottningen sker.

Sehlberg till kvartsfinal!
- Väldigt imponerande av Sehlberg att gå hela vägen till kvartsfinal mot BK Rel, där krafterna dock tog slut. Särskilt starkt med tanke på att duktiga Therece Abnersson skadade sig under tjejcupen och inte kunde delta.

Brännbollsutopi når sin första 8-delsfinal!
- Om inte mina papper sviker mig så är det första gången som Brännbollsutopi når till 8-delsfinal! Laget har funnits under många år och det är alltid roligt när sådana lag når nya framgångar! Om jag har fel information i detta så får någon gärna rätta mig, men jag tror att det ska stämma.

Av Strutsboa - 3 juni 2015 02:00

Salming tog alltså sin fjärde raka seger i brännbollsyran och i det här inlägget tänkte jag gå igenom lite av vår turnering.

Som lagledare så har alla skador på försäsongen varit ett ständigt orosmoment och det ledde i slutändan till att vi ställde in vårt deltagande i förcupen. När väl Yran startade kom samtliga spelare till spel, men flera av spelarna var långt ifrån skadefria. Detta gjorde att vi fick tänka till ordentligt över hur vi skulle matcha vårt lag för att inte riskera att spelarna med skadekänningar skulle gå sönder helt. Vi valde därför medvetet att spela mindre med Johan, Olof, Hanna och Veronica för att deras skador inte skulle förvärras. Trots att vi spelade sparsamt med dessa spelare så slet ändå både Veronica och Olof upp sina skador under slutspelet. Eftersom att både Hanna och Veronica var så osäkra kort, och att Alicia dessutom spelade i tjejcupen, så valde vi stundtals även att vila Alicia lite extra för att inte riskera att även hon gjorde illa sig. 

Med tanke på att vi har 12 duktiga spelare, så tror jag inte att vi blev så mycket sämre som lag av detta. Utan jag vill mest förklara varför vissa spelade mindre, eller i vissa fall inte alls, i vissa matcher. 


Gruppspelet finns det egentligen inte så mycket att säga om, men Johannes varvade (som vanligt) på yrans första slag och ett av lagen i vår grupp valde att lämna WO i den sista matchen. Med tanke på att vi hade några spelare med skadekänningar så kändes det bara som någonting positivt för vår del. 


I 32-delsfinal ställdes vi mot det legendariska laget Hermii vänner (klicka här för att läsa mitt reportage om dom). Matchen spelades i medvind och Salming började som utelag. Hermii vänner åkte på 2-3 utebränningar och Salming lyckades därefter spela av matchen på ett bra sätt. Resultatet skrevs till 80-21.

Därefter väntade 16-delsfinal mot segrarna av Herman och hans hund och Högst är större än längst. Vi hann se sista 7-8 minuterna av matchen och vi fick se en ganska hetlevrad match där Högst till sist kunde vinna med 66-57. Högst ledde med 16p i halvtid och Herman tog alltså in 7p, så det var bra innespel av båda lagen. Högst hade med andra ord återtagit seedningen som man hade tappat ifjol och nu väntade en repris från 2012 när Salming vann kvartsfinalen.

Matchen spelades på samma bana som där Högst slog ut BK Rel på 2012, så det var nog med positiv känsla som laget gick in i 16-delsfinalen mot Salming. Salming vann lotten och matchen hann knappt börja innan Högst hade bränt ut sig två gånger. Därefter började dock Högst spela betydligt bättre och man klarade sig runt i resten av sitt innespel. I brännboll kan det gå snabbt och kanske blev det en liten urladdning i seedningsmatchen mot Herman. Även i den här matchen såg innespelet stabilt ut för Salming, man var egentligen aldrig under press och lyckades till sist vinna med 87-53.

Efter segern mot Högst så väntade den årliga traditionen, dvs 8-delsfinal mot Kontroll (3:e året i rad nu) och matchen skulle spelas på bana 13 i stark medvind. Pga den starka medvinden så flög slagen på uppvärmningen in i bana 11, så arrangörerna valde därför att flytta matchen till bana 8 (också medvindsbana). Salming förlorad lotten och började således att slå. Tack vare den starka medvinden så öppnades det stora ytor i utespelet och Salming tog till vara på dessa ytor. Faktum är att det är nog en av våra bättre matcher vi har spelat och ledningen i halvtid var 30p (delvis tack vare en varvning av Johannes). Kontroll tog sig runt utan utebränning, men Salming vann i slutändan matchen med 81-60.

       

Därefter bar det av mot finalbanan där kvartsfinal mot Svinto väntade. Salming vann lotten och började ute. Efter bara ett par minuters spel så åkte Svinto på en utebränning och i det läget så trodde vi nog att det skulle komma 1 eller 2 utebränningar till, men Svinto lyfte sitt spel och redde ut resten av halvleken. Nu krävdes det "bara" att ta sig runt för att vinna, men den vunna lotten skulle snarare visa sig vara en förlust eftersom att motvinden började tillta. Slagandet som hade sett så stabilt ut hittills under turneringen ställdes nu på rejäla prov och under några minuter var motvinden kraftfull. Salming hamnade som sista slagare en gång, men Hanna Elfving var säkerheten själv när hon hissade upp bollen till himmelen! Efter det avtog vinden en aning och slagandet blev dessutom bättre och de sista minuterna kontrollerade Salming matchen ganska bra. Slutsiffrorna skrevs dock endast till 76-72.

I semifinal väntade mesta mästarna BK Rel. Inför säsongen så har i princip alla tippat Salming eller BK Rel som segrare och både inför och efter yran så har många pratat om det här som den "moraliska finalen". Salming vann lotten och fick börja ute. Motvinden var inte lika påtaglig som i innespelet mot Svinto, men det var ganska tuffa förhållanden att slå i. BK Rel slog okej, men inte felfritt. Man blandade några fina markbollar, med några onödiga bränningar. Vid ett tillfälle var BK Rel faktiskt sista slagare, men Peter Bäckman tryckte säkert iväg bollen och löste situationen på ett bra sätt. Rel tog sig runt utan utebränning, men ledningen var "bara" 3p i paus.

Salming hade med andra ord allt i egna händer, men att dels klara sig undan utebränning mot Rel i ganska tuffa förhållanden och dels gå +4p kan vara lättare sagt än gjort. Salming hissade egentligen väldigt bra under hela semifinalen, men för många missade markbollar inledningsvis gjorde att underläget inte krympte. Ungefär halvvägs in i innespelet började dock markbollarna sitta bättre och sakta men säkert tog man in poäng efter poäng. När tidtagaruret visade 11.50 så var matchen oavgjord. Sista slagare på tid och två spelare på sista kon, vid oavgjort resultat skulle BK Rel vinna matchen eftersom att de avslutade som utelag. Träff och 2 spelare in och Salming skulle vinna med 1p. Eric lyckades få iväg en träff och båda spelarna hann in, vilket gav en seger för Salming!

I den andra semifinalen spelade Dom Röda-BCZ, så det var spännande att se om det skulle bli en finalrepris från ifjol mot BCZ eller om Dom Röda skulle ta sig till sin första final. Det blev de sistnämnda som tog sig till final efter 2-1 i utebränningar.

Återigen vann Emil lotten för Salmings del. På något sätt kändes det rättvist med tanke på att Salming under de tre senaste åren hade förlorat lotten i 5 av 6 semifinaler och finaler.


Dom Röda slog okej, men hamnade i knipa flera gånger. Men stensäkert slagande av framförallt Markus Karlberg (sista slagare 3 ggr), gjorde att Dom Röda kunde klara sig ifrån utebränningar. Med tanke på att man under långa stunder var ganska pressade så fick man inte så många lägen till markboll som man kanske hade önskat sig. Men att undvika utebränning i ganska tunga förhållanden i en final är alltid en bra prestation! Ledning med 5p i halvtid för Dom Röda och det krävdes en bra insats för Salming för att vända detta underläge.

Precis som i semifinalen mot BK Rel så satt hissarna bra för Salming, men markbollarna missades ofta till en början. Även här tog det några minuter innan poängen började trilla in för Salming. Efter ett tag lossnade det dock ordentligt, markbollarna satt klockrent och flera gick det till och med att springa på. Samtidigt som Salming dessutom fick en del ickelyror på hissar (bland annat efter ett jätteslag där Johan slog över bakspelaren). Med sista slagare på tid ledde Salming med 3p och hade två spelare på sista kon. Men för att inte riskera någon form av missförstånd och eventuella bränningar på ett sämre slag, så valde jag att medvetet missa det sista slaget så att en sådan situation inte skulle uppstå. Seger med 2p för Salming alltså och 4:e raka segern!

               

Om jag ska lyfta fram några spelare så är jag grymt imponerad över hur Oskar och Alicia levererade under hela lördagen. Trots att de bara är 17, respektive 18 år gamla och aldrig tidigare gått längre än till 16-del, respektive 8-del så hade de nerver av stål i såväl semifinal som final där de var i princip prickfria. Egentligen förtjänar samtliga spelare beröm och alla hade en stor del i årets seger.

Salming efter fjärde raka segern  (Foto av Kalle Prorok)
 

Vi i Salming vill samtidigt också passa på att tacka alla som har hejat på oss under helgen och gratulerat oss efter vår seger. 

Av Strutsboa - 2 juni 2015 13:57

Nu kommer den tredje delen av min analys av brännbollsyran och den kommer att behandla det mest kontroversiella i årets brännbollsyra - dvs dömningen! Först och främst vill jag poängtera att vi i Salming i år har haft väldigt flyt med domartillsättningen, så jag har ingenting att klaga på domarna som dömde våra matcher. Vi hade Ann-Gerd Sjöström i 8-delsfinal till semifinal och i final fick vi domaransvarige Joel Grundelius, så vi blev lyckligt lottade i år. Mycket av det jag skriver kommer därför att baseras på vad jag har sett eller hört om andra domare.

Till och börja med vill jag nämna att domarna alltid kommer upp i diskussionerna efter yran. Vissa år mer och andra år mindre, men det kommer alltid upp en del synpunkter om fel som har begåtts. Men i år känner jag ändå att frustrationen är större (och mer befogad?) än någonsin tidigare. Förut brukar ofta klagomål har baserats på t.ex tveksamma bränningar, snedslag eller liknande, men i år ligger klagomålen mer på att domarna är oengagerade och inte ens kan reglerna. Domslut kommer alltid att bli fel, men jag tycker att just dessa två ovanståande klagomål är saker som är viktiga att belysa och försöka ta tag i.

Förklaring till att klagomålen verkar vara större i år är nog en mix av att arrangörerna har sagt att kraftag skulle tas på domarsidan, samt att kostnaden för att spela har höjts ytterligare. Jag har hört många spelare som har nämnt att man hade överseende under de första åren med den nya arrangören, men att ju längre tid som går och ju högre kostnaden för att spela blir, desto högre krav ställer man också på att domarna ska vara bra.

Jag har som sagt själv haft tur med domarna i år, men har både sett och hört många skräckexempel. Bara för att nämna några ur huvudet:

*Spel 2-slag ickebränd i gruppspelet i tjejcupen på en bana
*Ena kvartsfinalen i tjejcupen spelades på 2-slag och den andra på 1-slag
*En domare tyckte att 12 spelare i utespelet var helt okej eftersom att "reglerna säger att man får vara 12 spelare"
*Loco Boobs tilläts spela med 9 spelare i damfinalen
*Domare dyker inte upp i tid
*Domare står och instagrammar under spelet
*Domare har inte koll på reglerna
Osv osv

Jag vet att domarfrågan ständigt är rent utsagt ett helvete att rodda ihop och tanken med detta inlägg är inte att kasta skit på vare sig domare eller arrangörer, utan snarare belysa ett problem som verkar finnas och försöka analysera hur man kan göra det bättre till kommande år.

Personligen tror jag inte att det är rätt väg att vandra att erbjuda festivalarmband till de som dömer. Visst, det leder till att domarlistorna fylls upp, men det leder även till att det i många fall blir "fel" personer som dömer. Nu generaliserar jag, men jag tänker mig att det blir många ungdomar som har huvudfokus på festivalen som då skriver upp sig till att döma.


Mitt förslag är att man ENDAST ska bli kompenserad med spelarmband av att döma. På så sätt får man domare som huvudsakligen brinner för brännboll och som är där för att spela - inte för att komma in gratis på festivalen. Nackdelen med detta är givetvis att man begränsar antalet som är intresserade av att döma, men fördelen blir att kvalitén borde höjas avsevärt. Pushar man mer för detta och ger bra dealar så hoppas och tror jag att man borde kunna fylla ut en del platser. Övrig domartillsättning bör man snarare fokusera på att anlita idrottslag än festivalbesökare.

Jag tycker att det är fel att kräva att spelare ska döma och motiveringar från spelare som man har hört i stil med att "dömer man inte själv så kan man inte klaga", tycker jag inte håller. Som det är idag så betalar man som lag minst 8*350 kr = 2800 kr, men man kan nog utan att överdriva räkna på 10 spelare i genomsnitt och då få 3500 kr. Som lag spelar man mellan 3 och 9 matcher (endast ett fåtal av lagen kommer upp till över 5 matcher). Spelar man 3 matcher så betalar man allså över 1000 kr per match för att spela brännboll och då tycker jag ändå att man kan förvänta sig att det finns domare som kan reglerna och är engagerade. 

Sedan tycker jag att det måste vara ett krav att man som domare ska vara på minst en domarutbildning. Som jag har förstått det nu så är det mer en "rekommendation" att man ska vara där. 

Utöver detta så tycker jag att man bör uppmuntra bra domare att fortsätta. Jag tänker mig att man har koll på vilka som dömer på alla banor (det har man säkert redan) och att man efteråt tar kontakt med lagledare för att få deras syn på hur domarna har varit. Jag drog tidigare alla domare över samma kam, men givetvis finns det folk som vill ha festivalarmband som är fantastiskt duktiga domare. Jag tror att man på det här sättet skulle kunna få bättre koll över vilka domare som är duktiga och vilka domare som man helst inte vill att ska döma nästa år.

Om det finns idéer på hur arrangörerna kan göra för att höja domarnivån så vet jag att samtliga inblandade (domare, spelare, arrangörer och publik) är väldigt intresserade av att höra det. Så släng gärna iväg en kommentar om det finns saker som ni själva tror kan underlätta, om jag har helt fel i mina analyser eller om vissa saker av det som jag skriver kan tänkas vara vettiga åsikter.

Slutligen vill jag tacka alla domare som gör ett fantastiskt jobb med dömandet! Utan er hade cupen inte blivit av och jag hoppas att ni som gör ett bra jobb vet vilka ni är! Domardiskussioner blir ju lätt annars att man bara säger "domarna är dåliga", men man glömmer att lyfta fram dom som faktiskt gör det väldigt bra! En stor eloge till er och jag hoppas verkligen att ni fortsätter med dömandet och att ni inte tar åt er av de negativa diskussionerna som uppstår.

I vänsterspalten har jag även lagt in en omröstning där ni kan rösta på hur ni tycker att domarnivån har varit i år, det vore roligt om så många som möjligt la sin röst där!

Av Strutsboa - 1 juni 2015 13:57

Tyvärr har jag som sagt inte kunnat se så mycket andra matcher, så mycket av det jag skriver blir saker som jag har hört och i vissa fall kanske att jag spekulerar. Om ni har rättelser eller förtydliganden att ge så tar jag ödmjukt och tacksamt emot det. Jag har ändå fått uppfattningen att folk vill läsa mina tankar, så jag försöker mig på ett inlägg även om jag egentligen inte har hunnit se tillräckligt för att göra en analys.

*BCZ-Bränn inte bullen-Booyaka i gruppspel!
- 1:an skulle få oseedat i 16-del, 2:an skulle få Boston Bruins årgång 79 i seedningsmatch och 3:an skulle bli utslagna. Det var med andra ord mycket som stod på spel i denna grupp. För tredje året i rad lottas Booyaka förresten in i en svår grupp (2014 mot Bullen och Alf Purde, 2013 mot Übermensch och Gaypolisen). BCZ drog i alla fall längsta strået i en grupp där Bullen var drabbade av skador/halvskador på ett par nyckelspelare som inte kunde spela på full fart.

*Boston Bruins årgång 79 blev oseedade.
- Yrans kanske största publiklag blev alltså oseedade i år. Semifinal 2013, kvartsfinal 2014, men oseedad 2015. Tråkig utveckling, men nitlotten drogs snarare i lottningen än i själva spelandet, även om rapporter från laget har vittnat om även spelmässig besvikelse.

Seedningsmatchen mot Bränn inte bullen spelades i motvind och med 2-slag och Bullen ledde med 2p när dom hade slagit. I grova drag kan man säga att det räckte med att undvika utebränning för att Boston skulle vinna, men motvinden blev för svår och utebränningen var ett faktum. Bullen vann med 9p och återtog således seedningsplatsen som man hade tappat ifjol.

*Lokal utslagna i 16-delsfinal

Här skulle jag egentligen nästan kunna kopiera Bostons scenario rakt av - ett bra lag, men med en dålig lottning. För BK Rel redan i 16-delsfinal är det inget lag som önskar. Precis som för Boston så har jag dock hört att laget har varit besviken med sin egen insats. Lokal som har sett väldigt stabila ut under försäsongen och åkt på få utebränningar åkte nu på två ganska tidiga utebränningar mot BK Rel och matchen var egentligen avgjord nästan i samma sekund som den startade. Kan man fortsätta med samma taggning även kommande år så kommer man definitivt att ta nya steg i utvecklingen. Även om det blev 16-del återigen så har man gått framåt mycket till i år och det finns en anledning att jag sa att jag tror att Lokal är nästa nya lag att nå semifinal i yran (men att det kan ta ett par år).

*Plakat Pirat seedade!
-
Förutom vår egen seger så är detta det som gladde mig mest under lördagen! Plakat Pirat, med lagledaren Mikael Samuelsson i spetsen, har slitit för detta i ett par år nu och är verkligen välförtjänta av seedningen! Ett väldigt taggat lag som utvecklats mycket under de senaste åren och som dessutom sprider stor glädje under yran med sin utklädnad. Stort grattis Plakat!

*Västteg till 8-delsfinal! (men det fortsätter vara stolpe ut)
-
Västteg återtog seedningsplatsen genom att gå till 8-delsfinal. 2012 åkte man mot Salming med 2p, 2013 mot High rise med 1p och 2014 mot På bana 1 med 0p. I år fortsatte uddapoängsförlusterna i och med 1p förlust mot Sehlberg i 8-delsfinal, men efter två oseedade år så är det väldigt roligt att Västteg är tillbaka där dom hör hemma. 

*Samma semifinalister i år igen!
För andra året i rad så gick Salming, Dom Röda, BCZ och BK Rel till semifinal. 


*Burnouts till 8-delsfinal!
-
Kanske årets största utropstecken på försäsongen genom en andraplats i brännbollsserien efter bland annat 3 segrar på 6 matcher mot BK Rel och seger mot BCZ i gruppspelet i förcupen. Seger mot Herman och hans hund i gruppspelet gjorde att man fick oseedat motstånd i seedningsmatchen. I 16-delsfinal slog man sedan Esox klart innan man förlorade mot Fantomen. Jag hoppas att Burnouts får ytterligare motivation av årets framgång och siktar ännu högre till nästa år!

*Svinto till kvarsfinal!
- Svinto tar sin bästa placering på många år genom att nå 5:e platsen i årets yra. För tredje året i rad slår man ut Bullen i slutspelet och i år vinner man med 2p. Tyvärr har jag inte så mycket rapporter från denna match. Utöver den starka segern så gjorde Svinto även en bra kvartsfinal mot oss i Salming, där det blev en jämn och ganska välspelad match trots tung motvind.


Fler analyser kommer under dagen/morgondagen...

Av Strutsboa - 1 juni 2015 00:35

Jag vill inleda med att be om ursäkt över att mitt bloggande både just innan och just efter brännbollsyran har varit under all kritik. Jag hade önskat att jag hade kunnat vara betydligt bättre än vad jag har varit, men det har varit för mycket annat att fokusera på, så det har inte funnits tid och kraft förrän nu. 

Vi i Salming lyckades alltså vinna brännbollsyran för fjärde gången i rad. Senare kommer ett längre inlägg om vår Yra, men jag misstänker att de flesta är mer intresserade av att läsa om mer generella tankar och eftersom att jag redan har dröjt länge nog med en analys så börjar jag med den. Jag har tänkt komma med flera inlägg så ha tålamod, vissa saker kanske inte kommer med i första eller andra inlägget.

Tjejcupen:
I år spelades tjejcupen (precis som 2013) på torsdagen. Detta är någonting som det givetvis finns både för- och nackdelar med. Fördelarna är bland annat att den inte krockar med en gruppspelstid i mixedcupen och att spelare som dubblerar får lite återhämtning mellan alla matcher. Nackdelarna är t.ex att det delvis känns som att tjejcupen spelas "utanför" yranhelgen och att kompislag som vill känna sig som en del av yran kanske tappar den känslan.

Vad som är bäst måste man väga för och mot varandra och jag är övertygad om att både IKSU brännboll och arrangörerna diskuterat detta flitigt. Ska man ta mer hänsyn till tjejerna som dubblerar med sitt spel eller på kompislagen som bara spelar i tjejcupen? Personligen tycker jag att det är en svår övervägning, men i år bestod cupen av endast 7 lag och det tycker jag är alldeles för lite. Från arrangörshåll har det hörts att någonting måste hända med deltagarantalet för att cupen ska leva vidare i fortsättningen och det kan nog ligga en poäng i det. 

Hur gör man då för att få fler lag till tjejcupen? Är torsdag eller fredag bäst? Nu har man kört olika dagar vartannat år och jag vet inte om man kan säga att någonting är bättre än det andra, men årets bottennotering på 7 lag är givetvis oroväckande. Kan man skylla allt på dålig marknadsföring eller är intresset kring att delta i tjejcupen inte större? De flesta kanske tycker att det räcker med att spela i en cup och föredrar att spela med det mixade kompislaget? När tjejcupen var som störst var det 96 lag med, dit är det givetvis väldigt långt, men jag tycker att det vore roligt om det kunde komma upp till 20-30 lag i alla fall.

Om vi släpper den biten och går vidare till själva spelandet så var jag där och kikade under torsdagen. 

Pinglorna, Loco boobs, Sikta på tjejen, På rymmen, Hermii flickvänner, Team Queens och Vad gör vi här? kom till start. 4 lag i den ena gruppen och 3 lag i den andra gruppen där 1:orna gick direkt till final, medan 2:orna och 3:orna fick mötas i kvartsfinal.


Vi i Salming hade Veronica Bohman i Sikta på tjejen och Alicia Nilsson-Rådeström i På rymmen, så jag såg mestadels deras matcher.

Redan i den första omgången fick vi vara med om brännbollsyrans första skräll när Hermii flickvänner vann mot Sikta på tjejen med 50-27. Större delar av tjejcupen spelades i motvind och Sikta på tjejen åkte på två utebränningar, medan Hermii flickvänner imponerade stort och klarade sig utan utebränningar i den tunga motvinden. 

Hermii flickvänner fortsatte sedan att imponera och vann gruppen efter 3 raka segrar, medan Sikta på tjejen fixade andraplatsen och På rymmen tog 3:e platsen. Team Queens verkade vara ett ruskigt skönt lag med helt rätt inställning. Man hade en tjej som var brutalt snabb (måste vara friidrottare) och hela laget var bra på att sprida glädje under torsdagen. En stor eloge till er! Värt även att nämna att Alicia fick ha stor uppvisning av sitt utespel, genom mängder av bränningar i gruppspelet.

I den andra gruppen såg jag tyvärr ingen match, men Pinglorna vann planenligt gruppen efter 2 raka segrar mot Loco boobs och Vad gör vi här? Andraplatsen togs av Loco boobs.

I kvartsfinal blev det:
Sikta på tjejen-Vad gör vi här?
Loco boobs-På rymmen

Jag valde att se Loco boobs-På rymmen för att jag tyckte att den kändes jämnare. Matchen vanns till slut med 64-54 av Loco boobs eftersom att På rymmen tappade lite fler lyror och Loco boobs nog är lite mer rutinerade. Om jag inte minns helt fel så spelades denna kvartsfinal på 2-slag bränd.

Den andra matchen blev jämnare än jag trodde och där spelade man endast med 1-slag. Jag har fått höra att det blev 5-4 i utebränningar, men vet inte vad resultatet blev. Lite förvånande att Sikta åkte på så många utebränningar, men i år saknade man många av sina bästa slagare (t.ex. Karin Göthberg, Hanna Elfving, Annakarin Nyberg, Helen Aggevall, Charlotte Forsberg samt Therece Abnersson (som blev skadad i gruppspelet)), så det finns förklaring till varför det gick lite sämre i år.

Semifinalerna spelades mellan:
Sikta på tjejen-Pinglorna
Hermii flickvänner-Loco boobs

Här var det ett enkelt val för mig att se Sikta-Pinglorna, dels för att Veronica spelade med Sikta, men även för att det är dom två lagen som har dominerat tjejcupen de senaste åren. Pinglorna började att slå och blandade fantastiskt spel, med att stundtals hamna i knipa. Dom gånger man hamnade i knipa hade man dock lagledare Pernilla Bern som löste upp knutarna med bravur. Pinglorna tog sig runt utan utebränning, vilket är starkt på 1-slag.

Sikta tog sig runt hyfsat länge i sitt innespel och ungefär halvvägs in i deras innespel såg det ut att bli en spännande match ända in i slutsekundrarna. Men två snabba utebränningar för Sikta gjorde att matchen avgjordes och Pinglorna gick återigen till final!

I den andra semifinalen vann Loco Boobs med 66-47, men minnet sviker mig angående detaljer av den matchen. 

Finalen:
Pinglorna-Loco boobs

Den här matchen såg jag ingenting alls av eftersom att vi prioriterade att ladda upp inför vår stundande final. Pinglorna vann i alla fall matchen klart med 98-46, så gissningsvis blev det 4-0 eller liknande i utebränningar. Jag såg som sagt inte matchen, men bara av att se på siffrorna så kan man konstatera att Pinglorna gör en strålande final och levererade genom hela turneringen. 3:e segern och 4:e finalen på 4 år av Pinglorna är givetvis ett enormt styrkebesked! Har vi nu fått ett bekräftat tronskifte på tjejsidan eller kommer Sikta på tjejen satsa mot att återta tronen igen nästa år?


Summering:
Personligen så tycker jag att kvartsfinal och semifinal ska spelas på 2-slag. Nu var det iofs motvind i torsdags, men jag tycker att det var lite för mycket utebränningar. Om man jämför med mixedcupen så är första två omgångarna i slutspelet på 2-slag, så det vore inte konstigt om kvartsfinal och semifinal spelades på 2-slag. Tidigare har enbart 1-slag spelats i finalen och i år kanske var ett test. Jag hoppas att detta är någonting som man i alla fall diskuterar till nästa år. Att en av kvartsfinalerna spelades med 2-slag och den andra med 1-slag är givetvis olyckligt.

Av anmälda lag saknade jag bland annat Kläckta Puppor och Övik Redsocks.

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards