Salming

Senaste inläggen

Av Strutsboa - 12 april 2015 09:00



Tiden flyger fram, Yran närmar sig med stormsteg och det är idag dags för den fjärde delen i serien om lag det skrivs för lite om. Laget som det handlar om idag har jag faktiskt aldrig någonsin mött, trots att de har två lag med i Yran. Jag har sett dem ett par matcher (bland annat seedningsmatch mot Boston 2012), men i övrigt har jag väldigt dålig koll på laget. Laget har en egen blogg och brinner verkligen för brännbollen, just därför känns det roligt att kunna göra en intervju med lagets "President of Players Association", Daniel Brink, för att lära sig mer om Ö-vik Red Socks.  

 
(Lagbild från 2014 med både Ö-vik Red Socks White och Ö-vik Red Socks Red)



Hej Daniel, kan du börja med att berätta lite om dig själv och ert lag? 

- Daniel Brink heter jag och har rollen som PPA i Ö-vik Red Socks under brännbollssäsongen 14/15. Vi skiljer oss lite från de flesta lagen som har en fast lagledare som är ansvarig för laget varje år. Vi har istället valt att ha en GM (General Manager) som har ett mandat över en säsong i taget. Ansvaret för att utse en ny GM inför säsongen ligger hos vårt Ålderråd som består av tidigare års GM. Exakt hur utnämningen av GM går till vet jag inte eftersom jag inte är med i Ålderrådet och det råder sträng sekretess. Det enda jag vet är att det snackas om en bastu i Ö-vik, men vad den har för roll det vet jag inte. Till sin hjälp har GM även en PPA (President of Players Association) vars ansvar är att understödja GM med planering inför Yran och fungera som en länk mellan spelarna och GM/Ålderråd.

 

Ö-vik Red Socks grundades till Yran 2005 av Daniel Boström, som kommer från Ö-vik, som då pluggade i Umeå. För att få ihop ett helt lag värvade man in några kompisar från universitet och ringde in några vänner som bodde kvar i Ö-vik. Det är mycket som har hänt sedan vår första Yra men stommen är mer eller mindre fortfarande den samma. De första åren så var det mer fokus på festerna och Fysikgränd än vad det var att vinna brännbollsmatcher men ett besök till slutspelet 2009 som också ledde till en dag på ängarna gjorde att vår syn på brännbollen förändrades. Plötsligt insåg vi att det fanns olika taktiker och lag som tagit brännbollen till en helt ny nivå. Lite som de nördar många av oss är så var vi inte sena på att snöa in i brännbollens olika aspekter. Upplevelserna 2009 gjorde att vi till 2010 hade en betydligt mer seriös syn på Yran och de första riktiga träningarna genomfördes. 2010 var även första året som vi gick från att vara ett lag till två lag som representerar föreningen i Yran och vi började använda namnen Ö-vik Red Socks Red och Ö-vik Red Socks White. Två år senare var det dags för Ö-vik Red Socks att ge sig in i kampen om ännu en buckla och vårt damlag Ö-vik Red Socks Rosé gjorde sin entré på ängarna.

 

Efter avslutade studier har vi spelare spridits lite över landet. En ganska stor del av oss har hamnat i Stockholm, vi har självklart kvar spelare i Ö-vik och några bor kvar i Umeå. Det gör att vi inte alltid hinner träna så mycket som ett lag som vi kanske skulle vilja men de brukar gå ganska bra.

 

Och just det vi är även en registrerad ideell förening som vilken idrottsförening som helst.

 

 

(Lagfoto på första upplagan av Ö-vik Red Socks Rosé från 2012)


Hur brukar ni sköta träningen inför yran?

- Träningen kan delas in i tre olika träningsgrupper. Simon och Carl som bor kvar i Umeå tränar framförallt med sina vänner där vilket oftast brukar blir med BCZ eller KonTroll, om jag inte minns fel. Grabbarna och tjejerna i Ö-vik tränar så ofta de kan tillsammans och om det går så försöker de även ordna med träningsmatcher, men utbudet på lag att möta i Ö-vik är ganska begränsat. För oss som bor i Stockholm är det ganska stort fokus på träning, framförallt under andra halvan av april och maj då det tränas ganska flitigt. Alltid tillsammans i laget men även med gruppen Stockholmbrännboll som vi kör en del träningsmatcher med. Nytt för 2015 är att vi planerar ett gemensamt träningsläger för hela föreningen i Ö-vik.

 
  

(Fyra tappra själar i Stockholm som tränade i regnrusk och 4 grader varmt. På bilden syns från vänster; Erik Båvner, Peter Forslund, Daniel Brink och Viktor Norberg)

 

 

Vad har ni för målsättning med säsongen?

- Vår sportsliga målsättning är att bli den bästa föreningen i Yran någonsin. Vi vill bli den första föreningen med två seedade lag i Yran. Sen har vi alltid en social målsättning om att vi ska ha en förbannat rolig helg.

 

Vad ser du som era styrkor/svagheter?

- Vår stora svaghet är nog att vi saknar de där riktigt vassa armarna i utespelet. Det gör att vi ibland har det lite svårt att få press på innelaget och att vi ibland släpper tvåkonslöpningar där vi inte hade gjort det med lite bättre tryck i kasten.

 

Vår styrka är nog ändå att vi, när vi spelar med ordinarie lag, har ett relativt stabilt innespel där vi kan rulla runt ganska bra och där vi har hittat en taktik och organisering där vi utnyttjar de resurser vi har på ett bra sätt.

 

 

(En bild på hur en klassisk uppladdning under torsdagen ser ut på Nydala campingen som numera är vår centralapunkt under Yran.)

 

Bästa/sämsta brännbollsminne?

- Det bästa brännbollsminnet måste vara när vårt lag Ö-vik Red Socks Red slog Bruins i seedningsmatchen 2012. Vi gick in i matchen utan några som helst förväntningar på att vinna matchen och Simon som är en av lagets bättre spelare var verkligen tokbakfull. Det var en fantastisk stämning under matchen där både vi i Red Socks gjorde vårt bästa för att sjunga fram våra hjältar och Bruinsklacken gjorde sitt för att skapa stämning. När matchen var slut och domaren meddelade att matchen slutade oavgjort och att Red Socks vann på fler innepoäng var glädjen total! Det blev ärevarv runt planen med vår banderoll och mycket sång. Den matchen är också förklaringen till varför det ett tag var frostigt mellan oss och Bruinsklacken.

 

Det sämsta brännbollsminnet är även det från 2012 men då från gruppspelet med Ö-vik Red Socks White, laget som jag spelar med. Allt hade känts riktigt bra på uppvärmningarna och inslagningen, alla träffade riktigt bra och vi såg vassare ut än vi någonsingjort. Men när gruppspelet väl drog igång så stämde ingenting, utespelet var rent ut sagt horribelt och inget fungerade och vi slog riktigt dåligt. Det hela slutade med att vi missade slutspelet. Besvikelsen gjorde att det tog ett bra tag den dagen innan det gick att föra ett normalt samtal med mig.

 

 
(Segerjubel efter vinsten mot Boston i seedningsmatchen 2012!)



Nyförvärv/spelarförluster i år?

- Vi har dessvärre några spelarförluster på grund av skador och baranfördanden till Yran i år. Framförallt så tappar vi några spelare i vårt seedade lag Ö-vik Red Socks White, men vi har även något tapp i Ö-vik Red Socks Red. Vi jobbar just nu för fullt med att ersätta de spelare vi tappar men vi är inte redo att släppa några namn på möjliga värvningar än så länge. Vi lovar dock att släppa alla nyheter på vår blogg, http://ovikredsocks.blogspot.co.uk/, så fort något blir officiellt.

 

Det vi däremot kan släppa är att vår Jörgen Edlund, som historiskt varit brännare i Ö-vik Red Socks White, återvänt till Sverige och kommer att vara tillgänglig till årets Yra. Han är en riktigt jobbig brännare att möta och det är mer än en gång som slagare tappat fokus helt efter hans psykningar.

 

Vad tycker du om "nya" arrangörerna som kombinerar cupen med en festival?

- Jag gillar att det är riktiga brännbollsnördar som tagit över driften av Yran. Både Gustav och Arken har lång erfarenhet och jag tror att de har en ganska bra bild av vad som krävs för att Yran ska kunna växa igen. Själva tanken att kombinera det med en festival kan vara en viktig del för Yrans överlevnad. Däremot så tror jag att man måste gå en svår balansgång där brännbollsdelen av Yran inte får hamna för mycket i skymundan av själva musikdelen. Brännbollen och musiken behöver vara lika självklara.

 

  

(Stilstudie på Hasse Byströms, som är spindel i Ö-vik Red Socks Red, kastteknik från Yran 2013)

 

 

Är det någonting du önskar kunde vara bättre kring brännbollen eller något du helt saknar?

- Börjar kanske nästan bli lite tjatigt men det irritationsmoment som uppstått de senaste åren är kring domarna. Det är oerhört svårt att få tag på duktiga domare till Yran. Jag tror att man behöver hitta någon organisation kring det där man får fler aktiva spelare till att ta på sig ett ansvar att döma matcher. Vi seedade lag har också ett stort ansvar där, vi kan inte bara klaga på kvalitén på domarna varje år och sen inte själva ställa upp och försöka göra något åt det. I slutspelet kan det vara svårt för ett seedat lag att döma men under gruppspelet måste vi kunna hjälpa till mer.

 

För att hjälpa domarna att kunna räkna poängen lite smidigare tog faktiskt vi fram en iPhone app förra året. Vad jag har hört så användes den av några domare under Yran 2014 men det vore roligt om det är fler som känner till årets Yra. Den finns att ladda ner från app store om man söker på brännbollskoll. Det är en poängräknare och det finns en flik i appen där alla regler finns så att de ska vara lätta att komma åt under turneringen, reglerna kommer att uppdateras så fort IKSU Brännboll släpper de officiella formuleringarna.

 

Vilka ser du som favoriter i år?

-I mina ögon är så är Salming stora favoriter att ta hem Yran även i år. Om Salming kommer upp i den nivån man haft de senaste åren så kan jag inte se något lag som ska rubba dem. Det skulle dock vara intressant att se en riktigt tuff match tidigt för Salming mot ett Raska eller BCZ. Men senare i turneringen när man börjar bli lite mer trött och sliten tror jag inte att något av de andra topp 5-6 lagen kan rå på Samling.

 

 

5 snabba:

 

Innespel eller utespel?

-Innespel. Ett bra slag slår en snygg lyra alla dagar i veckan.

 

Medvind eller motvind?

-Medvind i innespelet, man slår längre då.

 

Bränning eller snyggt poängslag?

-Bränning. Att nypa en boll och dra den snabbt till brännaren är nästan lika skönt som att damma iväg bollen riktigt långt.

 

Varvning eller utebränning?

-Bra fråga, men med tanke på hur jag misshandlade Viktors hand med en high-five efter en varvning 2014 får jag nog ändå säga varvning.

 

Börja inne med +1p eller börja ute?

-Börjat ute, tycker man får en något bättre kontroll över matchen då. Men jag gillar den nya regeln som tvingar lag att ställa frågan.


Vi på Salmingbloggen tackar Daniel för den härliga intervjun och hoppas att målsättningen om att få båda lagen seedade samtidigt går i uppfyllelse redan 2015!

Av Strutsboa - 11 april 2015 10:26

För någon vecka sedan blev det klart att Simon Hansson (Smashboosters) är klar för BK Rel! Jag har valt att inte gå ut med det förrän nu eftersom att jag ville att Simon skulle hinna få prata med hela laget, om han inte redan hade hunnit det. För de som inte har så bra koll på vem Simon är så är det en ung badmintonspelare som är väldigt allround. Han är duktig både inne och ute, kan slå både markboll och hiss och är väldigt löpstark. Jag är övertygad om att Simon kommer vara en väldigt nyttig spelare för BK Rel.

Av Strutsboa - 5 april 2015 11:40

Den tredje delen av serien "Lag som det skrivs för lite om" kommer handla om ett lag som förutom en final även varit i två semifinaler i Yran sedan 2007. Utöver detta så ligger laget (om jag har räknat rätt) femma i "marathontabellen" som tidigare sammanstälts på brännbollsbloggen. Trots detta är det väldigt sällan som vi ser någonting skrivas om På bana 1 och det var även ett par läsare som önskade ett inlägg om På bana 1. Så därför tog jag kontakt med Magnus Nordberg, lagledare i På bana 1, för att få en inblick i vilka de är.


Hej Magnus, kan du börja med att berätta lite om dig själv och ert lag? 

- Magnus Nordberg heter jag och är På bana 1:s okrönte lagledare. På bana 1 bildades för vissa av er läsare innan ni föddes men några av er kommer säkert ihåg när Sydafrika hade sitt första fria val och Nelson Mandela blev president, Refused släppte sitt första album, Sverige vann OS-guld i Lillehammer och fotbolls-VM var i USA (Sverige fick brons). Min egen bakgrund kan man lista ut då jag nämner Sveriges tredjeplats i fotbolls-VM efter Sveriges OS-guld i hockey.

 

För er alla som inte kommit på det så var året 1994 och vi gick på högstadiet. Vi diskuterade faktiskt förra året hur många olika personer som har spelat med oss under åren och kom fram till att vi har ett fantastiskt homogent lag. Förra året hade vi sju spelare från grunduppsättningen på planen. Som för de flesta lag så har vi genom åren spridits vind för våg över landet och även utanför landet men nu börjar cirkeln att slutas och fler börjar flytta tillbaka.

 

Det är en brokig skara idrottare i grunden i vårt lag men den övervägande delen har tennis som huvudhobby.


 


För mig syns ni inte så ofta på ängarna, men ni levererar ändå nästan alltid bra resultat i yran. Hur sköter ni träningen inför yran? 

- Om jag ska vara ärlig så tränar vi inte särskilt mycket längre utan vi har en gemensam träning och det är dagen innan, dvs torsdagen. Jag vet inte om den längre är till gagn för oss då resultatet av dem har blivit ett flertal brustna baksidor. Trots det når vi oftast relativt långt i varje turnering och det tror jag beror på att vi har en trygghet i vårt spel, särskilt i vårt innespel.


Vad har ni för målsättning med säsongen?

- Haha, att prata målsättning med oss blir som att ställa en konkret fråga till Löfvén eller Jimmy Å, det kommer inget svar på frågan men kanske något svävande svar om att vi hoppas att vi att vi har roligt och att ingen gör illa sig.

 

Nyförvärv/spelarförluster i år?

- Detta år är inte de andra likt, vi föryngrar faktiskt laget en del då vi har tagit en två nya killar med bakgrund i tennis och badminton. Sen kommer vi även att ha en ny tjej som kompletterar de två vi har (som nog är turneringens två bästa tjejer). Annars är stommen sig lik och vårt spel kommer nog inte att skilja sig så mycket gentemot tidigare år, stabilt slagande och utespel som att vi alla kastar med fel arm.

 

     


Bästa/sämsta brännbollsminne?

- Bästa minnet måste vara att vi på 13:e försöket vinner mot Rel och att jag då säger till Pelle att han borde spela på att Söderling vinner mot Federer i franska öppna då det är deras trettonde försök. Tyvärr gissar jag att han inte spelade då Söderling fick sin efterlängtade seger. Vi har så klart genom alla dessa år haft enormt många andra bra minnen och ett på de senare åren var så klart att gå till final.

 

Sämsta minnet är tyvärr inte ett utan två, finalförlusten mot er (läs Salming), inte för att vi förlorade utan för att vi gör vår sämsta match på decennier (härligt att man kan slänga sig med det ordet nu när man kommit till åren) samt vår förlust mot Bruins år 2012, där bägge lagen tackar för god match och de önskar oss lycka till i fortsättningen. Helt säkra på att vi har vunnit får vi en käftsmäll av domaren då han levererar resultatet, de vinner med några få poäng. Vi går till honom och frågar hur i h-vete han har räknat. Anton från Boston håller med om att detta verkar konstigt. Domaren blir då osäker om han har fört poängställningen korrekt (han visste inte ens om han hade skrivit poängen rakt ner eller snett) och drar bort några poäng för dem men säger sedan att Boston har vunnit… Han småspringer därifrån och rapporterar in det. Den kvällen var det inte tjo och tjim i vårt lag…



Vad tycker du om "nya" arrangörerna som kombinerar cupen med en festival?

- Väldigt roligt med ett uppsving och det behövdes verkligen. Hatten av för dem. Målgruppsmässigt kanske vi inte är de mest representativa men det är roligt för Umeå och för turneringen att de har lyckats. Jag håller tummarna för att vädret nu gör att hela arrangemanget blir en folkfest och att många kommer ut och kollar, även om de inte är med och spelar.  



5 snabba:

 

Innespel eller utespel?

- Utespel, vi har som alla vet enormt bra kastarmar 


Medvind eller motvind?

- Som utelag eller innelag? Svår fråga men jag tror att vi föredrar medvind som innelag


Bränning eller snyggt poängslag?

- Det är sällan vi gör ngt av dem… Slår högt och bränner ingen… jag får nog ta poängslag


Varvning eller utebränning?

- Varvning


Börja inne med +1p eller börja ute?

- Vi skulle nog välja att börja ute

 



Vi på Salmingbloggen vill tacka för den härliga intervjun och önska Er i På bana 1 lycka till i årets yra!

Av Strutsboa - 29 mars 2015 17:13

Idag är det söndag och således dags för den andra delen i reportageserien "Lag som det skrivs för lite om". Dagens inlägg kommer att handla om Högst är Större än Längst, som så sent som 2012 var i kvartsfinal i Brännbollsyran efter att ha slagit ut BK Rel i 8-delsfinalen. Precis som Kom till sekretariatet så är Högst är Större än Längst ett lag som jag vet ganska lite om. Med tanke på hur bra meriter laget har så är jag övertygad om att det är fler än jag som är intresserad av att veta mer om deras lag, så därför tog jag kontakt med Johan Selander för en intervju.

  
(Johan Selander, Högst är Större än Längst)


Hej Johan, kan du börja med att berätta lite grann om dig själv och laget? 

- Laget skapades av tre killar från Carlshem/Carlshöjd och en från Innertavle. Jag, Eric ”EC” Carlsson (numer Eric Janze), Per ”Lightning” Samuelsson och Martin ”B” Båtsman. Lagets ursprungliga namn var UBB. Vad det är en förkortning för vet man eller så vet man det inte. Vi spelade några turneringar och var en poäng ifrån att spöa BKV Mighty Sorks i seedningsmatch ett kallt och regnigt år på universitetsängarna. Vi spelade i shorts och t-shirt trots vädret. BKV spelade i regnjackor och torkade av trät mellan varje slag. Bitterheten efter den förlusten var avgrundsdjup. Ungdomlig entusiasm förlorade denna gång och vi bytte namn till Högst är Större än Längst året efter. Vips så blev vi seedade och har varit det sedan dess. Jag vet inte hur många år det var i rad men fler än tio tror jag, om jag inte missminner mig. Våra bästa placeringar har varit en elfte plats och 2012 då vi slutade på en femteplats utslagna av självaste Salming. Laget består till största del av spelare av den evigt unga årgången 1979 men även kryddat med ett par rutinerade pjäser födda året innan.

 

Lite kuriosa är att ett år för länge sedan så värvade vi in en kusin till EC, Monica Lönnerborg. Hon visade sig slå som en häst sparkar och var, trots sin blyghet, ett otroligt bra tillskott till laget. Under yran blev det sedan fest och det ena ledde till det andra. Idag är Monica och Richard ”croolie” Ramnefält gifta och har två barn. De båda har sedan dess deltagit i alla cuper. Monica har även vunnit speedshootingen för damer ett par gånger. Numer så brukar vi ha en regelrätt dagisverksamhet runt våra matcher. Per ”Lightning” Samuelsson blev i dagarna pappa till sitt andra barn och det blir barn nummer 16 om jag räknar ihop barn till spelare i dagens lag (jag har säkert missat något också).


   
(Rickard Ramnefält, Högst är Större än Längst)


Vad ser du som era styrkor/svagheter?

- Från starten har vi alltid spelat med en matchpepp som är svår att toppa. Om vi får vittring så kan vi nog vinna mot vilket lag som helst. Det har också varit något som hindrat oss från att gå långt vissa turneringar. Vi har helt enkelt lagt för mycket krut på matcherna i gruppspelet. En otrolig mängd rutin gömmer sig dock i laget. Det är definitivt vår största styrka. Sen vill jag påstå att det inte finns något lag i nutida brännbollen som slår högre än Per ”Lightning” Samuelsson och Olov ”St Anger” Angeria.

Vår svaghet har, de senaste tio åren, varit bristen på träningar tillsammans. Jag själv har bott i Uppsala sedan 2002 och åkt hem varje år. Men det för med sig att vi inte spelat ihop oss som ett lag och skulle helt enkelt må bra av fler tävlingsmatcher.

 

                

 

 

Hur ser läget ut inför i år? -Nyförvärv/spelarförluster?

- Läget ser ut ungefär som vanligt. Skillnaden från ifjol är dock att vi numer är oseedade eftersom vi förlorade mot något skräpgäng. Jag missade en lyra, det blev lika och vi åkte på färre poäng inne. Jag skulle inte kalla mig själv för dålig förlorare men efter den matchen tog det ett par timmar innan det gick att föra en vettig konversation med mig. Det blir inga fler missade lyror helt enkelt. Åter till ämnet så kommer Helena ”övertänd” Öberg att vara tillbaka till denna turnering. Med henne i laget hade vi fortfarande varit seedade. Hon har förmågan att höja peppen och har varit med och spelat med oss men också många turneringar med Locco Boobs. Sedan jobbar vi på ett riktigt spännande nyförvärv. Jag kan inte avslöja något men det kan mycket väl dyka upp en ny spelare till årets turnering. Det rör sig om en spelare med hög klass. Den exakta uppställningen under cupen är inte helt spikad men stommen kommer att vara densamma. Med tanke på peppen det för med sig att svara på dessa frågor så kommer Johan ”The Darkness” Selander kanske återuppstå detta år (dvs jag). Vad det innebär kommer våra stackars motståndare att få lida av.

Vad har ni för målsättning?
- Vinna hela skiten skulle ju inte vara så dumt. Min personliga målsättning får bli att inte missa en enda lyra genom hela turneringen och att få stå som sista slagman i finalen, peka med trät mot skyarna och skicka upp bollen i omloppsbanan. Vi är ett lag som varit med länge och vi kan vinna mot alla lag en bra dag. Just att så många inte har koll på vilka vi är, det är något som vi får se till att ändra på i sommar.


   
(Helena Öberg, Högst är Större än Längst) 


Bästa/sämsta brännbollsminne?

- Det bästa minnet är när vi till slut lyckades vinna mot självaste BK Rel på fler poäng inne (matchen slutade 75-75). Detta var trots att Richard ”Croolie” Ramnefäldt valt att stanna på tredje konan på matchens sista slag. Detta trots att jag vrålade som en besatt. Efter en eufori tillsammans med alla våra fans gick vi upp och blev manglade av självaste Salming med 85-51. Vi hade helt enkelt inte någon tid alls att ladda om och var inte redo när matchen drog igång. Jag tycks minnas att vi hade Salming med sista slagare ett antal gånger och med lite tur hade det i alla fall kunnat bli en jämnare match. Salming vann sedan finalen mot ”På Bana 1” med 93-41 och vi slutade 5a. Det är Högst bästa placering i turneringen, än så länge. Det är svårt att sudda ut känslan efter förra årets förlust i seedningsmatchen. Men jag vill ändå påstå att förlusten mot BKV Mighty Sorks var värre.

Vad tycker du om den nya arrangören som nu har varit i drygt 2 år?
-Jag tror att brännbollscupen sakta men säkert hade dött ut om de inte tagit över. Första året var det en del saker jag inte gillade riktigt och framför allt strulet med tillsättning av domare. Men de utvecklar cupen varje år. Jag tror de drivs av samma glöd som alla vi entusiaster som ger oss ut för att nöta sorkar på fritiden för att kunna stå emot pressen när man står där som siste slagman och det är vinna eller försvinna. De är mycket duktiga på själva marknadsföringsbiten och ligger helt rätt i tiden. Jag skulle gärna se några fler peppvideos runt själva brännbollscupen. Vi (min kompis Melker Karlberg) gjorde en video om första dagen ifjol som jag sedan tittat på och drömt mig tillbaka. (https://vimeo.com/123541327) Jag vet att Bränn inte Bullen också kastat ihop någon och det vore kul om fler lag satsade lite på att göra lite filmer.


Vilka ser du som favoriter i år?
- Salming har varit cupens bästa lag i flera år nu och jag skulle sätta lägst odds på dem även om det säkerligen kommer stå mellan 5-6 lag som har kapaciteten att vinna cupen. För att Salming skall missa guldet så behöver de nog bli utslagna lite tidigare. De lag som besitter kvalitén har lite svårt med bredden och är nog trötta när det börjar närma sig de sista matcherna.



5 snabba:

Innespel eller utespel?

- Svårt att svara på. Vi har ett stabilt utespel och missar få lyror. Däremot skulle vi behöva någon vass arm för att se det som spetskvalité. Innespelet är lite för ostabilt för att jag ska gilla det. Vi har några väldigt pålitliga hissare i laget men när de väl missar tenderar resten av laget göra det också.


Medvind eller motvind?
- Motvind. Det går att slå mycket högre i motvind. Alla slag med lufttid under 6 sekunder räknas hos oss som en sork.


Bränning eller snyggt poängslag?
- Om det är en hiss som är så hög och har så lång lufttid att utespelarna missar den så går jag på snyggt poängslag.


Varvning eller utebränning?
- Varvning. Regeln i Högst är Större är att om man varvar så slår man igen. Både jag och Richard ”Croolie” Ramnefeldt har varvart två i rad. Tre i rad är ännu inte gjort. Kanske är 2015 året då det händer.


Slå högst eller längst?
- Glöm aldrig att Högst ALLTID är Större än Längst!


Vi på Salmingbloggen vill tacka Johan för denna fantastiska intervju och önska laget lycka till i framtiden

Av Strutsboa - 23 mars 2015 20:55

Salming hade idag årets första träning och det var nog rekordhögt deltagande för att vara en första träning på säsongen. Sju spelare dök upp i det småkyliga och blöta konstgräset på Universitetsområdet. Det här var även första träningen med Salming för Alicia och den första träningen för Oskar sedan han valde att byta lag. Eric, Johan, Petter, Emil, Olof, Oskar och Alicia var de sju tappra krigarna som genomförde årets första träning ikväll.

 

-Jag är väldigt nöjd med både närvaron och kvalitén på dagens träning. Oskar och Alicia var så bra som vi vet att de är och jag tycker även att övriga spelare visar på en hög nivå såhär tidigt på säsongen. Nu blir det förmodligen uppehåll resten av veckan, sedan siktar vi på någon träning igen även nästa vecka. Riktigt kul att säsongen är igång!

I övrigt såg jag att det har dragits igång en diskussion på Jespers brännbollsblogg angående om man bör ändra upplägget på sommarcuperna eller om det är bra som det är. Gå gärna in dit och gör er röst hörd! Själv tänkte jag  eventuellt skriva ett inlägg om det lite senare.

Av Strutsboa - 22 mars 2015 17:46

Varje söndag under de kommande veckorna så kommer jag att skriva ett inlägg i reportageserien "Lag som det skrivs för lite om". Först ut blir ett lag som jag endast har mött en gång - i 8-delsfinalen i Brännbollsyran 2009 och i övrigt så kan jag inte minnas att jag någonsin har sett laget spela. Detta eftersom att matcherna under yran spelas samtidigt och att detta lag inte brukar vara med i sommarcuperna som anordnas. På något sätt känns det lite skamligt från min sida eftersom att det är ett väldigt klassiskt lag som har radat upp seedningsplatser under en herrans massa år i rad. Därför kände jag att det var en självklarhet att ta kontakt med Erik Åden, lagledare i Kom till sekretariatet, för att lära mig lite mer om vad det är för ett lag.

 

 

(Erik, tillsammans med sonen Wilgot)

Hej Erik, kan du börja med att berätta lite om dig själv och Ert lag? 

- Jag heter Erik Ådén och är 34 år. Jag har en idrottsbakgrund inom ishockey, där jag spelat tillsammans med ett par andra killar i laget under juniortiden i Björklöven samt i TEG. Jag bildade laget tillsammans med en kompis som heter Patrik Andersson, när vi gick på gymnasiet. Tror det var 1997. Några kompisar till oss har ett lag som heter "På bana 1" och vi tyckte att det skulle vara roligt med ett namn som skulle ställa till det lite för speakern och om vi skulle mötas så skulle det bli "kom till sekretariatet" "på bana 1", sedan dess har vi varit i stort sett samma kärna av spelare med några förändringar. De flesta har spelat ishockey eller innebandy tidigare, vi har även någon fotbollsspelare i laget. De senaste 10 åren har vi bott utspridda i Sverige, med de flesta i Stockholm. Nu börjar det dock förändras och jag är numera den enda som inte bor i Umeå även om det också kommer ändras, då jag och min familj flyttar hem till Umeå till sommaren.

Okej! Ni har som sagt en väldans lång streak med seedning, hur länge har ni egentligen varit seedade?

- Vi pratade faktiskt om det här förra året och kom fram till att vi måste vara det laget som varit seedade flest år i rad och som fortfarande spelar i cupen. Vi har inte stenkoll på när vi först blev seedade, men vi har i alla fall varit seedade varje år sedan vi för första gången tog klivet upp. Jag skulle tro att vi blev seedade 2000 eller 2001, så ca 14-15 år i rad med olika seedningar. Sjua tror jag vi blivit som bäst.

Riktigt imponerande! Men trots det fina facitet så syns ni inte så ofta på ängarna, hur sköter ni träningen inför yran? 
- Om jag ska vara helt ärlig så ar det väldigt länge sedan vi tränade inför yran. Förhoppningsvis kan det bli ändring på det nu när de flesta bor i Umeå. Jag brukar säga att det är frihet under ansvar, sedan brukar vi träffas någon dag innan cupen för att slå lite och känna på grejorna. Vi går mycket på rutin...

Hur ser läget i laget ut i år?
- Ingen har ringt och sagt att de inte ska vara med, så jag antar att alla är kvar, vilket känns kul. Har vi ett ordinarie lag så blir vi riktigt farliga. Jag kan dessutom avslöja att vi har ett nyförvärv på väg in. Han är just nu och övar i vår svingmaskin och det ser riktigt bra ut. Troligast går han igenom en medicinsk undersökning under veckan så att jag kan gå ut officiellt med vem det är. Det enda jag kan säga är att det är ett stort namn och en mycket känd brännbollsspelare med lång erfarenhet. Faller den pusselbiten på plats i lagbygget så får övriga se upp med "Kom till sekretariatet" i årets turnering.

Så vad är då målsättning i år?
- Målsättningen är ju alltid att vinna, sedan brukar vi vara nöjda så länge vi spelat bra. Ifjol åkte vi ut mot ett bra lag (BCZ i 16-del), men vi gjorde en bra brännbollsmatch och det var tajt ända in i slutminuterna, då kan man känna sig nöjd ändå tycker jag.


Kan du berätta lite om ditt bästa respektiv sämsta brännbollsminne?

- Hmm, finns såklart väldigt många goda minnen från cupen. Bästa minnet är väl ändå när vi låg under mot något oseedat lag med en slagare kvar och vi måste varva för att vinna. Jag kliver fram för att slå och just då kommer red bull förbi och delar ut sportdryck. Jag halsar en burk och får på ett hyfsat slag, de tappar bollen och missar kastet till brännaren. Jag varvar och vi vinner, det året slutade vi sedan 7a i cupen. Svårt att hitta något dåligt minne, men ett lite udda minne var när vi mötte "the lost vikings" och de sprang runt i någon form av träbåt. Jag var brännare och fick ett lite högt kast vilket gjorde att jag var tvungen att hoppa bakåt, rakt in i vikingarna som kom springande i sin båt. De hamnar under en gran, båten gick sönder och jag fick ett fint minne i form av ett långt ärr på underarmen. Jag fångade dock bollen :-)

 

 
(Äldre bild på en fokuserad Erik på brännplattan)

Slutligen, vad tycker du om de "nya" arrangörerna som kombinerar cupen med en festival?
- Jag tycker att det är bra. Kul med lite drag uppe på området. Sedan hade de ju lite problem med domarna, främst under första året. Nu verkar organisationen kring detta vara bättre.

5 snabba:

Innespel eller utespel?

-Utespel, vi har några riktigt vassa kastarmar
Medvind eller motvind?
-Medvind, vi slår generellt sett inte så bra så vi kan behöva all hjälp vi kan få.
Bränning eller snyggt poängslag?
-Bränning, eftersom jag är brännare tycker jag att det är en grym känsla att sätta en riktigt fin bränning
Varvning eller utebränning?
-Samma här, definitivt utebränning
Börja inne med +1p eller börja ute?
-Vi börjar alltid ute


Vi på Salmingbloggen vill tacka Erik för en fantastisk intervju. Vi vill även önska "Kom till sekretariatet!" all lycka i framtiden och hoppas att ni fortsätter bygga vidare på Er imponerande streak i många år till!

Av Strutsboa - 20 mars 2015 22:16

Många hade nog börjat ta våren för givet och jag har hört talas om allt fler spelare och lag som har tagit sig ut för lite brännbollsträning. Men idag kom ett bakslag - snön föll i Umeå...!


Vi i Salming har ännu inte tagit oss ut på vår första träning, men den första träningen är inplanerad till måndag och bara någon dag efter att träningen planerades in så kom alltså snön. Hur länge snön kommer ligga kvar är svårt att veta, men på något sätt är det lite typiskt. Hanna fick göra sin första träning i hagelstorm, så på ett sätt kanske det inte är mer än rätt att Oskar och Alicia får göra sin första träning i snö.

Jag har nu skickat ut förfrågan om intervjuer till tre lag som jag tycker att det skrivs för lite om. Vilka det är låter vi vara osagt tills vidare, men jag hoppas att samtliga väljer att ställa upp på en intervju.

Av Strutsboa - 19 mars 2015 22:13

De senaste åren har det varit väldigt mycket Salming, BK Rel, BCZ och andra topplag som det har skrivits om på internet och i tidningar. På slutet har Lokal fått mer och mer uppmärksamhet och Plakat Pirat och Boston Bruins är andra taggade lag som det skrivs en del om. Men enligt mig så finns det många duktiga och klassiska lag som sällan får uppmärksamhet. Så från och med nästa vecka tänkte jag därför börja med en liten reportageserie där jag, en gång i veckan, skriver ett inlägg om ett lag som jag anser att det skrivs väldigt lite om. 

Om ni har förslag på lag som jag bör ha med i min serie så får ni gärna ta kontakt med mig eller skriva en kommentar här på bloggen.

I övrigt så börjar man tappa lite fantasi när man har drivit bloggen i några år, så om ni har tips eller idéer på vad jag kan skriva om så tas det väldigt tacksamt emot. Om ni själva vill skriva en gästkrönika så går det nog också att ordna.

Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2023
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards