Salming

Senaste inläggen

Av Strutsboa - 7 juli 2013 01:19

Hej, Peter Arkhult här. Får tacka Salmingbloggen för möjligheten att skriva en gästkrönika här. Jag tänkte skriva en eller kanske flera krönikor riktad mot en lite mer initierad publik hur vi tänker Brännbollsyran ska utvecklas. Gustav Pettersson är ju Brännbollsgeneral och den som ansvarar för själva cupen. Min roll är lite mer övergripande med mest fokus på festen och operativt har jag främst ansvarat för marknadsföring, sponsring, samarbeten och administration. Gustav har ju i sitt blogginlägg skrivit en del om cupen och vilka lärdomar vi fick från i år så jag behöver inte skriva om det här. Det var på många sätt rätt uppenbart vad som gick bra och mindre bra i år och mycket kan lösas genom bättre planering. Det är kul att se diskussionen kring regelfrågor i bloggen, har inte upptäckt denna debatt förrän nu, och tänkte ge mig in i den snart men då utan arrangörskeps utan som brännbollsälskare. Vi har ju varit tydliga med att reglerna beslutar IKSU Brännboll om och jag tycker att det är bra för sporten att vi skiljer på arrangemang och regler.

Det jag tänkte belysa i detta inlägg, och det vi behöver få input på är en större planerad förändring vad gäller nästa års yra. Det gäller dömningen.


Rent konkret är det väldigt svårt att rekrytera domare. Gustav har förtjänstfullt ringt i princip alla större idrottsföreningar i stan, vi har fått in en del namn från IKSUs sektioner, och i slutändan har vi i ren desperation varit tvungna att hyra in folk på måfå mot betalning. Det håller inte i längden, speciellt inte med våra ambitioner att få cupen att växa. Att hyra in domare eller tvinga föreningar är heller inte optimalt då det slutar med att det är domare som inte vill vara där egentligen. Hets mot domare har även gjort att många föreningar säger nej. Detta är inga nyheter utan fanns även under IKSUs regi, men har förstärkts genom att IKSUs sektioner inte längre är tvingade att ställa upp (= halvering av antalet domare där).


Vår lösning som vi tror är enda vägen fram är att lagen dömer varandra och i samband med sitt eget spel. Där finns det störst kompetens och ett intresse att lära sig och kunna reglerna.


Låt mig utveckla. Varje grupp ändras till att spelas på två banor. Dessa banor används av två olika grupper. Vilande lag ställer alltid upp med en domare eller en sekreterare, dvs varje match döms av spelare från två olika lag och inte från lag som deltar i ens grupp. Är det ett rent fyllegäng som ballar ur eller om ett lag ej dyker upp kan alltid det andra laget erbjuda sig ta två domare från sitt lag istället för att köra igång matchen. Ett alternativ är att spela alla matcher på en bana och döma på en annan. Kan vara mer logiskt.


Varje bana har en ”domarpåse” där allt material finns, och där allt ska återställas efter match. Materialet märks upp bättre så att inget försvinner. Påsen återställs när gruppen är färdigspelad. Vi kommer att ha ett antal ”överdomare” per område som kan svara på frågor och går runt och kollar att spelet flyter och kan i värsta fall ta över domarskapet en match om problem uppstår.


Precis som vi har haft domargenomgångar tidigare kommer vi att erbjuda lagledarträffar där vi går igenom regler. Även en video kommer att spelas in hur det fungerar att döma. Redan i förväg kommer varje lag att digitalt få en pdf med lagnamn, dömning och spelordning i sin grupp (som Jörgen förtjänstfullt infört i Nationaldagscupen). Samma pdf ligger även utskriven i domarpärmen i domarpåsen.


Där det kommer att behövas externa domare är: * Omgångar som spelas med dubbelbanor där inget lag vilar (11.00 fre och 08.00 lör i år). * Slutspel. Mer resurser frigörs till att förstärka domarna i slutspelet. Två domare (1 domare, 1 sekreterare) per match ska vara minimum (1 är det i första omgången som det har varit). Nya slutspelsdomare rekryteras från riktiga domare från t.ex fotboll, ishocket och basket. Ersättningen blir givetvis högre till dom, men det kompenseras av att mindre resurser går åt till gruppspelet.


I Bollnäs turnering (ca 70 lag) används detta system att lagen dömer varandra vilket fungerar bra, trots att det är mycket fylla. Människor skärper ofta till sig då de får en pipa i mun, väst på sig och får tilldelat ett ansvar. Det som skiljer Bollnäs från Umeå är att man enbart spelar på tre banor och gemensam tidtagning vilket gör att sekretariatet har mer koll på hur matcherna fortgår. Det är omöjligt i Umeå, men vad som är viktigt är att vi har högtalarsystem som hörs på alla områden där brännboll spelas och walkie-talkies till funktionärer.


Riskerna jag ser i denna förändring är: * Lag kan bli rädda för det nya ansvaret de får. * Risk för att matcherna inte kommer igång i tid.


Och till sist. Vi återgår och kör all Brännboll på Mariehem igen. I alla fall så länge banorna räcker. Det blir enklare att hålla ihop cupen så och möjligheten att ha koll på spelet blir större. En del av problemen med förseningarna i år hade att göra med att vi hade två områden. Samordningsvinsterna med scen mm är inte tillräckligt stora. Vad gäller festen är det inte säkert att den kommer vara på samma ställe, vi har lite olika alternativ. Ge oss gärna lite input på denna förändring!


Jag och Gustav återkommer gärna senare med andra ämnen för diskussion kring utveckling av brännbollen.

Av Strutsboa - 28 juni 2013 10:55

Längtar du redan till nästa yra? Det är bara lite drygt 11 månader kvar... Ta därför chansen att spela i Masters som spelas lördag den 13 juli på Mariehemsängarna. Detta är ett perfekt läge för att stilla brännbollsabstinensen en aning och få flera roliga matcher.

Pris: 300 kr

Anmälan: Skicka SMS till 070-625 83 80 eller mail till iksubrannboll@gmail.com

Eventuella frågor kan göras här eller på ovan nämnda telefon via samtal eller SMS.

Om ni har svårt att få ihop ett helt lag själva så kan ni försöka mixa med något annat lag eller skriva det till mig så försöker jag para ihop er med något annat lag som har samma förutsättningar.

Ju fler lag som anmäler sig, desto roligare!

Av Strutsboa - 25 juni 2013 14:00

Inlägget om hur man gör brännbollen mer intressant för publiken blev en riktig succé, 27 kommentarer har redan kommit in och man märker tydligt att det finns skilda åsikter i frågan. Jag har personligen valt att ligga lågt i frågan, men tänkte att det var dags att komma in med lite av mina egna synpunkter. 

Till att börja med tycker jag det är lite fel att ensidigt fokusera på hur man gör brännbollen mer intressant för publiken, egentligen borde man kanske formulera om frågan till något i stil med "hur skulle man kunna förändra brännbollen så att publiken gynnas, utan att brännbollen som sport skadas". 

Det jag tänker här är, hur långt ska man dra det? Den stora publiken tycker säkert det är roligare om alla lagen måste vara utklädda till sagofigurer (eller liknande), ska man då även sätta det som en regel också för att göra det roligare för publiken? Näe, för mig (och vad man kan utläsa mellan raderna i många kommentarer) så gäller det att de eventuella förändringarna som görs inte påverkar brännbollen nämnvärt negativt spelmässigt. 

Angående spexlyror så är jag starkt emot förslaget, väldigt starkt till och med. Jag har alltid tyckt att storheten med brännbollen (jag nämnde det på VKs live-sändning på yran fredagen om någon nu såg det) är att hela spektrat finns med. Allt ifrån spexande lag som klär ut sig, till seriösa lag som spelar för att vinna och spelar brännboll på en hög nivå finns representerade i brännbollsyran. Personligen tycker jag att brännbollen skulle förlora en viktig genre om alla lag började spexa, brännbollen skulle nämligen bli mer "oseriös" i mitt tycke. Jag vet att många har strävat mot att få brännboll accepterad som en riktig sport, att det kanske på sikt ska finnas SM eller seriespel i det och att då börja införa spexlyror tycker jag är fel väg att gå.

Jag vet även att när vi som seriöst lag har valt att klacka/nicka/brösta i gruppspelet eller tidiga slutspelsmatcher så har motståndarna klagat på att vi har varit osportsliga och att vi förnedrar dem, av den anledningen har jag sagt att vi aldrig mer ska göra det (vilket vi hade kunnat göra i båda finalerna annars).

Nä, vill man se spexlyror så kan man se på gruppspelet enligt mig, men det är självklart kul att det finns skilda åsikter vilket kan leda till en diskussion.

2-slag bränd/icke-bränd tycker jag är den absolut viktigaste frågan i dagsläget. Att säga att det bara påverkar en match per år är helt fel och där håller jag med "Petter" i diskussionen. I princip varje år sker det minst en match där två seriösa lag möts och där minst ett av lagen medvetet väljer att dubbelmissa. Förutom den redan nämnda matchen med Svinto-"Raska Taskar", så började även LOKAL med samma taktik mot Fantomen, det var bara tur att LOKAL själva insåg att det inte såg vacker ut och att de avbröt det spelet. Hur hade det annars sett ut om Fantomen i omgång 2 hade tvingats dubbelmissa för att gå vidare? Av de gruppspelsmatcherna jag har sett genom åren när två seriösa lag har mötts så tycker jag det faktiskt väldigt ofta sker detta problem. Som tur var går 2:an vidare i seedade grupper, vilket gör att problemet är betydligt mindre än det kunde varit, men ändå. Jag har full förståelse för lagen som medvetet dubbelmissar, har man tränat seriöst ett par månader för att gå långt i cupen så är det inte roligt att åka för att man slår "för bra". Jag hoppas innerligt att vi aldrig kommer behöva ställas inför detta problem.


I de Olympiska spelens stadgar står det att alla deltagare måste göra sitt bästa och få kan väl ha missat att det i OS 2012 diskades badmintonspelare för att de medvetet stod och försökte missa. 

Varför ska detta vara tillåtet i brännboll?

"Jesper" kanske själv kan berätta hur kul det var att åka med Jul igen 2010. Detta efter att tränat seriöst en hel vår, själva spelat en fantastisk inneomgång i matchen för att sedan se motståndarna "swoosha" medvetet och således missa seedning och chans på långt avancemang. Personligen hade jag inte tyckt det var särskilt roligt...

Och förutom alla dessa matcher när två bra lag möts så finns det, som "Petter" nämner, mängder av matcher där mindre bra lag (ofta kanske unga lag på väg uppåt), där det sämre laget vinner pga denna regel. 

Den andra sidan av myntet är då självklart: hur många lag skrämmer man bort genom att ha 2-slag bränd i gruppen? I någon kommentar spekulerades det i 50-100 lag. Personligen är jag mer inne på argumentet att majoriteten av de "oseriösa" lagen inte har koll på reglerna. Om man nu tror att det är många "oseriösa" lag som lusläser reglerna så skulle man kunna förtydliga detta med något i stil med "Två missade slag leder till 1p för motsåndaren. Detta har dock i princip ingen negativ effekt för det slagande laget eftersom att spelaren sedan själv springer in 1p för laget". För alla lagen som inte läser reglerna så kommer de inte märka någon skillnad.

Personligen vill jag dock ha brännbollsyran så stor som möjligt, för mig är det minst lika viktigt som det spelmässiga/regelmässiga. Om det fanns ett facit på att vi tappar 50 lag på att införa denna regel, då hade jag aldrig föredragit 2-slag bränd, men nu tror jag helt enkelt inte att problemet är så stort som vissa framställer det. Självklart är det möjligt att jag har fel och det vore kul att veta hur verkligheten ser ut, men det är tyvärr svårt att veta. Både Ånge och Bollnäs (och Klövsjö? blir osäker här) har 2-slag bränd och det känns lite konstigt att de har kommit längre i den frågan än vad vi i Umeå har gjort.

Som sagt, jag tycker detta är den viktigaste frågan för nästa år och jag hoppas på så många synpunkter som möjligt här.

Nu svävar jag iväg lite i diskussionen eftersom detta inte påverkar vad som gör brännbollen roligare för publiken, men en annan grej som är ett måste (som dock löses automatiskt med 2-slag bränd redan i gruppen) är att första slutspelsmatchen MÅSTE vara 2-slag bränd. Detta har tagits upp flera år och det har sagts att det ska ändras, men ändå ligger det kvar "(gäller endast från utslagsomgångarna kl. 11.00 på Lördag)". Det ska självklart inte spela någon roll för reglerna om 64-delen spelas 10.30 eller 11.00. 

Jag hade varit för både längre matcher och större planer, men jag tror att båda dessa kan vara svåra att genomföra rent organisatioriskt. I år var finalen klar omkring 19.00 och även om det berodde på mycket förseningar så är det alldeles för sent och risken är att längre matcher hade lett till detta. Roligt förslag och som någon nämnde, kanske något för 8-del och framåt?

Öppen poängräkning kommer jag alltid vara en förespråkare för och jag vet även att detta är en vision för arrangörerna. Viktigt dock att påpeka att när det förekommer öppen poängräkning så MÅSTE tavlan gälla. I semifinalen mot BK Rel blev vi bestulna på 2p i halvtid för att domaren med protokollet hade 2p mindre ledning för oss. En öppen poängräkning ses av samtliga, såväl spelare som publik och i mina ögon är det betydligt mindre risk att det är fel på den än hos en person som står och skriver i ett protokoll.

Lägre poäng/0p för utebränning tycker jag också är ett dåligt förslag, vilket jag redan har nämnt i kommentarer. 


Jag märker att det slutade med ett ganska långt inlägg... Jag hoppas att debatten kan fortsätta och att det även denna gång kan komma kommentarer om möjliga ändringar.

Av Strutsboa - 21 juni 2013 00:15

Fantomen gör entré innan matchen mot Fama


Lite av Famas innespel mot Fantomen




Av Strutsboa - 13 juni 2013 10:52

Tidigare idag kom det in en intressant fråga från "Kapten Plakat" som undrade vilka förändringar som bör göras för att göra brännbollen mer intressant för publiken. Paralleller drogs till både hockey och fotboll, men kanske framförallt baseballen i USA som har kommit långt i att locka publik. Personligen har jag inte reflekterat så mycket över denna fråga, eftersom att jag ändå tycker att publiktillströmningen i Umeå på brännboll är ganska bra, men jag ska ändå dra några förändringar som jag tycker kan vara intressanta att överväga. Förhoppningen med detta inlägg är att det ska kunna starta en diskussion bland andra brännbollsspelare som läser här på bloggen och att ni kan ge er synpunkt i frågan. Jag är övertygad om att de nya arrangörerna är mer än tacksam över alla förslag som dyker upp och de kommer garanterat att lyssna på alla förslag som framkommer, även om alla kanske inte är genomförbara.

Jag vet inte riktigt om "Kapten Plakat", syftade på publikströmmandet rent allmänt eller i första hand till finaler. För om det är finalen som fokuset ligger på så tycker jag att man kan fundera på om årets planläggning är optimal för att få in mycket publik. Jag har all förståelse för att det är bättre organisatoriskt, men personligen föredrog jag finalbanan på Mariehemsområdet.

Den första grejen jag tänker på är avsaknaden av poängtavlor, i vilken annan sport måste publiken sitta själv och räkna poängen/målen i matchen? "Jag tror att Norrköping leder, de har satt många 3-poängare...". "Men Sallén har ju satt fler straffar, det här kommer bli jämnt". Vissa kanske kan påstå att det här är charmen med brännbollen, och delvis kan jag väl hålla med om det. Men när det börjar bli 8-delsfinal (gärna även 16-del eller till och med 32-del), så tycker jag att fokuset ligger på det sportsliga och då bör man som publik kunna veta vad ställningen är.

Angående regler så tror jag att den breda publiken (dvs inte topplagen), föredrar att se mestadels långa och höga slag. Jag tror därför att de gillar upplägget med 1-slag, eftersom att detta leder till mycket sådana slag. I övrigt tror jag att publiken gillar att matcherna kan svänga snabbt och det blir en extra krydda av att utebränningarna är så viktiga, när någon blir sista slagare så blir det definitivt ett stort spänningsmoment. Jag har hört vissa som förespråkar att gå tillbaka till 2-slag, men det tycker jag definitivt skulle vara ett steg tillbaka för brännbollen. För mig skulle det vara som att säga "vi är inte tillräckligt bra, vi måste ha två slag istället". 

Detta leder självklart till frågan, vill vi ha ännu fler utebränningar eller är brännbollen bra balanserad som den är just nu? Alternativet i så fall är att göra längre koner, vilket leder till både fler bränningar och givetvis även fler utebränningar.

Sedan har jag länge funderat på om det hade varit mer intressant för publiken om matcherna spelades 4*6 minuter istället för 2*12 minuter, men det är svårt att veta. Detta skulle göra att fördelen att börja ute blev lite mindre och det skulle även kunna leda till intressantare för publiken. En stor fördel här är att tidiga matcher när det inte finns poängblock, så kan publiken få uppdateringar i paus vad ställningen är. 

Ytterligare en åsikt jag har fått höra för någon dag sedan var en person som ville att jag skulle försöka kolla upp om det går att dra igång Korpen i brännboll. Ett seriespel i brännboll skulle ju kunna leda till att brännbollen blev mer seriös och att publik kunde komma med jämna mellanrum. Jag vet att detta har varit uppe på tapeten tidigare och då var argumentet att intresset inte var tillräckligt stort och att många av topplagen har spelare som bor runt om i landet, vilket gör genomförandet svårt.


Eftersom att jag inte har så mycket åsikter i dessa frågor så ville jag bara snabbt slänga ut ett inlägg så att ni andra kan diskutera istället. Jag vet att det finns väldigt många bra åsikter och majoriteten av de som läser här på bloggen brinner verkligen för brännbollen, så det vore kul om så många som möjligt ville bidra till att utveckla brännbollen. Det behöver inte vara några jätteavancerade åsikter eller långa utläggningar, skriv bara det ni känner för eller kommer på just nu så att en dialog kan startas.

Av Strutsboa - 13 juni 2013 07:15

I går tog Salmings Hanna Elfving studenten.

 

Av Strutsboa - 9 juni 2013 08:30

Det var tidigt klart att Salming inte skulle få ihop ett eget lag till turneringen i Ånge. Då fjolårets vinnare Bo Kakkes (Fastball) också saknade spelare bestämde man sig att för att mixa och spela på deras namn.

I år deltog 31 lag vilket är det lägsta sen turneringens start 1994. Vädret var mycket bättre än fjolåret. Det kom någon skur men avslutades med sol.

Per Frank coachade innespelet och det flöt på bra. Blev ifrågasatt när han en gång krävde markboll av Petter som sjunde slagare med en tjej kvar som eventuell sista slagare, men stod på sig. Bo Kakkes spelade bra turneringen igenom utan att behöva visa hela registret. Utespelet var lite slappt. Bör tilläggas att det är svårare att bränna på 25 meter än 28 meter. Eric, Fredrik, Petter och Ronny slog markbollar på beställning och övriga hissade stabilt. Sofie slog luriga markbollar och "Sunde" var nästintill hundraprocentig.

Mestadels trevliga matcher. Enda tråkiga matchen blev finalen mot Haikinens. De maskade mer än lovligt. Domaren sa till dom en gång men de fick fortsätta. I en "vanlig" match hade dom blivit diskade. Efter matchen vägrade några av dom att ta i hand och vi fick knappt ett tack för matchen. Lite tråkigt men desto skönare att vi krossade dom med gladbrännboll då vi hissade runt utan någon taktik.

Som vanligt kanonbra arrangemang av Ånge IK. Perfekt med mat och pub på ishallen med efterföljande efterbränning. En stor eloge till partylaget Festingarna som förutom att dom spelade bra brännboll hejade på oss i finalen. Vi ses nästa år!


       

Bo Kakkes efter vinsten

Stående fr vänster: Sofie Söderberg, Ronny Jonasson, Stefan Lindman, Johan Boström och Fredrik Lindman.
Knästående fr vänster: Petter Lundqvist, Andreas Sundelin, Per Frank och Eric Boström.
Sittande: Anna Lindman


Osportsliga Haikinens blev krossade i finalen

 


Partylaget Festingarna tog bronset

 


Laget Ducktales fick pris för roligaste lag

  

Isengard vann priset för bästa utklädnad
  

Stinsen Bränner var bästa företagslag igen

 


Samtliga resultat


Grupp A
Haikinens – Super Caesar  68-12
Super Caesar – Tarzans vänner Juniors  15-66
Tarzans vänner Juniors – Haikinens  35-50


Grupp B
Bo Kakkes Orkester – The Hippos Potatos Fritas  69-23
De é lugnt - Bo Kakkes Orkester  41-65
The Hippos Potatos Fritas - De é lugnt  41-52

Grupp C
Jönssonligan – KFD  55-31
KFD – Ducktales  43-40
Ducktales – Jönssonligan  37-48

Grupp D
Heather Hellraisers – Josses Badass  20-54

The Old Basters - Kommunal Ånge  39-39
Kommunal Ånge - Heather Hellraisers  50-25 

The Old Basters - Josses Badass  47-23
Josses Badass – Kommunal Ånge  40-27
The Old Basters - Heather Hellraisers  64-20


Grupp E
Infranord & Thors Maskintjänst – Nio Bärs och en Vinare  52-32
Böösen Bränn - Infranord & Thors Maskintjänst  54-41
Nio Bärs och en Vinare – Böösen Bränn  39-56

Grupp F

Elkapsling – Vem vare som kastade?  49-35
Vem vare som kastade? - Festingarna  49-41
Festingarna - Elkapsling  51-39


Grupp G

Outburned – Uncle Bens  55-27
Uncle Bens – Det är Gerlings fel  35-38
Det är Gerlings fel - Outburned  37-48


Grupp H

Spåra Ur – Kanske?  26-55
Svarta Faran – Spåra Ur  66-25
Kanske? – Svarta Faran  47-44


Grupp I 

Team Wanted - Krankelibrankelfnatt  56-33
Stinsen Bränner – Team Wanted  61-61
Krankelibrankelfnatt – Stinsen Bränner  26-69


Grupp J

Isengard - Lantzlaget  32-52
Lantzlaget – Absolut Fränsta  80-25
Absolut Fränsta – Isengard  40-48


8-delsfinal

Böösen Bränn - Kanske?  63-39
Haikinens - The Old Basters  74-24

Kvartsfinal 

Bo Kakkes Orkester - Böösen Bränn  59-41
Festingarna - Outburned 36-36 (Festingarna vidare på fler innepoäng)
Lantzlaget - Jönssonligan 52-31
Haikinens - Stinsen Bränner  69-55


Semifinal

Bo Kakkes Orkester - Festingarna  57-48
Haikinens - Lantzlaget  56-45

Final

Bo Kakkes Orkester - Haikinens  67-39



Av Strutsboa - 7 juni 2013 00:30

Precis som ifjol så tänkte jag här skriva en kortare analys av mina 11 lagkompisar i Salming, det känns aldrig bekvämt att skriva om sig själv, så ni får helt enkelt klara er utan en sådan analys även i år.

Hanna Elfving - Fjolårets succévärvning gjorde även i år en strålande insats. Hård träning med tennisen har gjort att Hanna till i år är snabbare och 1 års brännbollsrutin innebar även en ökad förmåga i att kunna överväga löpningarna ännu bättre. Som alltid var Hanna väldigt slagsäker, med sina långa och höga slag. Efter endast drygt 1 års brännbollsspelande vågar jag redan nu påstå att Hanna är en av brännbollsyrans bästa slagare på tjejsidan (blev t.ex. rankad 7:a av Gustav på brännbollsbloggen). För övrigt så vet Hanna fortfarande inte hur det känns att förlora i brännbollsyran och det är vi i Salming väldigt glada över!

Julia Pettersson - Viktig utespelare som spelade riktigt bra under hela slutspelet. Julia tog bland annat några svåra lyror i finalen och de tappade lyrorna var minst sagt lätträknade. I den enorma konkurrensen bland tjejer i innespelet, så fungerar Julia mestadels som avlastare i slutspelet och drar istället ett tungt lass i början av turneringen. I och med att man i år fick ha med sig egna slagträn till matcherna, så tog Julia självmant på sig ansvaret att se till så att alla spelare hade rätt slagträ när de skulle slå. Många i laget hade knappt koll själv på vilket trä de skulle slå med, men Julia lyckades ha stenkoll på samtliga spelare i laget! Det kan låta fjantigt, men det var faktiskt väldigt skönt att hela tiden slippa oroa sig om det och leta fram "rätt" slagträ. Enormt bra lagspelare som sprider stor glädje i laget och alltid genomför sin roll strålande!

Karin Göthberg - Tillbaka från fjolårets uppehåll pga barnafödande. Hon har själv sagt att hon är i sin livs form fysiskt och det syntes även tydligt. Karin är totalt sett en av yrans absolut bästa tjejer, såväl inne som ute, och det bevisade hon även i år. Lite ny roll i utespelet där hon stod längst framme på linjen och skötte det utmärkt. Kanske lagets mest taggade spelare i år eftersom hon missade att vara med under fjolårets seger. Slog (som alltid) bra under hela cupen.

Johan Boström - Enligt många yrans kanske bästa spelare och längsta slagare. Som många vet så brukar Johan, tyvärr, ibland måsta vila pga yrsel och illamående och under torsdagen och delvis även fredagen hade han dessutom feber och var därför länge tveksam om han kunde spela. De höga förväntningarna på hans enorma slag gör att vissa ibland kanske tycker att han "missar" om han inte får ett rent slag, men under hela cupen hade han endast 1 (!) slag som det inte gick att springa långkon på. Det går inte att säga annat än att det är ruskigt imponerande. I utespelet står han fortfarande längst bak med sina långa och hård kast och straffar de flesta som försöker löpa på eget slag eller 2-koner. Såväl inne som ute är han bland yrans absolut bästa spelare. Ifjol utsåg jag honom till yrans MVP och han är där och nosar även i år...

Petter Lundqvist - Petter har i flera år varit väldigt bra och en av lagets kanske viktigaste spelare, men jag tycker ändå att årets yra är lite av genombrottet för honom. Jag tycker nämligen att Petter under den senaste tiden har gått ifrån att vara väldigt bra, till att vara enormt bra! Enligt mig yrans bästa brännare och under såväl kvartsfinal som semifinal tog han till vara på några halvslarviga kast som resulterade i matchavgörande bränningar. I innespelet varierar han efter lagets behov och är bra på att både slå markbollar och hissar. Av någon anledning har Petter ofta hamnat i skymundan, men jag hoppas och tror att folk nu börjar få upp ögonen för hur bra han är.

Anton Granberg - Missade tyvärr fjolårets seger för att han var bortrest, men var i år tillbaka och fick vinna. Fruktansvärt snabb spelare (omöjlig att bränna?) och alltid ruskigt nyttig att ha i laget. Anton har en enorm vinnarskalle som hela tiden vill lagets bästa och med tanke på sin snabbhet löper han alltid på eget slag. Slår viktiga slag i fina vindförhållanden eftersom att hans "missar" ofta blir sorkar, vilket genererar poäng till laget. Perfekt rollspelare som är viktig för att laget ska orka en hel yra med 9 matcher.

Emil Granberg - Antons yngre bror som är viktig med sitt spel både inne och ute. I utespelet varierar positionen lite utefter lagets behov, men oftast spelar han bak tillsammans med Johan. Emil var sanslöst bra i 8-delsfinalen mot Troll på villovägar och träffade alla sina slag (5-6 st?) i den tuffa motvinden och löpte dessutom på eget slag alla gånger utom ett. En 8-delsfinal blir ju kanske lätt bortglömd, men utan dessa slag är det stor risk att vi hade åkt ur och även i matchen mot BCZ träffade han båda sina slag och bidrog starkt till segern. Tuff konkurrens och delvis felcoachning gjorde att Emil fick slå för lite i kvartsfinal och framåt. Hur som helst en väldigt nyttig spelare, precis som Anton.

Markus Jansson - Årets nyförvärv fick i gruppspelet varva på sitt första slag i en tävlingsmatch med Salming. Påminner lite om både Anton och Emil i sitt spel där han är väldigt löpstark och får dra ett tungt lass tidigt i turneringen. Men Markus klev även fram bra i semifinalen mot BK Rel och var snudd på felfri i den matchen och hade några riktigt fina slag. Han presterade exakt det han värvats in för och efter många års brännbollsspelande var det roligt för Markus att äntligen få vara med och vinna brännbollsyran!

Oscar Stenberg - Äntligen fick vi se Oscar slå ordentligt under en brännbollsyra och han gjorde det även bra, baksidorna höll och det var viktigt för Salming. Tidigare har Oscar oftast mestadels spelat utespel och coachat inne, men i år slog han både markbollar och hissar i semifinalen och finalen. Kanske lite av Oscars personliga genombrott i år? Det är många i laget som har tjatat på honom att han borde slå mer och nu blev det alltså äntligen så, vilket vi är väldigt nöjda över!

Johannes Ivarsson - Lagets spillevink som alltid är bra, så även i år. Riktigt bra tryck i slagen och löper alltid på eget slag och även oerhört viktig i utespelet. Fick göra någon väldigt viktig bränning i semifinalen mot BK Rel när matchen stod och vägde. Johannes kombination av att vara väldigt löpstark och en säker långslagare gör honom till i princip ovärdelig för laget. 

Per Frank - Jag har kallat honom för Mr. Brännboll förut och även om det är hård konkurrens om den titeln så kan man i alla fall enkelt konstatera att Per verkligen brinner för brännboll. Tuff konkurrens i innespelet gjorde att Per mestadels fick agera poängräknare och pådrivare i laget, men när det gällde som mest i finalen gick han ouppvärmd in och slog en kanonträff som 7:e slagare! Stensäker slagare och borde kanske fått fler chanser att slå under slutspelet, men ett skadat knä oroade lite i löpningarna.


Edit av Frank:


Eric Boström - Kanske Yrans säkraste slagare? Nej inte kanske. En dålig dag träffar han 98 bollar av 100. Är också den som är mest allround på slagandet. Som coach är han lyhörd och är mån om att alla i laget får säga sitt. Är väldigt tydlig i sitt ledarskap. Yrans MVP om ni frågar mig och jag vet att många håller med.



Presentation

Gilla oss även på Facebook:
facebook.com/salmingbloggen

Skicka iväg ett mail om du undrar någonting, har tips/önskemål på vad bloggen bör skriva om eller om du har hittat något fel på bloggen.

bostream_nr13@hotmail.com

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2023
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards