Salming

Direktlänk till inlägg 15 maj 2013

Analys kring "Den eviga frågan..."

Av Strutsboa - 15 maj 2013 13:00

Nu har omröstningen kring "Den eviga frågan..." fått vara uppe ett tag och det är 22 personer som har lagt sina röster. Utöver detta har även Jesper (Dom Röda), Jörgen (Styva 2.0), Arkhult (BCZ) och Jukka (Hjärnsläpp) skrivit sina åsikter via kommentarer. Jag ska nu försöka sammanställa resultatet hittills och delge mina egna åsikter i frågan.


Först och främst kan vi konstatera att det verkar finnas väldigt skilda åsikter i denna fråga. I omröstningen så svarade 9 personer att lagets bästa spelare ska slå så mycket som möjligt, 7 svarade att alla i laget bör slå ungefär lika mycket och 6 personer ansåg att man oftast ska spara de säkraste slagarna till sist. Detta visar på att det inte verkar vara någonting som bara vi i Salming haft "problem" med, utan de flesta tycker olika. Även bland kommentarerna vi fick, som samtliga var ifrån seriösa och duktiga spelare, så skilde sig åsikterna. Nedan kommer en snabb sammanfattning av vad som skrevs.


Sammanställning kommentarer:


Till att börja med så verkar det som att de flesta är överens om att det beror på flera olika faktorer. Vilken typ av slagare den säkraste slagaren är (1-konsslagare eller 2-konsslagare?) och hur matchbilden ser ut är två faktorer som nämns.


Om vi glömmer ovanstående faktorer så verkar det ändå som att Arkhult och Jesper anser att de säkraste slagarna ska sparas till ganska sent i slagordningen, båda nämner dock att det nödvändigtvis inte behöver innebära sista slagare. Jesper nämner att den säkraste slagaren t.ex kan slängas in när ett par spelare i rad har missat och man vill försöka undvika en "kollektiv ihopklappning", medan Arkhult nämner att det är en matematisk fråga där man vill att de säkraste slagarna ska slå när det finns så många spelare som möjligt ute på konerna så att man får maximal utdelning av slagen.


Jukka håller med i det som Arkhult och Jesper säger, men han tycker ändå att de säkra slagarna behöver slå med jämna mellanrum för att kunna behålla skärpan. Med detta menar han alltså att spelaren inte ska tvingas slå som sista slagare efter 7-8 minuter utan att ha ett enda slag i matchen och han anser att endast 1-2 slag för den säkraste slagaren är för lite.


Jörgen uttrycker sig tydligt och skriver "Jag tycker definitivt inte att den säkraste ska sparas till siste man". Han nämner även att säkra slagare ska användas för att det inte ska bli för många spelare på första konen och skriver t.ex att om man är 3 spelare på första konen så bör den säkraste slagaren slå för att försöka ge lite andrum till laget. Sammanfattningsvis anser Jörgen att de säkraste slagarna ska slå antingen medel (3-4 slag) eller mycket (5-6 slag).


Egna reflektioner:


Jag vill börja med att tacka för åsikterna som har kommit in, jag tycker att samtliga resonemang är vettiga och jag är som sagt väl medveten om att det är svårt att veta vad som är "rätt". I grova drag är det förklaringarna i dessa 4 kommentarer som har varit grunden i den "problematik" vi själva har haft i hur situationerna bör hanteras.


Vissa i vårt lag vill att de säkraste spelarna för dagen bör sparas till sist, medan andra tycker att de säkraste slagarna ska slå mycket. En motivering till det sistnämnda har varit "Pittsburgh vilar inte Crosby och Malkin i 2 perioder för att kunna slänga in de utvilade i 3:e om matchen är jämn". Även om liknelsen är lite extrem, så kanske personen har en poäng i det? Ett annat motiv till att låta de säkra slagarna slå mycket har varit att man inte ger motståndarna något hopp i deras utespel om man rullar runt på 4-5 spelare hela tiden.


Fördelar som har nämnts med att istället spara de säkraste slagarna till sist har bland annat varit att dessa personer ofta är mer van att stå som sista slagare och därför kanske bättre klarar av pressen det innebär. Vissa anser även att det sprider en trygghet till laget om man vet att de säkraste slagarna är kvar i slutet och kan försöka reda ut tuffa situationer som uppstår.


En annan sak som har diskuterats är det som Arkhult nämner; man vill helst att de säkraste slagarna ska slå med så många som möjligt på konerna. Men då kommer givetvis en följdfråga, hur vet man egentligen vad som är bäst? Om en spelare sparas till 7:e slagare och slår 3 slag per match ger det = 6 löpare * 3 slag = 18 löpningar. Är det då bättre än att personen istället slår som 5:e slagare 6 gånger = 4 löpare * 6 slag = 24 löpningar?


Trots många diskussioner så brukar det i slutändan oftast bli så att vi sparar de säkraste spelarna till sist. Huruvida detta är rätt eller fel går nog egentligen aldrig att svara på, men man kan konstatera att BK Rel ofta har kört samma upplägg (när Anders Sjöstedt är med eller att Pelle står kvar själv), så helt fel borde det inte vara...



Ytterligare kommentarer i frågan mottages tacksamt och om jag har tolkat någon kommentar fel så får ni gärna rätta mig.

 
 
Ingen bild

Kapten Plakat

15 maj 2013 14:43

Nu är ju jag inte med i något elitlag direkt men jag försöker fundera en hel del på det här med brännboll ändå. Jag tänker att olika lag och olika spelare har olika förutsättningar för den gyllene formeln. Som du själv resonerar kanske vissa mindre säkra slagare slår säkrare av att veta att det finns nån efter som reda upp problem, i andra lag stämmer det inte. Så det finns ju olika faktorer för hur man får ut maximal poäng ur sina säkra slagare. I Plakat Pirat kommer vi i alla fall ha två "sista slagare" utsedda så i effekt är tanken att det kommer vara en säkraste slagare på vart fjärde slag. Jag inser att det motgår lite din fråga som gällde när man ska låta DEN säkraste slagaren slå. Men som svar på det blir väl mitt svar i så fall, rätt ofta.

Strutsboa

15 maj 2013 15:59

Självklart behöver man inte spela i ett "elitlag" för att ha vettiga åsikter, ni verkar dessutom vara ett lag som är på starkt väg uppåt.

Den slagordning som du nämner (att sprida ut de säkraste slagarna) vet jag att vissa bra lag använder sig utav och det är definitivt en bra lösning som varken jag eller de andra som kommenterade tog upp.

Tack för din kommentar!

 
Ingen bild

Ejkjear

15 maj 2013 16:43

Tycker att det är en väldigt intressant att diskutera just slagordningen och jag tror att det som Kapten Plakat för in i diskussionen är bra. Vi försöker prata ganska mycket kring olika scenario som kan dyka upp i innespelt i vårt lag. Jag tror att i de lag som ofta benämns som "elitlag" så är samtliga spelare så pass säkra i sitt slagande att de skulle kunna vara säkraste slagare i ett lag som ligger just under seedning. Därför tror jag att taktiken kan skilja sig åt mellan lagen. Ett "eliglag" behöver kan inte få in sin säkraste slagare lite då och då för att lugna ner utan kan rulla och låta honom/henne slå som sista eller näst sista slagare och rulla runt ändå. Men för ett lag precis under seedning så är är det viktigt att få lite flytt i slagandet genom att använda den säkraste slagaren lite oftare och på så sätt kunna rulla runt.

Något jag tycker vore intressant att lyfta in i diskussionen är snålspel och hur det möjligtvis kan påverka. Vi har pratat om det lite men har tränat för lite snål spel för att kanske klara det till årets yra men hur går man då om säkraste slagare kanske även är säkrast på snålslag?

Strutsboa

15 maj 2013 17:18

Det sista du nämner är en väldigt intressant aspekt. Många av topplagens säkraste slagare (David i Bullen, Arkhult i BCZ och Ola Molin i Fantomen, osv) är bland de säkraste både på att spela snålt och hissa i sina lag.

Med tanke på att brännbollen idag handlar mycket om att inte bli utebränd, så blir det en svår avvägning att göra. Vågar man satsa och det lyckas så har man förmodligen vunnit matchen, men satsar man och blir utebränning så kan yran vara över. Det är en hårfin gräns som jag tror många lag har svårt att veta hur man ska hantera.

I andra halvleken av kvartsfinalen i yran ifjol t.ex så slog Arkhult flera markbollar mot Übermensch. Helt plötsligt kom ett antal missar i rad för BCZ, vilket ledde till utebränning och förlust. I efterhand vet jag att de själva har nämnt att de förmodligen spelade för snålt och kanske inte borde offrat en av sina säkraste slagare till att slå markbollar.

 
Ingen bild

JörgenStyva

15 maj 2013 20:51

Om Pelle hade bättre flås idag tror jag han skulle slå lite oftare, tror också att han ställer sig sist för att han har starka nerver. Men helst vill man ju undvika att hamna siste man och därför stämma i bäcken genom att skicka fram säkra om det börjar lukta kris för att inte sätta press på de mindra säkra slagarna i position 2-3 sist.Och när Sjöstedt var på topp i början av 00-talet slog han när det stod tre på första, kunde bli 3-4 per match. Och faktum är att man ofta hinner in från tredje även på halvträffar från en lite osäkrare slagare eller en tjej med lite kortare slaglängd som siste där man kanske avvaktar på långa konen när man har många i boet eller är trött.

 
Ingen bild

Ark

20 maj 2013 23:52

Jag får väl lägga till att i matcher med bra förutsättningar ska dom bästa slå ofta, så får man räkna med dom sämre ska hitta av mer.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Strutsboa - 2 september 2023 20:00


Grupp AMagnum P.I - Äh, nu tar vi helg! 67-27High rise - Fjöl av 77-69Magnum P.I - Plakat pirat 81-61 High rise - Äh, nu tar vi helg! 67-36Fjöl av - Magnum P.I 83-56Plakat pirat - Äh, nu tar vi helg! 52-39High rise - Plakat pirat 114-42Plakat pirat...

Av Strutsboa - 13 augusti 2023 08:13


Grupp AMagnum P.I. - Äh nu tar vi helg 76-20Fjöl av - High rise 77-61Magnum P.I. - Fjöl av 68-67High rise - BCZ 88-61BCZ - Fjöl av 78-53High rise - Äh nu tar vi helg 92-24High rise - Magnum P.I. 99-51BCZ - Äh nu tar vi helg 78-33Magnum P.I. - BCZ 74-...

Av Strutsboa - 26 juli 2023 08:05

Sigrid Wennstedt - Årets kvinnliga spelare   Emil Granberg - Årets manliga spelare   Simon Aho - Årets MVP   32-delsfinal Tjuvstart - Team mellanmjölk 57-55 Atlas - Bortamatch 65-54 The Woodsmen - Mayhem BK 53-50 Juffas Jubbar - Känd och ut...

Av Strutsboa - 19 juli 2023 17:07

Bollnäslaget Scramble (BrännWinn och BK Sneslag) vann Lingbolyran efter vinst mot Kastastrof i finalen.Flerfaldiga vinnarna Band of ballers deltog inte. Andra lag från Bollnäs var bland annat BK Repsej, Juffas Jubbar och BK Bekå.BK Repsej åkte ut mot...

Av Strutsboa - 2 juli 2023 14:53


  Grupp ABK Rel - Fjöl av 73-68Serva den som Borg - Äh, nu tar vi helg 63-34BK Rel - Serva den som Borg 84-58Fjöl av - Äh, nu tar vi helg 68-31BK Rel - Äh, nu tar vi helgServa den som Borg - Fjöl av 83-70 Grupp BHigh rise - Average Joes 72-64Saml...

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards